Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Plastická operace nosu a uší. Za jakých podmínek ji hradí pojištovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3332x )

I když je většina plastických operací hrazena z kapes klientů, najdou se i takové, které proplatí zdravotní pojišťovna. Jaké podmínky musí zájemce splnit, aby mu pojišťovna zákrok proplatila?

shutterstock.com

Zdravotní pojišťovna hradí pojištěnci plastickou operaci nosu nebo uší pouze ze zdravotních důvodů. Jak uvádí zákon 48/1997 Sb. (o veřejném zdravotním pojištění) ze zdravotního pojištění jsou hrazeny zdravotní služby provedené s cílem zlepšit nebo zachovat pacientův zdravotní stav nebo zmírnit jeho utrpení. Podmínky úhrady jsou stejné pro všechny zdravotní pojišťovny. V případě, že by pacient chtěl podstoupit operaci z kosmetických (estetických) důvodů, hradí si ji plně sám.

Součástí zákona je Seznam zdravotních výkonů ze zdravotního pojištění nehrazených nebo hrazených jen za určitých podmínek (příloha č. 1). V tomto seznamu je uvedeno, za jakých podmínek jsou hrazeny plastické operace uší a nosu.

Čtěte také: Kam vás odveze záchranka? Máte v nouzi právo zvolit si nemocnici?

Plastická operace nosu ze zdravotních důvodů

K operaci nosu musí být pacient indikován lékařem ze zdravotních důvodů – funkční porucha nebo operační úprava tvaru nosu. Na základě požadavku indikujícího lékaře musí udělit souhlas revizní lékař zdravotní pojišťovny. Plastiku nosu z čistě estetických důvodů pojišťovna nehradí.

Tzn. zdravotní pojišťovna hradí plastickou operaci nosu např. v případě, že došlo k deformaci nosní přepážky nebo k jejímu vychýlení na stranu po úrazu a následkem toho má pacient omezené dýchání (tj. funkční porucha). Hrazená plastická operace se provádí také u pacientů s tzv. sedlovitým nosem nebo v případě rinofymy (zbytnění a zčervenání nosu – vyskytuje se jako součást onemocnění rosacea).

Operaci indikují a provádějí specialisté se speciální průpravou a erudicí v plastických operacích zevního nosu a nosního septa, kteří jsou základní specializací většinou plastickými chirurgy nebo otorinolaryngology.

Čtěte také: Má pacient právo na druhý názor?

Plastická operace uší

Pod pojmem plastická operace uší (tzv. otoplastika) se nejčastěji laickou veřejností rozumí operace odstátých, resp. vyčnívajících boltců, které mohou být spojeny s nadměrnou velikostí či deformitou. Tato operace je z veřejného zdravotního pojištění hrazena u dětí do 10 let. Odstávající boltce mohou být příčinou psychických potíží a traumatizace dítěte, ačkoli z funkčního hlediska operace není nutná. Schválení zdravotní pojišťovnou není nutné. Výkon je hrazen 2x za život, tedy každé ucho může být operováno jen jednou. U dětí nad 10 let a u dospělých zdravotní pojišťovna zákrok nehradí.

Dalším častým výkonem, který je hrazen zdravotní pojišťovnou, je korekce malé vrozené anomálie boltce a okolí, většinou jde o výrůstky před boltcem. V tomto případě je nutné schválení revizním lékařem zdravotní pojišťovny.

Nejtěžší otoplastikou je vytvoření ušního boltce při vrozené vývojové vadě nebo po traumatické ztrátě pomocí chrupavky nebo syntetického implantátu, kterou provádějí jen specializovaná centra klinik plastické chirurgie. Jde o výkony hrazené ze zdravotního pojištění, rekonstrukce probíhá většinou v několika etapách.

Menší plastické rekonstrukce boltce, resp. zevního ucha, které obvykle bezprostředně navazují na resekční výkony pro kožní léze nebo nádory (např. basaliom, melanom) se provádějí většinou na pracovištích ORL. Sdílenou odborností je plastická chirurgie. Omezení zde žádná nejsou, jde o hrazené výkony.

Čtěte také: Kdy vám zdravotní pojišťovna proplatí cestu k lékaři?

Které další plastické operace hradí pojišťovna

Oční víčka

Pokud je důvod operace očních víček ne estetický, ale zdravotní, tedy že převislá víčka omezují řádné vidění, je možné mít proplacenou i tuto operaci. Vše posoudí nejprve oční lékař a dále také revizní lékař pojišťovny.

Korekce jizev

Pojišťovna hradí například korekci jizev v obličeji po úrazu. Nicméně takový zákrok musí doporučit ošetřující lékař a odsouhlasit ho revizní lékař zdravotní pojišťovny. 

Plastické operace břicha (abdominoplastika)

Oprávněné důvody pro úhradu operace z veřejného zdravotnictví bývají vícečetná těhotenství spojená s operací břišní kýly nebo rozestup svalů. Operaci může indikovat praktický lékař, vždy ale bude schvalována revizním lékařem pojišťovny.

Problémy, které bývají pojišťovnou uznávány jsou:

  • rozestup přímých břišních svalů způsobující zdravotní problémy (trávící potíže, únik moči při námaze nebo smíchu),
  • výrazný převis kůže po masivní redukcí váhy (i v souvislosti s těhotenstvím) způsobující kožní problémy.

Nadměrně velká prsa (gigantomastie)

Operace mohutných prsou také může být nejen estetický zákrok, ale i zdravotní. Kosmetické operace v souvislosti se zvětšením prsou, změnou tvarů, ale i zmenšením si výhradně hradí žena.

Plastická operace prsou s účastí zdravotního pojištění může být indikována např.:

  • po odstranění prsu v souvislosti s léčbou rakoviny, nebo i z důvodu vrozených vad,
  • dále bývá hrazena v případě v případě extrémních prsou, která ženě způsobují zdravotní potíže, tedy bolesti hlavy, zad, krku.

Operaci může doporučit onkolog, mammolog, ortoped, ale i neurolog.

Čtěte také: Ztráta kartičky pojištěnce. Co dělat?

Kdo rozhoduje, zda je operace na pojišťovnu

O tom, zdali je případný operační zákrok možný provést ze zdravotních důvodů, rozhoduje primárně plastický chirurg. V mnoha případech je vyžadováno schválení výkonu revizním lékařem zdravotní pojišťovny, který na základě jasných zdravotních indikací několika odborníků posoudí, jsou-li skutečně mohutné prsy příčinou zdravotních obtíží pacientky. Když tomu tak je, vydá souhlas a operaci pak zdravotní pojišťovna zaplatí.

Kde se provádějí plastické operace hrazené veřejným zdravotnictvím?

Plastické operace hrazené veřejným zdravotnictvím se provádějí v jakémkoliv zařízení plastické chirurgie, které má s danou pojišťovnou smlouvu. Většinou se ale jedná o státní zdravotnická zařízení. Soukromá zařízení a privátní plastičtí chirurgové smlouvy mají jen výjimečně.

Závěrem ještě dodejme, že ani psychické důvody k proplacení operace ze zdravotního pojištění nestačí. Ačkoliv nespokojenost s vlastním tělem může mít opravdu vážné psychické následky, plastickou operaci si budete muset zařídit z vlastních zdrojů. Plastická operace pak ve výsledku může psychiku naopak zásadně vylepšit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce