Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nesprávný pitný režim při běhání? Zapomeňte na výkon!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6351x )

Pokud běháme, a nemusí jít hned o vrcholové výkony na maratonech, naše tělo si žádá o mnohem více tekutin než běžně. V minulosti převládal názor, že bychom při běhu měli pít málo, aby tekutina nezatěžovala náš žaludek a krevní oběh. Nyní však víme, že i rekreační běžci musí přijímat dostatek vhodných tekutin, jelikož riziko dehydratace je u nich, především v letních měsících, velmi vysoké.

shutterstock.com

Nečekaná „překážka“

Běhání patří mezi sporty k těm fyzicky náročnějším. Ať už je pro vás běh sportovní disciplínou či spíše koníčkem, základní znalosti a zásady byste měli ovládat v obou případech. Při běhu tělo spotřebovává značné množství energie a cukru, pocením vylučuje soli a především vodu. Proto tak jako byste se před vyběhnutím měli správně zahřát a rozcvičit, nezapomínejte ani na dostatečnou zásobu pramenité vody. Dehydratace vás totiž může zastavit v cestě stejně tak jako natažený sval či jiné nepříjemné zranění.

Nepřehlížejte varovné signály

Nedostatek tekutin v těle se může začít projevovat předčasnou únavou, ochlazením těla, zpomalením regenerace organismu, a dokonce i svalovými křečemi, což logicky snižuje výkon.
„Vážné nebezpečí nastává, pokud si sportovec těchto varovných signálů nevšímá a snaží se přicházející únavu a malátnost překonat dalším pohybem,“
varuje Miloš Škorpil, zakladatel Běžecké školy. Takový trénink nebo závod zákonitě končí celkovou dehydratací organismu, která nemá v podstatě žádné jednoznačné varovné signály, o to více je ale nebezpečná. Pokud jste tak byli svědky toho, že byl někdo nucen přerušit, či dokonce ukončit dobře rozběhnutý běžecký závod, příčinou mohlo být právě podcenění pitného režimu. Jak tedy takovému stavu předejít?

Nejpřirozenější je voda

Jakmile se člověk začne hýbat, může snadno podlehnout nátlaku ze strany výrobců iontových nebo jiných „zázračných“ sportovních nápojů, že bez nich to prostě nepůjde. To však rozhodně není pravda.
„Pro doplnění ztracených tekutin při rekreačním běhu do 10 km je ideální volbou pramenitá voda,“ říká Miloš Škorpil, běžecký trenér a odborník na výživu.

Pijte před, v průběhu, ale i po doběhnutí

Zatímco v průběhu běžného dne stačí přijmout 2 - 3 litry tekutin, v den, kdy se člověk věnuje běhu, by měl vypít přibližně 1 - 2 litry navíc.
Pitný režim byste měli vždy volit v závislosti na vnějších podmínkách, délce a profilu trasy, která vás čeká a na jeho úpravě začít pracovat přibližně 2 hodiny před startem,“ radí Miloš Škorpil. Ideální je vypít sklenku pramenité vody 20 - 30 minut před během, v jeho průběhu by se pak tekutiny měly přijímat raději častěji, ale v malých dávkách. Konkrétně v průběhu jedné hodiny rekreačního běhu by měl běžec vypít 0,5 až 0,8 litru, nejlépe rozložených do 4 – 5 dávek. Myslet na doplňování tekutin je důležité i po běhu. I zde platí pravidlo malých dávek. Ideální jsou 1 – 2 l za hodinu rozdělené na 2 – 3 dcl sklenky.

Zdroj: Rajec

Přečtěte si také

Voda – základ běžcova života

Začínáte běhat? Vyvarujte se častých chyb

Fakta o pitném režimu a prevenci rakoviny ledvin

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Sport a cvičení
Partner rubriky Sport a cvičení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravá výživa a sport

Rekreační sportovci a vůbec všichni aktivně žijící lidé by měli ve svém stravování dodržovat určitá pravidla. Dát si před návštěvou posilovny několik knedlíků se smetanovou omáčkou není právě to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat...

Pravidla bezpečné cyklistiky

Nos vždy helmu. Helma ochrání před poraněním hlavy, které je nejčastější příčinou smrti nebo těžkého poranění při nehodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce