Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Předsevzetí? Raději žádná než planá

( Romana Žatecká | přečteno: 16184x )

Pokud se chystáte dnes o půlnoci hned po slavnostním přípitku vyřknout větu Ode dneška (hubnu, běhám, nekouřím, posiluju, cvičím, nejím čokoládu, nepiju pivo apod.), pak v zájmu zachování vašeho vlastního duševního zdraví vám doporučuji: Mlčte! Opravdu tomu věříte? Pokud za vysloveným závazkem není víc než novoroční magie, pak pravděpodobně právě startujete do pekla negativních emocí.

shutterstock.com

S novým rokem chceme být noví i my: lepší, zodpovědnější, hezčí, hubenější, zdravější, bohatší, spokojenější, šťastnější. Nepřišla jsem dosud na to, proč to tolik nechceme třeba v červenci, asi proto, že novoroční magie je mocná a dalších 364 dnů neopakovatelná. Věříme snad, že co řekneme na Nový rok, to nám vesmír požehná a dovede nás k cíli? Ale ne, takhle to přece není, a my to dobře víme. Není totiž důležité, kdy se rozhodneme, ale zda opravdu chceme. Zda máme výdrž, motivaci, sílu dojít k cíli. Pokud ano, pak můžeme svá předsevzetí říkat i naplňovat v kterémkoli okamžiku.

Předsevzetí se vnucují

Hlavní osobou, která má zásadní vliv na to, co nový rok přinese, jste právě vy. Nikoli Nový rok, ani vaši přátelé nebo rodina, ale právě vy jste člověkem, který je zodpovědný za plnění vlastních přání.

Novoroční předsevzetí je zvykem, který se nabízí, skoro až vnucuje a kterého se stále mnozí drží. Kouzlo novoroční ale po pár dnech pomine a nápad být lepší se nezdá být už tak super a stejně na pořádnou změnu nezbývá čas. Odhodlání být lepší náhle střídá skličující pocit selhání, cítíme se jako nenapravitelní zhýralci, zoufalci bez naděje.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Míla

Každý počátek nového roku začínal stejně: musím zhubnout, přestat kouřit, víc se hýbat... Ale všechna taková předsevzetí jsou fakt k ničemu. Kouřit jsem přestala ze dne na den a nebylo to na Nový rok. V listopadu před třemi lety jsem byla na zájezdu a ze zhruba 70 cestujících se nás asi osm klepalo absťákem z chuti na cigaretu. Toužebně jsme vyhlíželi nejbližší benzínku a div nám nekapaly sliny. Asi po týdnu mě došlo, že jsem vlastně závislák a proč to těm 62 lidem nic neříká a já mám být v té závislé menšině. Všechno je to o tom, srovnat si to v hlavě. Už jsem si nikdy nezapálila. Ale zase přibrala 12kg. Teď hledám sílu, zase si v hlavě srovnat priority...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Roky budujeme životní plán, závažná diagnóza v něm udělá škrty během chvíle

Nemoci, u kterých existuje nebezpečí úmrtí, mají vždy dvojí aspekt. Jednak je to tělesná bolest, ať souvisí s nemocí, léčbou nebo umíráním. Ale psycholog Jeroným Klimeš poukazuje na to, že tím hlavním důvodem, proč mají lidé z vážných nemocí takové obavy, je změna životního plánu.

Máme na výběr, jak se postavit k vážné nemoci

Mimořádný talent, vysoká inteligence, ambicióznost – to byly atributy, na kterých Monika stavěla svůj život a své plány. Pak ale přišla těžká nemoc, neúspěšná léčba a neodvratný konec. Jak ho prožívala a proč se ostatním tak vzdálila ještě před smrtí? Druhý díl textu psychologa Jeronýma Klimeše o prožívání lidí s vážnou nemocí.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce