Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pozor na chronický zánět slinivky, výrazně zvyšuje riziko rakoviny

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 39096x )

Chronický zánět slinivky je dlouhodobé onemocnění, které je spojeno s pomalým vyhasínám funkcí slinivky. Nemoc provázejí bolesti břicha, průjmy a hubnutí. Trpí jí nejčastěji dlouholetí alkoholici. Nelze ji přehlížet, neřešit a občasné bolesti po jídle prostě vydržet, zvyšuje totiž významně riziko vzniku rakoviny slinivky.

shutterstock.com

Nejčastější příčinou nemoci je chronický alkoholizmus. Alkohol poškozuje buňky slinivky, ty pomalu odumírají a jsou nahrazovány vazivem. Pokles funkcí slinivky se vyskytuje i u cystické fibrózy. Některé velmi vzácné formy chronického zánětu slinivky jsou dědičným onemocněním.

Jakou funkci má slinivka? Čtěte v tomto článku.

Projevy a diagnostika chronické pankreatitidy

Stav se projevuje občasnými méně intenzivními, ale nepříjemnými bolestmi břicha a trávicími obtížemi. Bolesti jsou častější po jídle. Nemocný hubne a může trpět průjmy způsobenými nedostatečným trávením a vstřebáváním potravy. Stolice bývá nažloutlá, mastná a páchnoucí. U pokročilých forem se může začít projevovat nedostatečná schopnost slinivky vytvářet inzulin, u postiženého vzniká cukrovka.

Období relativního klidu může být vystřídáno obdobím náhlého zhoršení, které může být svým průběhem podobné akutnímu zánětu slinivky.

O akutním zánětu slinivky se můžete dočíst zde.

Při stanovení diagnózy lze vyšetřovat hladiny pankreatických enzymů v krvi nebo ve stolici. Jedná se však spíše o orientační a ne úplně přesné informace, neboť pokles koncentrace enzymů nemusí být vždy zachytitelný. Jisté patologické změny na slinivce jsou patrné při ultrazvuku a CT břicha, zobrazit si pankreatický vývod lze i pomocí ERCP vyšetření.

Léčba

Pacient nesmí pít alkohol a musí mít kvalitní výživu s určitým omezením tuků v potravě. Několikrát denně se podávají v lékové formě uměle připravené trávicí pankreatické enzymy. Lékový obal musí mít takový charakter, aby enzymy ochránil před žaludeční kyselinou a uvolnil je až v tenkém střevě, kde pak plní svou trávicí funkci.

Protože chronická pankreatitida významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní, měli by být pacienti se zánětem slinivky pravidelně sledování v gastroenterologické ambulanci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zažívací problémy a nemoci

MUDr. Tomislav ŠvestkaIV. interní klinika, 13. prosince 2001

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu.

Zánět žaludku

Akutní zánět žaludku bývá nepřesně označován jako žaludeční chřipka.

Pálení žáhy, PYROSA

Palčivý pocit, často vnímaný jako pálení, lokalizovaný za dolní třetinou hrudní kosti. Jde vlastně o zvláštní druh bolesti. Odborné označení pyrosa je odvozeno od řeckého slova pyros = oheň. Někdy pálivý pocit vyzařuje vzhůru v průběhu jícnu, může být spojen též s pocitem překyselení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce