Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pelyněk pravý

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 14096x )

Pro pelyněk je charakteristický vysoký obsah silice (thujon, azulen), hořčin (absinthin, anabsinthin), a rostlinných antibiotik.

(Artemisia absinthium L.)



Příprava čaje

1 čajová lžička řezané drogy na šálek (200 ml) horké vody. Pije se 3 krát denně.

Užívaná část

nať Nať    (Herba absinthii)

Sběr a sušení

V době květu se seřezává horních asi 30 cm natě. Nať sbíráme za slunného dne, nejlépe v poledních hodinách. Sušíme pokud možno rychle v tenké vrstvě nebo ve svazcích, na vzdušném místě. Nevadí sušení na slunném místě.

Pelyněk pravý

Jak vypadá

Vytrvalá bylina, dosahující výšky přes 1 metr. Je charakteristická tím, že lodyhy tvoří trsy, spodní část lodyh je dřevnatá a rostlina má stříbřitou barvu. Zatím co přízemní listy mají řapík dlouhý a jsou třikrát peřenodílné, listy lodyžní mají řapík jen kratinký a jsou dvakrát nebo pouze jednoduše peřenodílné. Drobounké květní úbory tvoří v horních částech lodyh laty. Plody jsou nažky. Kvete v létě.

Kde se rostlina vyskytuje

Pelyněk najdeme v okolí cest a na stráních.

Co pelyněk obsahuje

Pro pelyněk je charakteristický vysoký obsah silice (thujon, azulen), hořčin (absinthin, anabsinthin) a rostlinných antibiotik.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Ve starověku byl považován za protijed odvaru z bolehlavu a při otravě muchomůrkami.

Dnes: Pelyňkovou nať lze použít vnitřně.

Vnitřně: Díky obsahu silic a hořčin je velmi silným prostředkem podporujícím vylučování trávicích šťáv. Působení také na zmírnění křečí hladkého svalstva trávicí trubice a má schopnost dezinfikovat a zlepšovat vstřebání živin ve střevě. Zlepšuje střevní peristaltiku (pohyblivost střev). Pro tyto vlastnosti se používá při nechutenství, při nedostatečném vylučování žluči a žaludeční šťávy, při křečích ve střevech a proti hlístům.

Na co si dát pozor

Nesmí se užívat v těhotenství! Ve vyšších dávkách a při dlouhodobějším užívání (už po cca 2 týdnech) může vyvolat křeče, závratě a poruchy vědomí!

Pozn.: Pelyněk je součástí originálně vyráběných přípravků. Je součástí likéru „Absint“. Sušená rostlina účinně odpuzuje hmyz, např. moly.

Foto: http://botanika.wendys.cz/

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce