Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Preventivní prohlídka u zubaře není jen o chrupu. Může včas odhalit nádor

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1262x )

Preventivní prohlídka u zubního lékaře je velice důležitým krokem a základním předpokladem k udržení zdravého chrupu. Je dobré ji absolvovat zhruba jednou za půl roku, pokud ošetřující zubař nestanoví jinak. Při návštěvě zubaře však nejde pouze o zuby, povinnou součástí těchto vyšetření je i onkologická prevence.

shutterstock.com

Onkoprevence je součástí zubní preventivní prohlídky

Onkologická prevence je dokonce povinnou součástí stomatologických preventivních prohlídek, a jako taková je samozřejmě hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Týká se všech pacientů, nejen kuřáků; pokud ale kouříte, máte samozřejmě vyšší riziko takového onemocnění.  

Ale zpět k zubním preventivním prohlídkám.
„Jejich obsahem je podle vyhlášky o preventivních prohlídkách mj. prevence onkologická, zaměřená na pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, parodontu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku. Nejde tedy jen o vyšetření samotné dutiny ústní, natož jen zubů,” upozorňuje Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí VZP..

Takové vyšetření je součástí preventivní prohlídky jak u dětí, tak u dospělých a je i součástí preventivních prohlídek těhotných žen, které se provádějí dvakrát v průběhu těhotenství.

Děti by měly první preventivní prohlídku absolvovat mezi šestým až dvanáctým měsícem života a pak vždy dvakrát ročně do 18 let věku, zpravidla po uplynutí 5 měsíců po provedení poslední zubní preventivní prohlídky.

Dospělí mají podle zmíněné vyhlášky nárok na jednu preventivní prohlídku ročně a vedle toho, rovněž s odstupem 5 měsíců, na ještě jednu další prohlídku plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Na tu se vyplatí také zajít, i když nepociťujete žádné problémy. Zubař by tedy svého registrovaného pacienta měl vidět vždy 2x do roka.

Každému pacientovi má lékař při preventivní prohlídce vždy provést nejen vyšetření stavu chrupu, parodontu, stavu sliznice a měkkých tkání dutiny ústní, ale i prevenci onkologickou.

Čtěte také: Kouření a jeho vliv na dutinu ústní

K zubaři i s protézou

Nejen proto by měli k zubaři pravidelně docházet i lidé s totální zubní náhradou a to právě kvůli onkologické prevenci.

Pokud lékař u pacienta zjistí přednádorové nebo nádorové změny, odešle ho na další vyšetření na příslušné odborné pracoviště. Jestliže máte podezření, že ve vašich ústech „není něco v pořádku“, měl byste samozřejmě lékaře upozornit, aby se na dané místo cíleně zaměřil.

Čtěte také: Rentgen ve stomatologii – strašák, nebo pomocník?

Rakovina dutiny ústní 

„Raná stadia onemocnění mohou někdy probíhat bez viditelných příznaků, později však pacient většinou zaznamená nehojící se vřed v ústech, i nebolestivý, mívá problémy s polykáním, hůře se mu mluví nebo se mu zvětší uzliny na krku. Důležitou roli proto hraje prevence,“ upozorňuje MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Rizikové faktory: kouření a přemíra alkoholu

Nádory ústní dutiny tvoří přibližně 5 % případů všech zhoubných onemocnění. Na jejich vzniku se významně podílí životní styl. Vyšší riziko onemocnění mají silní kuřáci, mezi další faktory, které vznik rakoviny úst ovlivňují, patří ale i konzumace koncentrovaných alkoholických nápojů. Vhodné je nevystavovat se nadměrnému slunění, tedy ultrafialovému záření, a obezřetnost se doporučuje i v případě dřívějšího výskytu tohoto onemocnění v rodině. Rakovina dutiny ústní postihuje muže 6x častěji než ženy a objevuje se většinou po šedesátém roce věku.

Mezi hlavní varovné příznaky patří:

  • Potíže se žvýkáním a polykáním jídla
  • Nepříjemný pocit, že vám něco uvízlo v krku, nebo bolest v ústech
  • Bílé nebo červené skvrny na dásních či jazyku
  • Boulička zevnitř tváře nebo na jazyku
  • Znecitlivění části úst
  • Bolák uvnitř ústní dutiny, na dásni či rtu, který navíc při dotyku krvácí
  • Otok čelisti
  • Změna hlasu

Léčba

Stejně jako u ostatních typů rakoviny hraje při léčbě klíčovou roli včasné odhalení nádoru. Již vzniklý nádor se léčí chirurgickým zásahem, pomocí radioterapie nebo chemoterapeutiky.

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce