Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obcházení praktických lékařů může vést k problémům

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3621x )

Praktičtí lékaři upozorňují na rostoucí počet pacientů, kteří je obcházejí a chodí přímo ke specialistům. Nemají pak možnost korigovat předepsané léky od specialistů, při jejichž nevhodné kombinaci může docházet například k žaludečních vředům, problémům s tlakem a jiným obtížím.

Dobrá rada
shutterstock.com

Mnoho zdravotních problémů vzniká zejména při nevhodné kombinaci léků u starších lidí, přičemž se mluví o 30 až 50 procentech hospitalizovaných. Senioři užívají mnoho léků, které si sami nemusí vždy pamatovat, a zatímco praktický lékař by měl mít u pacienta všechny zapsané, specialisté o nich nemusí vědět.
V minulosti měli obvodní lékaři co nejvíce lidí posílat ke specialistům. Pacienti tedy nabyli dojmu, že u praktického lékaře budou hodiny čekat jen na doporučenku k odborníkům. Proto za nimi dnes chodí bez žádanky. K praktickému lékaři pak nejdou kvůli tomu, že ho obešli.

Kvůli tomu si mohou lidé od specialistů přinést léky různých názvů, které však mohou mít stejné účinky a dublují se. Některé léky si nemusí vyhovovat. Když praktický lékař neudělá lékové schéma, může si pak někdo vzít například lék na vysoký tlak spolu s prášky od urologa a může se stát, že má najednou tlak velmi nízký, nebo se mu zpomalí chod srdce. Vzniknout mohou i žaludeční vředy a krvácení do trávicího traktu při kombinacích léků od bolesti.

Specializovaná péče je mnohdy nadužívaná. Není důvod chodit s bolavými zády na neurologii nebo s bolestí v krku na krční. Vše může vyřešit praktický lékař. Proto by měly při zdravotních problémech vést vaše první kroky právě k němu.

Zdroj: zdravi.euro.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lékařské fórum: kompletní odpovědi lékařů

Na vztah pacientů a lékařů se zeptala Ordinace.cz lékařů různých specializací po celé zemi. Nepřekvapí, že za nejdůležitější ve vztahu se svými pacienty považuje většina z nich důvěru. Ale ne výlučně. Někdo dává vedle ní na 1. místo i spolupráci, respekt, trpělivost… V odpovědích mnoha z nich najdete i důraz na to, aby se pacient cítil chtěný a důležitý.

Lékařské fórum: Pacient musí mít pocit, že ho chceme

Vzájemná důvěra mezi lékařem a pacientem nevzniká automaticky. Pacient od lékaře očekává pochopení, lékař od pacienta pravdivá slova. Podle názoru lékařů je pacient ochoten vysvětlit své nejniternější potíže až v okamžiku, kdy je uvolněný a cítí od lékaře podporu. Na vztah pacientů a lékařů se zeptala Ordinace.cz lékařů různých specializací po celé zemi.

Lékařské fórum: za opakované vaginální infekce může moc hygieny a málo trpělivosti

Jen čtyři ženy ze sta mohou prohlásit, že zatím nepoznaly vaginální infekci. Zbylých 96 % žen už s tímto problémem u gynekologa bylo, většina opakovaně. Vyplývá to nejen z toho, co uvedli gynekologové, ale také z unikátního průzkumu Ordinace.cz.

Lékařské fórum na téma chřipka: Úplné znění

V Lékařském fóru na téma chřipka odpovídali MUDr. Jiří Šoukal, lékařský ředitel Moje ambulance a.s., doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc., Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové a MUDr. Jaromil Gillár, Kardiologie a interna, Liberec, internista MUDr. Lukáš Burda a Doc. MUDr.Jan Plzák, PhD., ORL,1.LF UK,FN v Praze-Motole. Uctivě jim děkujeme za spolupráci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce