Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nežádoucí účinky očkování byste měli hlásit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8546x )

Po očkování se mohou u dítěte objevit nějaké nežádoucí účinky. Může se jednat například o zarudnutí v místě vpichu, horečku, kopřivku nebo neutišitelný pláč.

Dobrá rada
shutterstock.com

Očkování, jeho účinnosti i vedlejším účinkům je věnováno stále více pozornosti. K tomu, aby se očkování a nové vakcíny ubíraly tím nejlepším směrem, je naprosto nutné, aby měli odborníci neustálou zpětnou vazbu. Nejdůležitějším zdrojem informací o léčivém přípravku po jeho uvedení na trh jsou zdravotničtí pracovníci a pacienti. Zpětná vazba může výrazně pomoci upravit a ještě detailněji vymezit podmínky podávání vakcín. Hlášením můžete napomoci identifikovat dosud nerozpoznaný vedlejší účinek nebo pomoci odhalit nečekané souvislosti.

Čtěte také: Změny v očkování malých dětí od ledna 2018

Na očkování jen se zdravým dítětem

Před každým očkováním by mělo být dítě v dobré kondici a bez teploty. Nevadí, pokud ho trápí lehké nachlazení, avšak o jakémkoliv onemocnění ale raději řekněte lékaři. Pokud se vám něco nezdá, můžete se s lékařem vždy domluvit na posunutí vakcinace.

Po očkování je vhodný klidový režim

Dítě má po očkování dost práce s tím, aby na vakcínu správně zareagovalo, a může být pak oslabené a vnímavější k jiným nákazám. Po očkování by proto dítě mělo být v klidu, neplánujte s ním žádné náročnější akce. Vyhněte se přímému sluníčku, koupání i větru. Nepobývejte na místech, kde je více lidí a kde by se váš potomek mohl nakazit.

Nejčastější vedlejší účinky po očkování

Reakce po očkování se dostavují za různě dlouhou dobu, záleží na typu očkování. Může to být už v den či následující den po očkování, u živých vakcín za 7-10 dnů. Tuto informaci vám sdělí lékař při očkování.

  • Zvýšená teplota
    Po očkování může dítě trápit zvýšená teplota do 38,5 °C. S léky na snížení teploty je dobré vyčkat, kolem 38 °C můžete dítěti podat čípek (dle instrukcí dětského lékaře). Ke zvýšení teploty může dojít i druhý den, proto je dobré ji přeměřit. Během dvou dní by teploty měly ustoupit, pokud se tak nestane nebo jsou teploty vyšší než 38,5 °C, navštivte lékaře.
  • Zarudnutí, otok a bolestivost v místě vpichu
    Na stehně dítěte se může po aplikaci očkovací látky objevit boulička, nožka může být lehce nateklá a zarudlá. Na bolestivé místo můžete přikládat chladivé obklady a od druhého dne po očkování lehce masírovat, boulička může přetrvávat i dva týdny, zarudnutí a zteplání kůže by ale mělo rychle ustoupit.
  • Neklid a podrážděnost
    Po vakcinaci často dojde k přechodné změně chování dítěte – některé je podrážděné a trpí nespavostí, jiné je zase více spavé než obvykle. Chování dítěte by se ale během několika dní mělo vrátit k normálu.
  • Křeče
    U některých dětí může vzácně dojít při vysokých teplotách k takzvaným febrilním křečím, které jsou reakcí dětského organismu na horečku. Může jít sice o hrozivě vyhlížející záchvat podobný epileptickému záchvatu, dítěti ale zpravidla nehrozí žádné nebezpečí. Je důležité přivolat záchrannou službu a do jejího příjezdu dítě uložit do stabilní polohy (nejlépe na zem) a zajistit průchodnost dýchacích cest. Dítě můžete ochlazovat studenými zábaly, lékař pak podá léky proti křečím a horečce. U některých dětí je potřeba vyloučit epilepsii a onemocnění mozku (obvykle se natočí EEG záznam – elektroencefalograf).

Další možné nežádoucí účinky očkování

  • bolest hlavy
  • bolest svalů
  • bolest kloubů
  • trávicí potíže - nechutenství, bolest břicha, zvracení, průjem, zácpa, plynatost
  • alergické reakce: zarudnutí tváře a krku, otok tváře, očí, krku, šíje nebo jazyka, svědivé puchýřky, krupička
  • neutišitelný pláč - trvající nejméně 3 hodiny doprovázený křikem ve vysokých polohách
  • zvětšení lymfatických uzlin
  • anafylaktický šok - objevení okamžitě, nejdéle do půl hodiny po vakcinaci

Čtěte také: Když má dítě horečku

Kdy kontaktovat lékaře po očkování?

Při horečce přes 39oC, neztišitelném pláči trvajícím několik hodin, při zarudnutí či otoku v místě vpichu dosahujícím 10 cm, objeví-li se přechodné obrny nebo křeče, případně krátkodobé bezvědomí, nebo objeví-li se závažnější reakce během dvou až tří hodin po očkování.

Jaké nežádoucí účinky hlásit?

Hlásit bychom měli jednoduše vše nestandardní – ať jde o fyzické projevy (zarudnutí a otok v místě vpichu, zvýšená teplota, kopřivka, dušnost, zvětšené uzliny atd.) nebo o změny v chování dítěte (vysoký neutišitelný křik, apatie apod.).

Čtěte také: Očkování dětí proti TBC

Komu nežádoucí účinky hlásit?

Nežádoucí účinky hlaste lékaři, který dítě očkoval, ten má ze zákona povinnost je předat dál: „Poskytovatel zdravotních služeb je povinen příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví neprodleně sdělit neobvyklé reakce po očkování a název a číslo šarže použité očkovací látky,…“ uvádí se v Zákoně o ochraně veřejného zdraví. V případě, že si nejste jistí, že tak váš pediatr skutečně učinil – bohužel i to se někdy stává – můžete neobvyklé a nežádoucí reakce po očkování nahlásit sami.

Je třeba vyplnit formulář na stránkách SÚKL, ten, který je určený k tisku. Vytisknou třikrát. Pokud půjde o dodatečné hlášení klidně i několik let zpátky, není nikde psáno v jaké lhůtě se má hlásit. Jeden nechat potvrdit lékařem, tím získáme informaci o tom, jak to zapisují do karet. Druhý poslat na SÚKL a jeden si ponechat. Možná, pokud nebylo zapsáno v kartě nic může vzniknout problém, že doktor nebude ochoten zpětně cokoliv dopisovat. Takže jenom poslat na SÚKL a ponechat si kopii. No a čerstvé reakce prostě hlásit okamžitě a k doktorovi jít rovnou s papírem, kde je uvedené vše co rodič vnímá jako problém.
Pokud by se některý pediatr odvolával na nějakou vyhlášku, že má hlásit jenom neočekávané nebo závažné reakce, tak je jeho povinností do karty zapsat cokoliv, co mu rodič hlásí a pak stačí, pokud to rodič pošle na SÚKL, a bude možná vhodné dát tam poznámku, proč to nechce nahlásit lékař .
Další možností je i elektronický formulář, ale ten pak nelze nikam založit a ani ho později použít

Hlaste nežádoucí účinky. Je to důležité!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce