Osteoporóza - epidemie moderní doby

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15339x )

MUDr. Vít Zikán3. interní klinika, 11. dubna 2002

Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem MUDr. Vítem Zikánem z III. interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 11. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz

moderátor: Vítám pana doktora Zikána mezi námi.

MUDr. Zikan: Dobrý den, zdravím vsechny na chatu

Maria28: Měla jsem tříštivou zlomeninu zápěstí, došlo k odvápnění. Je možné toto ještě vyléčit nebo je to natrvalo? Je mi 45 let. Děkuji za odpověď.

MUDr. Zikan: Pokud zlomenina vznikla po velkem traumatu, predpokladam ze tristiva ano, je pravdepodobne, ze se nejedna o osteoporotickou zlomeninu. Pokud jste zena pred menopauzou a nemate nejaky dalsi rizikový faktor pro osteoporozu, kost by se mela zavapnit. Dulezity je dostaecný prijem vapniku (mlecne vyrobky) ev. vitamin D v zimnich a jarnich mesicich.

tomas v. : dobry den, da se osteoporoze nejak predchazet?

MUDr. Zikan: Na osteoporozu je nutné myslet jak v dospivani, kdy se tvori kostní hmota, tak v pozdejsim veku, kdy kostni hmota ubyva. Je nutné dbat na dostatek vapniku a vitaminu D v potrave, dostatek pohybove aktivity a vedet o rizikových faktorech , ktere jsou s osteoporozou spojeny.

moderator: Je osteoporoza dedicna?

MUDr. Zikan:: Osteoporoza je dedicna asi ze 70 %.

tomas v. : dekuji to je hodne vseobecna odpoved. znamena to tedy, ze bych mel na predchazeni osteopoorozy myslet i u maleho ditete? Co konkretniho bych mel delat?

MUDr. Zikan: Mezi rizikove faktory, kdy musime na riziko osteoporozy myslet patri: faktory geneticke,, predevsim osteoporoza u matky, nizky body mass index, dale nedostatek pohlavních hormonu, predevsim u zen po menopauze, ale take u muzu s nizkym testosteronem, dale u kuraku a ruznych endokrinních onemocněni. Omlouvam se za nedostatecnou odpoved Tomasovi V. Neprecetl jsem si celou vetu. U deti a dospivajicich je rovnez nutné myslet na dostatek vapniku a vitami. D. Kostní maximu se dosahuje okolo 25 let, kost se pak obnovuje cely zivot a po 45 roce zacina pomalu ubyvat. Lide s nízkou kostni hmotou , pri nedosazeni geneticky detreminovaneho maxima kostni hmoty maji tedy vetsi riziko osteoporozy.

tomas v. : dekuji a co konkretniho mohu delat pro svoje dite - holcicku, abych zabranil pozdejsimu rozvoji osteoporozy? Jaky smysl ma kapat ji vitamin D?

MUDr. Zikan: Nevim kolik je vasi holcicce let. U nejmensich deti ma vyznam vitamin D predevsim v prevenci krivice. U starsich deti, pokud se nevyhybaji slunicku se tvori dostatek vitaminu D v kuzi a neni zapotrebi davat zadny pripravek.

JanaP.: Je mi 25 let, mám obavu zda je v mé stravě dostatek vápníku. hlavním zdrojem je mléko. Jsem alergik a nemám ho ráda. Denně z mléčných výrobků sním pouze jogurt a např. tavený sýr - je to dostačující, aby se mi v např. 45 letech neobjevila osteoporéza? Děkuji

MUDr. Zikan: Ve vasem jidelnicku byste mela mit denne alespon 1000 mg vapniku, jogurty a tavene syry jsou dobrym zdrojem vapniku. Pokud se nevyhybate v lete slunicku, budete mit take dobrou zasobu vitaminu D, ktery je nutny pro dobre vstrebavani vapníku z potravy. Nemene dulezitá je pohybova aktivita, ktera stimuluje kostní bunky k tvorbe nove kosti.

Pavel H.: Dobry den, rad bych se zeptal jak je spolehliva metoda Osteosonografie ve zjistovani nachylnosti k teto chorobe (zda jsem to pojmenoval spravne).

MUDr. Zikan: Klinicky lze uzit ultrazvukove vysetreni paty k predikci rizika zlomeniny, za predpokladu, ze jeho vypoved lze overit rentgen. denzitometrii.Zatim nelze uzit zadne ultrazvukove vys. pri diagnostice osteoporozy.

Jája: Dobrý den, mám zvýšit svůj příjem vápníku třeba i formou tablet? Je mi 38 let jsem po hysteroktomii ,beru léky na úpravu funkce štítné žlázy a jsem slabý kuřák.Je riziko osteroporozy vyšší?

MUDr. Zikan: Prijem vapniku lze zvysit i formou tablet, pokud napr. netolerujete mlecne vyrobky. Pokud byly pri hysterektomii odstraneny take vajecniky mate vyssi riziko vzniku osteoporozy.

JanaP.: Pane doktore, pohybové aktivitě se nevyhýbám, sluníčku také ne. Denně užívám multivit. tabletu, která obsahuje 162 mg vápníku, dále 1 jogurt (150 g) a zhruba 1 tavený sýr a 1/4 kg ovoce. Dá to dohromady 1000 mg? Dále bych se chtěla zeptat zda je vápník dobře vstřebatelný ze šumivých tablet? Děkuji

MUDr. Zikan: Obsah vapniku v jednotlivych jogurtech a syrech se muze lisit, nemohu vam to tedy ted presne spocitat. Take z tablet se vapnik muze vstrebavat ruzne, obecene vsak dobre

JanaP.: Pane doktore, je bez jakýchkoli vedlejších účinků - vhodné preventivní pití nápojů typu Calcidrink, Geladrink? (doba užívání dle návodu)Je mi 25 let. Děkuji

MUDr. Zikan: S napoji Calcidrink a Geladrink nemam zkusenosti, poradte se prosim primo v lekarne.

JanaP.: Mohl by jste prosím porovnat z hlediska účinnosti na ostoeporozu tyto přípravky: GS Condro 400, Colafit a Valorheum (firma Valosun) Děkuji

MUDr. Zikan: Nemam s temito pripravky zkusenosti, bohuzel nemohu odpovedet. Podle nazvu soudim ze by se mohlo jednat o pripravky k lečbe degenerativnich onem. kloubu a nikoli osteoporozy.

JanaP.: Jakým způsobem se projevuje osteoporoza - pouze zvýšenou lomivostí a křehkostí kostí? Děkuji

MUDr. Zikan: Osteoporoza je zaludna tim ze casto probiha bez priznaku. Zlomenina je jiz dusledek. Osteoporozu lze diagnostikovat pred zlomeninou merenim mnozstvi kostni hmoty.

Venca C.: Slysel jsem, ze vrcholovi sportovci po urazu jsou nachylnejsi k rozvoji osteoporezy. Je to pravda?

MUDr. Zikan: Jakakoli imobilizace vede k rozvoji osteoporozy, nedocházi ke stimulaci kostnich bunek -osteocytu a je relativne vyssi kostni odbouravani. Ja je to s vetsi nachylnosti vrcholovych sportovcu nevim.

Venca C.: dekuji za odpoved

moderator: Děkuji panu doktorovi za trpělivost a všem diskutujícím za aktivitu a těším se s Vámi zase někdy "na psanou" J hezký den všem

MUDr. Zikan: Dekuji za vaše dotazy, přeji hezky den

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Radana K

Dobrý den, je mi 27 let, během kojení syna jsem měla nízkou hodnotu vápníku v těle, od té doby mě bolí kyčle při chůzi, pokud si nevezmu vápníkové tablety tak bolest pokračuje, je možné, že bych mohla mít začínající osteoporozu? pokud ano co bych měla dělat? Děkuji

JanaK

Mě se tenhle problém objevil dva měsíce po porodu, ale bolola mě víc kolena. Nakonec už jsem měla problém si i sednout. Ortoped doporučil Condrosulf a lady CalciCube a do pár týdnů to bylo v pořádku.

LIBIAKOVA

DOBRY DEŇ ,CHCELA BY SOM SA OPYTAŤ ČI ODPORUČATE LIEČBU OSTEOPORZY PRISTROJMI NA BAZE MAGNETICKEJ REZONANCIE PONUKLI MI PRISTROJ ULTI CARE LT 99 ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=oscillo-2019-podzim&utm_content=300x300_kreativa_zima_ocsillo

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 315 lidí
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Denzitometrie - vyšetření kvality kostí

Denzitometrie je zobrazovací metoda měřící hustotu kostní hmoty. Jedná se o bezbolestné vyšetření, které pacienta nezatěžuje. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou. Vyšetření provádí lékař na specializovaném radiologickém pracovišti.

Mozková příhoda

Několikaminutové znehybnění spojené s poruchou řečijsem měl před tím,než byl zjištěn uzávěr a .basilaris.Stalo se mi to v noci ,syn mě odvezl do nemocnice a tam jsem asi po cca 2 hodinách měl stejnou CMP.Asi za 5 dnů mi byla provedeno na angiolince vyšetření kde mi byl zjištěn výše uvedený uzávěr.Od této doby jsem do dnešního dne CMP neměl.Od r.1999(podzim) jsem chodil na vyšetření k neurologovi protože jsem míval pocity nejistoty (hlava , chůze).Ten mě poslal na sono karotid,kde mi bylo zjištěno zůžení cévy.Jestli toto vyšetření ukazovalo zůžení cévy a následně uzávěr a.basilaris,nebo zůženou karotidu na pravé straně ,to nevím .Naposledy jsem byl na sonu karotid asi v 4/2002 a bylo mi řečeno , že výsledek je stejný jako minulé vyšetření(že se to nezměnilo,je to stejné) Oxiphillin neužívám,nevím jaký postup použít(mimo přivolání sanity a to určitě v každém případě)jaké léky užít na zmírnění nebo možná zastavení nastávající CMP. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě a v povolání.Velmi jste mi pomohla. Bsonek ivo

Menstruace

mam dve otazky.Dostanu menstruaci u more,je nebezpecne koupat se bez tamponu?Myslim kvuli infekcim? Muzou dlouhodobe uzivana antibiotikaoddalit menstruaci a zpusobit mykozu?Predem dekuji za odpoved

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce