Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Plísně milují vlhko i chlad a ovlivní život nejen alergikům

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 823x )

Stažené topení a utěsněná okna. I to je výhled některých domácností na nadcházející zimu. Podobné úpravy tepelných návyků mohou přinést momentální pocit úspory a snížit nedoplatek na energiích, kromě toho jsou ale často pozvánkou pro plísně. V jakém prostředí se jim daří, čím jsou nebezpečné a jak proti nim bojovat, radí Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz.

shutterstock.com

Studené zdi a vlhké místnosti

Raketový růst cen energií už řada obyvatel pocítila. Zateplení, výměna oken nebo nahrazení stávajícího topného systému úspornějším jsou ale časově i finančně náročné varianty. Nejběžnějším řešením je tak úprava životního stylu a omezené vytápění. Na studených zdech se ale snáze sráží vlhkost a v domácnosti se tak tvoří ideální prostředí pro plísně.

„Vlhkost vzduchu v domácnosti by neměla dlouhodobě překračovat 60 %. Obezřetní musíme být zejména v místnostech, které snadno podléhají vlhnutí, jako koupelna, kuchyň, spižírna, prádelna nebo sklep,“ vysvětluje specialista z portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký. Nadbytečná vlhkost přitom není jen doménou starých a neobývaných domů, ale i novostaveb, kde přílišné utěsnění a odizolování brání přirozenému odvodu vlhkosti.

Plísně škodí nejen alergikům

Samotný vlhký vzduch není pro člověka nebezpečný, problematické jsou důsledky jeho působení na byt a vnitřní vybavení.
„Plísně, které se v interiérech objevují, jsou nebezpečné hlavně pro lidi s plísňovou alergií. Alergenem jsou jejich spory poletující vzduchem. Některé druhy ale vytvářejí jedy, takzvané mykotoxiny, které se vám mohou při přímém kontaktu s napadenými předměty dostat do těla. Rostoucí plísně do vzduchu také vylučují směs těkavých výparů s typickým zápachem. Některé z těchto výparů mohou být rovněž jedovaté. Dlouhodobý pobyt v zaplísněných místnostech se tedy nedoporučuje nikomu,“ vysvětluje odborník.

Plísně jsou vlastně jednoduché houby a existují jich tisíce druhů. Pro alergiky jsou problematické zejména druhy černých „vláknitých“ plísní. Ty při růstu produkují tzv. spory – okem neviditelné rozmnožovací částečky o velikosti mezi 3 a 12 mikrometry, které se šíří vzduchem jako prach. Jakmile se spory uchytí na vyhovujícím povrchu, za odpovídajících podmínek z nich vyroste plísňové ložisko a z něj vyraší plísňový povlak.

Alergie se projeví především dýchacími obtížemi – rýmou, kašlem a dušností. Přidat se pak mohou i záněty spojivek, ekzémy, bolesti hlavy nebo astma. „Čím více se alergik alergenům plísní vystavuje, tím více se jeho onemocnění komplikuje. Alergie se může následně rozšiřovat i na další alergeny nebo může přecházet na jiné orgány těla. Z alergické rýmy tak například vznikne průduškové astma,“ doplňuje Michal Závacký.

Protiplísňové desatero

I u plísňové alergie je prvním úkolem alergika především vyloučit alergen z běžného života nebo s ním alespoň omezit kontakt. Jaká režimová opatření můžete přijmout?

1) Najděte všechna ložiska plísní a odstraňte je vhodným protiplísňovým (fungicidním) přípravkem. Hledejte všude – ráda se ukrývají v rozích místností, za nábytkem, pod kobercem či pod tapetami.

2) Spory se uchycují na všech nerovných a chlupatých površích. Velké množství se jich nachází v domácím prachu. Pravidelně uklízejte a pořiďte si výkonný vysavač.

3) Zárodky plísní ve starých matracích, čalouněných křeslech, pohovkách a kobercích pomohou odstranit speciální spreje, které alergeny neutralizují.

4) Houby na nádobí, utěrky, hadry a mopy po použití vyperte a nechejte dobře uschnout.

5) Místo koberců volte podlahy z linolea nebo betonu, a to alespoň v přízemních místnostech.

6) Pravidelně kontrolujte skladované potraviny. Vnitřní prostory lednice myjte několikrát do roka.

7) Omezte pěstování pokojových rostlin – plísně v hlíně nemusejí být patrné.

8) Pravidelně kontrolujte a čistěte klimatizaci, ve které se plísně rády usazují.

9) Větrejte každý den, prudce a několik minut. Tak dojde k výměně vzduchu, ale ne k ochlazení zdí.

10) Proti vlhkým zdem lze podniknout preventivní opatření v podobě stavební izolace nebo protiplísňového nátěru zdí.

Kromě výše zmíněných rad vás mohou zachránit i šikovní pomocníci, kteří s odvlhčením bytu a likvidací plísní pomohou. Jsou to zejména odvlhčovače s čističkou vzduchu, které kromě spor plísní dokáží odfiltrovat i prach, pyly a další polétavé alergeny. V péči o matrace, koberce, sedačky, čalouněný nábytek nebo pelíšky domácích mazlíčků vám zase pomohou čisticí prostředky ve formě sprejů, které jsou určené k odstraňování plísňových, roztočových, pylových i zvířecích alergenů z textilu. 

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce