Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pozor na oči, pylová sezona už začala: samoléčba volně prodejnými léky není efektivní

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3258x )

Vše kolem nás kvete, což vybízí k romantické procházce. Nikoli ale pro dva a půl milionu Čechů, kteří trpí alergií. Jim stačí pouhých pět pylových zrnek o velikosti dva mikrometry v jednom kubíku okolního vzduchu, a projeví se u nich alergická reakce. V období od jara do podzimu jim nemohou prakticky uniknout, protože rostliny kvetou průběžně a každá uvolní až stovky milionů pylových zrn.

Dobrá rada
shutterstock.com

Alergie je silnou reakcí imunitního systému na nějaký vnější podnět a projevuje se na různých částech těla. Postihuje také oči, přičemž alergické záněty vznikají nejčastěji jako reakce na alergeny v prostředí.
Typickým znakem alergického podráždění očí je náhlý vznik potíží a výrazné svědění. Dále pak se může vyskytnout otok víček, pálení a slzení očí a může být přidružena vodnatá rýma nebo vyrážka na kůži víček,“ vysvětlila projevy alergické reakce MUDr. Silvie Ovesná, lékařka oční kliniky Gemini. Jako prevenci lze použít sluneční brýle, které se hodí i pro zklidnění očí při alergiích.

Čtěte také: Alergický zánět spojivek

V momentě, kdy se takové příznaky objeví, by lidé měli neprodleně vypláchnout oči studenou vodou a vyhledat lékařskou pomoc. Jen odborník přesně určí, o jakou nemoc jde, co je její příčinou, a poté nasadí tu správnou léčbu. Postižený, který si při potížích sám diagnostikuje alergii a pak si koupí bez receptu dostupný lék, se vystavuje značnému zdravotnímu riziku. Při nově vzniklých potížích by měl člověk podstoupit oční a alergologické vyšetření s nasazením odpovídající terapie. V první fázi léčby je důležité odstranění vyvolávajícího faktoru. Nejčastěji jsou nasazena antihistaminika, která blokují histamin, což je látka imunitního systému, která při kontaktu s alergenem spustí alergickou reakci. Lék může být aplikován lokálně například formou kapek, ale dobrá odezva je i po jejich celkovém podání v tabletách.

Čtěte také: Jaro je tady. Víte že, UV záření může nastartovat šedý zákal?

Alergické reakce nemusí způsobovat jen pyly – jestliže se u někoho projeví příznaky i mimo pylovou sezonu, neznamená to, že nejde o alergii. Pylová zrna květů jsou sice nejčastější, zato ne jediným zdrojem problémů. Lidé jsou často alergičtí na řadu dalších látek, které způsobí imunitní reakci organismu.
Většinou se jedná o prach, roztoče, plísně a zvířecí srst. Dále může vzniknout alergická reakce na léky, potraviny nebo na kosmetické přípravky,“ uvedla možné původce problémů MUDr. Silvie Ovesná.

Čtěte také: Pálení a řezání očí. Jak nad ním zvítězit?

Při běžné alergii fatální poškození zraku nehrozí. Pokud ale – i přes léčbu antihistaminiky – přetrvává pálení či řezání očí, je lepší navštívit specializovaného očního lékaře.
Při dlouhodobém používání kapek s konzervačními látkami existuje riziko zvýšené suchosti očí a poškození očního povrchu. V indikovaných případech je možné doplnit terapii o umělé slzy a slabé kortikoidy,“ popsal primář Pavel Stodůlka možné komplikace při léčbě alergie a jejich řešení. Dále se doporučuje až do odeznění potíží nepoužívat kontaktní čočky.

Čtěte také: Mrkev vám zrak nezachrání, pravidelné oční kontroly ano.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce