Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Akutní zánět slinivky břišní: bezprostřední ohrožení života

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 80388x )

Alkohol a onemocnění žlučových cest – dva hlavní "viníci" akutního zánětu slinivky. Zánět přichází náhle a je velice nebezpečný. Často ohrožuje nemocného bezprostředně na životě. Léčba znamená pobyt na jednotce intenzivní péče nebo ARO s infuzemi tekutin, léků a výživy. Do vyléčení zánětu není možné se normálně najíst.

shutterstock.com

Příčiny akutního zánětu slinivky (pankreatitidy)

Slinivka břišní neboli pankreas je důležitým orgánem v procesu trávení a v metabolismu. Jedná se o žlázu s tzv. vnitřní i vnější sekrecí. Vytváří trávicí šťávy, které jsou spolu s jaterní žlučí vypouštěny do střeva a tam se účastní chemického trávení potravy. Kromě toho uvolňuje slinivka do krve řadu hormonů regulujících metabolické pochody v těle, zřejmě nejznámějším hormonem slinivky je inzulin.

Existují dvě základní formy zánětu slinivky břišní – akutní a chronický. Tyto chorobné stavy mají zcela jiný charakter. Akutní zánět slinivky je velice nebezpečnou formou náhlé příhody břišní a mnohdy ohrožuje nemocného bezprostředně na životě. Chronický zánět je oproti tomu vleklé onemocnění, které obvykle nevyžaduje hospitalizaci. Nemocnému spíše zhoršuje kvalitu života, ale některé z komplikací chronického zánětu mohou být život ohrožující také.

Akutní zánět (akutní pankreatitida) se řadí mezi náhlé příhody břišní. Zánět je v drtivé většině primárně neinfekční a bývá způsoben trávicími šťávami slinivky. Podstatou akutní pankreatitidy je tedy obvykle natrávení tkáně slinivky jejími vlastními enzymy.

Nejčastějšími příčinami je alkohol a onemocnění žlučových cest. Alkoholový exces je vyvolávajícím faktorem akutní pankreatitidy poměrně často. Alkohol má přímý poškozující vliv na buňky slinivky břišní, spíše však způsobí aktivaci trávicích šťáv slinivky, které začnou slinivku trávit. Podobným mechanismem spouští akutní zánět i onemocnění žlučových cest. Obvykle se jedná o kámen ve žlučovodu pod místem, kde se na něj napojuje vývod ze slinivky. Žluč a trávicí šťávy slinivky tak nemohou odtékat do střeva a naopak se mohou dostat zpět do slinivky. Kontakt se žlučí enzymy aktivuje a ty začnou trávit vlastní tkáň slinivky.  Akutní pankreatitida může vzácněji vzniknout i po mechanickém úderu do břicha či po vyšetření ERCP, kterým se vyšetřují žlučové a pankreatické cesty.

O zánětu žlučníku si můžete přečíst v tomto článku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Andrejka
8x

Tatka mi na akutni zanet slinivky zemrel,zjistilo se to az u pitvy

Jana Jelinková
1x

Moje kamarádka taky umřela - v úterý ji odvezli do nemocnice a v neděli byl konec.

Jana
3x

Právě jsem se dověděla,že kamarád má akutní zánět slinivky....Já k tomu nemám slov....během 14 dnů byl 8x na pohotovosti a teprve až jim zkolaboval na pohotovosti se něco začalo dít.Teď má vývod a výživu do žíly.Nezbývá nám nic jinýho,než se modlit a věřit,že všechno dobře dopadne.................


Celkový počet příspěvků v diskusi: 10. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu.

Zánět žaludku

Akutní zánět žaludku bývá nepřesně označován jako žaludeční chřipka.

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 2. část - pálení žáhy

Pálení žáhy sice zdaleka není tak závažný stav jako akutní žlučníkový záchvat, ale je to nepříjemnost, které dokáže pořádně pokazit sváteční náladu. A vzhledem k našemu chování u přeplněných vánočních stolů nás může snadno zaskočit. Dokážeme pálení žáhy poznat a najít rychlou úlevu? A můžeme mu předejít?

Pálení žáhy, PYROSA

Palčivý pocit, často vnímaný jako pálení, lokalizovaný za dolní třetinou hrudní kosti. Jde vlastně o zvláštní druh bolesti. Odborné označení pyrosa je odvozeno od řeckého slova pyros = oheň. Někdy pálivý pocit vyzařuje vzhůru v průběhu jícnu, může být spojen též s pocitem překyselení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce