Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Noční pomočování je často dědictvím po rodičích

( Renata Vyšínová | přečteno: 16701x )

Vyčítat dětem, že se pomočují, je stejné jako jim vyčítat pihu na tváři nebo alergii na pyl. Děti ji mnohdy zdědí po rodičích nebo je důsledkem zatím nevyvinuté koordinace mezi nervy a svaly.

shutterstock.com

Užitečné tipy pro rodiče: Jak zvládnout noční pomočování vašich dětí

  1. Buďte trpěliví. Většina dětí z nočního pomočování vyroste, a pokud je dítěti pět let a méně, nemáte nejmenší důvod k obavám.
  2. Buďte klidní a vyjadřujte dítěti podporu.
  3. Řekněte jim, jak rozšířeným a běžným problémem je samovolný únik moči. Dítě se může cítit osaměle a dělat si starosti, že s ním není něco v pořádku. Můžete zmínit, že ostatní děti ve škole možná trpí stejným problémem, jen o tom nemluví nahlas. Ubezpečte je, že se jedná jen o to, že jejich močový měchýř ještě nefunguje zcela bezchybně.
  4. Podrobné vysvětlení toho, jak funguje jejich tělo, jim dodá pocit bezpečí. Tím, že vysvětlíme, jak celý proces funguje a že se jedná o dočasný problém, zbavíme situaci strachu a tajemna. Pro mladší děti si můžete vymyslet nějaký příběh: "Pan Měchýř ještě stále neumí správně svojí práci, ale brzy se to už naučí a všechno pak bude fungovat správně."
  5. Dbejte na pravidelný pitný režim dítěte. Snížení přísunu tekutin způsobuje koncentraci moči, což může zhoršit dráždění a problémy. Dodržujte tedy normální pitný režim, pouze se pokuste omezit pití před spaním.
  6. Informujte učitele o problémech dítěte a požádejte, aby mu poskytl oporu a zajistil včasný přístup k toaletám. Do aktovky školákovi diskrétně zabalte náhradní spodní prádlo.
  7. Pokud jste sami trpěli stejným problémem, nebojte se o tom před svými dětmi mluvit. Dodáte jim odvahu a naději, že se jednalo jen o dočasnou záležitost.
  8. Dítě se může potkat s posměchem ostatních – pokuste se tomu zabránit.
  9. Nedovolte, aby se pro dítě stalo noční pomočování tím nejpodstatnějším v jeho životě. Zdůrazňujte jeho ostatní přednosti.
  10. Zajistěte mu kvalitní a pohodlné inkontinenční pomůcky, které mu jeho problém pomohou zvládat.

Zdroj informací: www.tenacz.cz

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce