Nepleťte si laktózovou intoleranci s alergií na mléko

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15299x )

Mléko a mléčné výrobky jsou vhodnými potravinami téměř pro všechny věkové skupiny. Určitá omezení přináší nepříjemnost zvaná laktózová intolerance, o něco horší to mají lidí trpící alergií na bílkovinu kravského mléka. Ale pozor, nesmíte si tato dvě omezení plést!

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Intolerance laktózy a alergie na bílkovinu mléčnou se často zaměňují, protože příznaky bývají podobné. Jejich příčiny jsou však zcela odlišné.

Nesnášenlivost mléčného cukru – některé mléčné výrobky ano

Laktózová intolerance se vyskytuje v průměru jen asi u cca 8-10 % Evropanů. „Postižení jedinci mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., v rámci projektu Bílé plus. „Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy.“

Jaká jsou tedy výživová doporučení?

„Především záleží na stupni intolerance, resp. tolerance laktózy. Jsou lidé, kteří reagují nepříznivě již na stopy laktózy, např. v lécích. Potíže jim vyvolá několik soust smetanové zmrzliny. Většina osob však dobře snáší malé dávky laktózy (6-12 g). Zpravidla je nutné vyřadit zcela mléko, ale tolerované bývají zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, podmáslí, kefíry), u nichž je díky bakteriím mléčného kvašení snížen obsah laktózy o 20-50 %. U sýrů zrajících (zejména polotvrdých a tvrdých) je laktóza také z větší části téměř rozštěpena,“ objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.

Mléčných výrobků se nemusíte vzdát zcela, na trhu jsou výrobky se sníženým obsahem laktózy nebo výrobky delaktózované. Dalším pomocníkem jsou i tzv. laktázové tablety. Užívají se před plánovanou konzumací pokrmu obsahujícího laktózu.

Specifickou situací je tzv. laktózová intolerance přechodná, získaná. K té dochází nejčastěji při narušení střevní mikroflóry po podávání antibiotik nebo po prodělaném střevním infekčním onemocnění. Obvykle trvá 1-3 týdny, dokud se střeva nezahojí.

Alergie na bílkovinu kravského mléka – vyloučení produktů z kravského mléka

Tato nemoc se oproti laktózové intoleranci řadí mezi potravinové alergie a patří mezi nejrozšířenější. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému a potíže vyvolá i velmi malé množství mléčné bílkoviny.

Nejčastěji se objevuje u kojenců – v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo bývá asi 2 - 5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let. V naší populaci je takto postiženo cca 1,5 – 2,0% osob.

„Mezi příznaky patří zejména potíže v oblasti trávení (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma). V některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost,“ zmiňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. „V těchto případech se přistupuje ke striktní dietě s vyloučením kravského mléka a výrobků z něho.“

Jak tedy nahradit u alergiků mléčné výrobky?

Řešení vždy nepřináší ani použití kozího a už vůbec ne ovčího mléka, protože existuje podobná antigenicita a alergenicita jako u mléka kravského. „Většina alergiků nesnáší bílkovinou frakci αS1 kasein, která je významně zastoupena právě v kravském mléce, ale naopak v kozím mléce je její obsah minimální. Proto může i kozí mléko v některých případech těmto osobám vyhovovat. Alergie na další bílkovinnou frakcí αS2 kasein či na frakci βS bývá obvykle méně častá,“ konkretizuje Ing. Jiří Kopáček, CSc.

V případě ovčího mléka je ale situace jiná. Jedná se právě o mléko kaseinové a celkový obsah bílkovin je ještě vyšší než u mléka kravského, tudíž je toto mléko pro alergiky v podstatě nevhodné.

Optimální není ani sójový nápoj, protože u 17 - 47 % kojenců s alergií na mléčnou bílkovinu je často přítomna i alergie na sójové preparáty.

Co tedy jíst?

„Mléko představuje komplexní potravinu plnou nepostradatelných živin od bílkovin, přes vitamíny po stopové prvky. Je třeba se zaměřit na jeho náhrady.  U malých dětí se jedná o speciálně upravená mléka s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Dále by lidé s alergií na mléčnou bílkovinu neměli zapomínat na doplňování bílkovin z masa, vajec, ryb, rostlinných zdrojů bílkovin (obiloviny, luštěniny, semena) a popř. dodávat i vápník v tabletách,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D

Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.

Přečtěte si také

Zdravá rodina má v kalendáři preventivních vyšetření zdarma

Nenechávejte své děti projíst se k nemocem dospělých

Počet celiaků stále roste

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 123 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Alergie přicházejí nečekaně a v každém věku. Otestujte sebe i své blízké

Pálení oči, nosu, kýchání, svědění kůže nebo noční kašel mohou být příznakem reakce na některý z alergenů, které se nacházejí všude kolem nás. Jaro a rozkvetlá příroda každoročně přivádějí do ordinací odborných lékařů tisíce lidí.

Alergie

Alergie může vzniknout kdykoli v životě a také na cokoli. Nezáleží na tom, jak jste staří. Prostě jednou můžete přivonět ke své oblíbené květině a zjistit, že na její pyl začal váš imunitní systém reagoval přemrštěně, čili alergicky. Že máte oteklé oči, škrábe vás v krku a kýcháte.

V létě si dávejte pozor na citrusové vůně

Vlivem zvýšené intenzity slunečních paprsků se v létě u lidí častěji objevují popáleniny, alergické reakce a podráždění pokožky. Vyrážky ale mohou vznikat také důsledkem kombinace slunečních paprsků a látek obsažených v kosmetice. Parfemace výrobků trápí podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele Evropské komise až 16 % ekzematiků. O vzniku alergických reakcí i o složení přípravků na léto se v komentáři rozpovídal dermatolog Tomáš Kampe.

Pyl

Pyl je pro rostliny v podstatě totéž, co spermie pro živočišnou říši. Pro člověka je z hlediska tohoto produktu důležitý vysoký obsah živin a alergizujících látek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.