Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Největší mýty o běhání – co je pravda a co výmluvy?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9051x )

Běhání je fenomén dnešní doby, který si na svoji stranu získává stále více lidí. Přemýšlíte, jestli se přidat k „bláznům“, kteří i po náročném pracovním dni raději místo odpočinku u televize nazují boty a vyběhnou? Pokud váháte, protože se ztrácíte v nepřeberném množství informací, které se o běhání napsaly, už nemusíte. Vybrali jsme pro vás totiž ve spolupráci s běžeckým guru Milošem Škorpilem nejčastější mýty o běhání, abyste se zbytečně nebáli začít.

www.rajec.com

Neběhám, protože to neumím

Nesmysl – všichni umíme běhat. Běh je jedním z nejpřirozenějších pohybů člověka! Ano, i při běhu se dá dělat celá řada chyb, to by Vás ale nemělo odradit od toho začít. Zpočátku zlehka střídejte běh s chůzí a učte se především správně dýchat. Průběžně pak můžete pracovat na technice, což Vám umožní se dále zlepšovat. Všechno chce samozřejmě cvik, vždyť i ti nejlepší závodní běžci museli nějak začínat!

Při běhu se mohu lehce zranit

Stejně jako třeba u fotbalu, cyklistiky, florbalu nebo při cestě do práce. Výmluvy, výmluvy, výmluvy - především ale těch, co se ne a ne zvednout z gauče a raději všechny sporty sledují a komentují z pohodlí domova. Běh rozhodně nepředstavuje vyšší riziko než všechny ostatní sporty, ba naopak. Pokud nevynecháte potřebné zahřátí svalů a přizpůsobíte tempo i velikost kroků terénu, ve kterém běžíte, nemáte se v podstatě čeho bát.

Běhání je pouze pro mladé

Pokud si myslíte, že začínat s během ve čtyřiceti nebo padesáti je pozdě, tak se pletete. Běh je vhodnou sportovní aktivitou pro každého, kdo se na něj cítí, a považovat ho pouze za výsadu mladých, je nesmysl. Pokud budete začínat opatrně, přihlédnete k aktuálnímu zdravotnímu stavu a nebudete se zbytečně přepínat, díky běhání si zvýšíte nejenom fyzickou kondici, ale celkově podpoříte své zdraví.

Běhání ničí kolena

„Kvůli běhání se v padesáti nehnu, v šedesáti budu muset na operaci s kolenem, a to mi za to tedy rozhodně nestojí.“ Takovéto a podobné další výroky mohou prohlašovat jenom ti, co nikdy neběželi, a když ano, tak maximálně na autobus, kde pak nemohli popadnout dech a schovávali to právě za bolest kolen. Je důležité si uvědomit, že pohyb je pro klouby nutnost a běh je nijak nepoškozuje. Naopak, pravidelná a úměrná zátěž při běhu kolenům prospívá, protože posiluje klouby a okolní svaly i vazy.

Běhání je drahá sranda!

Běhání má oproti drtivé většině sportů jednu obrovskou výhodu – pokud se rozhodnete začít, nečekají vás v podstatě žádné počáteční investice – tričko, tenisky a kraťasy má totiž doma každý. Pokud zjistíte, že vás běhání baví čím dál tím víc, že se chcete zlepšovat a mít při běhu větší komfort, teprve tehdy bude třeba drobná investice. Na prvním místě by měla být běžecká obuv s funkčními vlastnostmi a z kvalitního materiálu. Pohodlí Vám zajistí také funkční oblečení a vhod mohou přijít další doplňky jako hodinky měřící tepovou frekvenci nebo držák lahve na ruku.

Pitný režim je věda

Možná pro profesionální běžce a maratonce. Při rekreačním běhu do 10 kilometrů je to naopak prosté - pro doplnění ztracených tekutin je ideální pramenitá voda. Žádná alchymie ani chemie. Teprve při běhu v délce půlmaratonu nebo maratonu je důležité pramenitou vodu doplnit iontovými či jinými sportovními nápoji.  

Víc oblečení, více potu, více shozených kilogramů

Pokud jste se již dostali dále a začali běhat třeba s cílem shodit nějaký ten přebytečný kilogram, mohli jste narazit na další mýtus. Jestliže chcete zhubnout v co nejkratším čase, rozhodně neoblékejte deset vrstev – to totiž nepomůže, ačkoli Vám to poradila dobrá kamarádka a píše se to v diskuzích na webu. O tom, zda při běhu budete nebo nebudete hubnout, nerozhoduje počet vrstev, ale především vaše tepová frekvence. A co víc - běh by měl být především o přirozenosti, volném pohybu, vypuštění běžných starostí a ventilaci stresu. Pokud u toho ale budete oblečeni jako cibule, žádný z těchto pocitů se jistě nedostaví a endorfiny, které by se při běhu měly začít vyplavovat, se určitě nevyplaví.

Zdroj: Rajec

Přečtěte si také

Voda – základ běžcova života

Začínáte běhat? Vyvarujte se častých chyb

Chcete běhat dál a rychleji? Pomoci může změna stravy

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Sport a cvičení
Partner rubriky Sport a cvičení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pravidla bezpečnosti při zimních sportech

Je úplně jedno, jaký typ zimního sportu si vyberete, největší prioritou by měla být bezpečnost. Zde předkládáme několik upozornění, které je třeba mít na paměti před tím, než vyrazíme do hor.

Zdravá výživa a sport

Rekreační sportovci a vůbec všichni aktivně žijící lidé by měli ve svém stravování dodržovat určitá pravidla. Dát si před návštěvou posilovny několik knedlíků se smetanovou omáčkou není právě to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat...

Pravidla bezpečné cyklistiky

Nos vždy helmu. Helma ochrání před poraněním hlavy, které je nejčastější příčinou smrti nebo těžkého poranění při nehodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce