Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Neplodnost - neviditelné postižení

(PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš Ph.D. | přečteno: 17810x )

shutterstock.com

Zrádnost neviditelných postižení


Jsou postižení, která jsou vidět na první pohled - někdo nemá ruku, někdo je slepý. Jsou však handicapy, které viditelné nejsou. Například zadrhávání v řeči. Tato postižení nezasvěcení lidé podceňují, protože je jaksi nevidí. Nejjednodušším příkladem této iluze je fakt, že většina laiků si myslí, že je lepší být hluchý než slepý, i když prokazatelně je to naopak.
 
Neviditelná postižení si do tíže nijak nezadají s viditelnými postiženími, ale navíc jsou zpravidla těmi nejzákeřnějšími. Podceňuje je totiž nejen okolí, ale kupodivu i sami postižení lidé, protože i oni jsou nezasvěcenými aktéry ve hře, kterou s nimi hraje osud. Mezi tato zákeřná postižení patří i dlouhodobá nechtěná neplodnost (DNN). Je třeba zdůraznit obě přídavná jména – nechtěná neplodnost, protože existuje mnoho lidí, kteří též nemají děti, ale je to jejich volba a přání, proto ti tímto postižením netrpí. Ale i dlouhodobá neplodnost, protože se jedná o postižení, které vzniká plíživě a velmi pomalu. Bohužel u DNN jeden rok není žádná doba. Čas se zde počítá spíš na desítky let.
 

Syndrom vařené žáby


Při hodinách přírodopisu se vyplácí dávat pozor. Ti pozornější si totiž možná vzpomenou, co je to syndrom vařené žáby. V rychlosti řečeno, když hodíte žábu do horké vody, tak z ní vyskočí, protože cítí, že jí nesvědčí rychlá změna teploty. Ale pokud tu samou žábu hodíte do hrnce se studenou vodou, tak milá žába si v klidu plave, i když hrnec v tichosti postavíte na plotnu a pomalu ji uvaříte. Zkrátka chybí jí čidlo, které by jí řeklo, že její tělesná teplota pomalu stoupá natolik, že je na čase vypadnout, jinak to s ní dopadne špatně. Kupodivu syndromem uvařené žáby netrpí jen obojživelníci, ale najdeme mnoho životních situací, kde se lidé chovají podobně. Prostě, kdyby předem věděli, co je čeká, tak by se rozhodli či zachovali jinak. To se týká i zápasu s neplodností.
 

Jak vzniká syndrom dlouhodobé nechtěné neplodnosti


Vše začíná nevinně. Dokud nemáte partnera, s kterým byste si přáli založit rodinu, žijete nekončícím strachu z nechtěného těhotenství. Právě tento strach a zkušenosti kamarádek ve vás utvrzují mylnou iluzi, že otěhotnět je hračka – stačí jednou ráno zapomenout vzít si pilulku a už jste v tom. Tyto mladé ženy se celá léta při zpožděné menstruaci modlí: „Pane Bože, hlavně ať nejsem těhotná.“  Když se konečně najde ten pravý, velmi pečlivě se připraví podmínky pro dítě – pořídí se dům, luxusně zařídí, početí dítěte se odloží napřed o čtyři roky kvůli Ph.D., a pak ještě o dva roky kvůli splácení hypotéky. Když je pak vše do puntíku připraveno, tak se po dlouhém váhání slavnostně vysadí antikoncepce s bláhovým očekáváním: „Nejdéle do pár měsíců jsme těhotní.“ Jenže chyba lávky. Ono půl roku nic, rok nic... Mezi tím chodí kamarádi a rodiče a vyptávají se: „Tak co? Proč ještě nemáte rodinu?“ Takže modlitba „hlavně ať nejsem těhotná“ se s malou přestávkou začíná měnit v též každoměsíční: „Pane Bože, hlavně ať už jsem těhotná.“ Postupně narůstá stres, strach z neplodnosti. Ale to je stále jen začátek celé písničky.

Vytoužené dítě se stává symbolem pro každé selhání

Mezitím se nepřítomné dítě postupně stává symbolem všech selhání. Například pohled na blbého šéfa se dá zneutralizovat úvahou: „Dítě to vyřeší...“ V práci to za moc nestojí, ale když zvažujete: „Mám odejít nebo ne?“ řeknete si: „Nemohu. Co když budu těhotná? To bych pak měla malou mateřskou.“ Dlouholetý vztah s partnerem je delší než šest let a začíná se citelně drolit kvůli přechození. Říkáte si správně: „Chce to společný projekt. Dítě by to zpevnilo...“ Vidíte, že stárnete, tak živíte úvahu: „Kdybych měla děti, tak by mi to bylo jedno...“ Jinými slovy snění o nepřítomném dítěti, které by všechno vyřešilo, se stává úlevným manévrem, ke kterému se manželé uchylují, kdykoli je jim nedobře. Jenže snění přináší jen krátkodobou úlevu. Dlouhodobý výsledek je opačný – fixujeme se na něco, co vlastně nemáme. To nejvíce bolí, když se díváme na šťastné přátele, kteří si vesele blbnou, když to své ťuťuňuňu učí paciťapiňami.


Chtete vědět víc, sledujte nové příspěvky seriálu „Neplodnost očima psychologa“, dá vám odpovědi i na následující otázky:

Psychogenní neplodnost – mýtus či realita?
V čem je nebezpečí úlevného manévru snění o dítěti?
Naplánujte si milníky, přemýšlejte o krizovém plánu!
Proč je zásadní cílevědomě podporovat své přející postoje?
Kdy je třeba zajímat se o náhradní rodinnou péči?
Proč se neplodní žadatelé míjejí s dětmi bez rodičů?




Ovulační test LH MAX věnovala společnost Pears Health Cyber, výhradní distributor těhotenských a ovulačních testů Seratec®.
Stanovte si své PLODNÉ DNY!
Co je v projektu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petra
4x

Zatim jsem se nedozvedela nic noveho, ale jsem rada, ze nekdo pojmenoval to, cim kazdou chvili prochazime (jsme oba vysokoskolaci a opravdu chvilku trva, nez si clovek najde spravneho partnera a taky bydleni). Tesim se na dalsi dily.

Jane

Myslim si, ze mnoho rodicu k tomu prispiva tim, ze se svych synu/dcer porad ptaji, kdy uz bude nejake vnouce.

mxgiycxsft

9s6ICv yiofbimrvtkk, [url=http://poekomnxocgq.com/]poekomnxocgq[/url], [link=http://qmfgnmypxqmr.com/]qmfgnmypxqmr[/link], http://suyesxcstqhi.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1906. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce