Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Noční pomočování je často dědictvím po rodičích

( Renata Vyšínová | přečteno: 16701x )

Vyčítat dětem, že se pomočují, je stejné jako jim vyčítat pihu na tváři nebo alergii na pyl. Děti ji mnohdy zdědí po rodičích nebo je důsledkem zatím nevyvinuté koordinace mezi nervy a svaly.

shutterstock.com

Nejčastější formou inkontinence dětí je noční pomočování. Denní pomočování se vyskytuje pouze u 2 - 4 % dětí ve věku od pěti do sedmi let. Příčiny můžeme hledat „v mozku“, tedy hlavně v nevyvinuté koordinaci nervů a svalů, také pak v hlubším spánku, který jim nedovolí se vzbudit včas k vyprázdnění. Obojí se časem upraví.

Noční pomočování může být vedlejším příznakem některé z dětských nemocí, mozkové obrny, poškození mozku nebo nervového postižení. Na vině ale může být i opakovaná infekce močových cest nebo i malá deformace vylučovacího traktu.

Svou roli hraje i dědičnost – pokud jeden z rodičů trpěl pomočováním, pak se zhruba čtyřicetiprocentní pravděpodobností bude mít stejný problém i jeho dítě. Pokud jím trpěli oba rodiče, pravděpodobnost se zvyšuje až na 70 %.

Denní pomočování má na svědomí hyperaktivní měchýř

K pomočování přes den může dojít v důsledku infekce nebo anatomických problémů. Pokud tyto důvody chybí, většinou jde o důsledek hyperaktivity močového měchýře. O té se dočtete víc i v celé rubrice.

Mýty o pomočování dětí:

Některé děti se pomočují schválně

Není to pravda. Právě proto by nikdo neměl v dětech s tímto problémem vyvolávat pocit provinění. Pocit studu je pro ně mnohdy horší než samotné pomočování.

Děti nad tři roky už se v noci nepomočují

Není to pravda. Obecně řečeno - ve věku kolem tří let jsou bez plen tři ze čtyř dětí. Ve věku kolem pěti let, se ve spánku alespoň jednou týdně pomočí jedno z deseti dětí. A ve věku kolem deseti let, se v noci pomočuje několikrát do týdne jedno z patnácti dětí.

Většina dětí z nočního pomočování vyroste

Je to pravda. Pokud je dítěti pět let a méně, není rozhodně důvod se nočním pomočováním znepokojovat. Nicméně až vyrostou, mohou se tyto děti cítit provinile a rozpačitě. V takovém případě hrají klíčovou roli v budování jejich sebevědomí rodiče, učitelé a pečovatelé například i tím, že zabezpečí výrobky, které jim jejich problémy ulehčí.

Noční pomočování se pokládá za zdravotní problém

Je to pravda. Nejenže se považuje za zdravotní problém, ale má i své lékařské označení: enuréza. Starší děti mohou tomuto označení dávat přednost, protože nevyznívá tak negativně jako noční pomočování. Také lepší vysvětlení fungování močového měchýře jim může usnadnit pochopení jejich situace.

Pomočování je způsobeno úzkostí nebo stresem

Není to pravda. Pro toto tvrzení neexistuje přesvědčivý vědecký důkaz. Je to spíše způsobeno nedokonalou koordinací svalů a nervových buněk. Nicméně je velice důležité zabránit tomu, aby pomočování dítěti způsobovalo stres.

Jediným řešením pomočování je přísnost

Není to pravda. Dítě nad tím nemá kontrolu a nelze ho přinutit, aby z toho vyrostlo. Takové dítě není zlobivé, hloupé ani líné a nelze mu to vyčítat stejně, jako nelze někoho obviňovat z toho, že je krátkozraký nebo levák. Nejdůležitější je nevzbudit v něm pocity viny.

Jak pomočování zvládnout co nejlépe, aniž by trpěla psychika dítěte? To se dočtete v další kapitole.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce