Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Parodontitida

(MUDr. Tomáš Kohoutek | přečteno: 102915x )

Správně se toto onemocnění nazývá parodontitida (latinsky parodontitis), protože jde o zánětlivý proces. Tento zánět provází lidské jedince již od počátku věků a nejen je - lze najít příznaky parodontitidy i u řady zvířat.

Časté otázky

Jak si správně čistit dutinu ústní?
Začneme klasicky – zubním kartáčkem! Je vhodné vybrat si takový, aby nezraňoval dásně a pronikal i do dásňového žlábku. Nečistíme si totiž jen zuby, ale i sliznici okolo a tu tím i masírujeme! Naučte se používat i jiné pomůcky – mezizubní kartáčky a nitě, kartáčky či škrabky na jazyk. Možností je celá řada. Nejlépe poradí zubní lékař nebo zubní hygienistka.

Kdo je zubní hygienistka a jak nám pomůže?
Zubní hygienistka je odbornice k výuce ústní hygieny. Používá vědeckých metod ke kontrole a prevenci hygieny dutiny ústní. Je to zejména správný nácvik domácí péče, který je individuální u každého pacienta. Hygienistka vám pomůže zvolit nejlepší způsob péče a doporučí vám nejvhodnější pomůcky. Může vám rovněž pomoci v úpravě dietních návyků, poradí které potraviny jsou nejlepší z hlediska prevence. Kromě toho provádí na doporučeni stomatologa odstranění nánosů zubního kamene a profesionální očištění zubů. Dále aplikuje různé gely a roztoky na zuby a preventivní preparáty, které ničí bakterie způsobující parodontitidu.

Bolí léčení parodontitidy?
Ošetření je bezbolestné, někdy však pacienti mohou mít nepříjemné pocity zejména při odstraňování zubního kamene v blízkosti dásně která je postižena zánětem. V tomto případě lze lokálně aplikovat povrchově působící anestetické přípravky. Samozřejmě veškerá chirurgická léčba se provádí v místním znecitlivění.

Je léčba drahá?
Výdaje na prostředky ústní hygieny jsou vždy nesrovnatelně nižší nežli náklady na odbornou parodontologickou léčbu. A i ta je mnohem levnější než správně zhotovené a dobře vypadající a fungující zubní náhrady (implantáty a protézy). Proto se vyplatí investovat do prevence!

Je parodontitida nakažlivá?
Bakterie se usidlují v dutině ústní již v prvních letech života. Ale jen některé z nich jsou pro vznik zánětu rozhodující. Ano – lze se nakazit. Cesta přenosu probíhá přes společně používané nádobí a intimními kontakty. Proto se u pacientů s těžkými onemocněními parodontu, která nebyla způsobena nedostatečnou ústní hygienou doporučuje, aby se terapie zúčastnil i partner a to i v případě že nemá žádné projevy onemocnění. Výjimečně je možné se infikovat mazlením s domácími zvířaty – ano, i naši miláčci mohou mít parodontitidu!

Může mít léčba vedlejší škodlivé účinky?
Jen velmi výjimečně se můžeme setkat s alergiemi na některé léky nebo preparáty, používané při terapii parodontitidy. Vlastní léčba nám ale neškodí, jen prospívá!

Je parodontitida dědičná?
Vlastní onemocnění není dědičné, ale je dědičný sklon k nižší obranyschopnosti organismu.

Proč vzniká parodontitida často v těhotenství?
V době těhotenství je ženský organismus ovlivněn hormonálními změnami. Mění se vnímání chuti, pachů a zvyšuje se dávivý reflex. V dutině ústní je těmito hormonálními změnami nejvíce ovlivněna dáseň. Změny vnímání chuti vedou ženu ke zvýšené konzumaci sladkostí a kyselých jídel. U řady těhotných žen se také zhoršuje úroveň ústní hygieny. Důvodů je několik: zvýšená únava, nižší fyzická výkonnost a těhotenské zvracení, které je často vyvoláno právě zubním kartáčkem. Zhoršená hygiena a změny stravovacích návyků vedou k vyššímu výskytu bakterií a ke zhoršení stavu dásní. Právě v tomto období je ale nutné věnovat zvýšenou pozornost prevenci prostřednictvím řádně prováděné ústní hygieny. Každá těhotná žena by také neměla opomenout preventivní prohlídky u zubního lékaře.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal
1x

Mám olej s bylinným extraktem, který vyléčí bez problemu paradentózu. I když se to zdá neuvěřitelné, protože paradentóza je nevyléčítelná, ale jetomu tak. Stačí týmto olejíčkem potírat ďásna co nejčastějí, třeba i prstem ( kapnout olej na prst a potřit ). Můžete se obratit na mne na tel. č. 596744672, 608431916

jarka
2x

A to i tehdy, když se zub kývá, olej pomůže ?

Vlasta
1x

Dobře, dobře, a co bylinná ústní voda Dr.Landy? tel.602 371 079


Celkový počet příspěvků v diskusi: 12. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce