Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Předsevzetí? Raději žádná než planá

( Romana Žatecká | přečteno: 16171x )

Pokud se chystáte dnes o půlnoci hned po slavnostním přípitku vyřknout větu Ode dneška (hubnu, běhám, nekouřím, posiluju, cvičím, nejím čokoládu, nepiju pivo apod.), pak v zájmu zachování vašeho vlastního duševního zdraví vám doporučuji: Mlčte! Opravdu tomu věříte? Pokud za vysloveným závazkem není víc než novoroční magie, pak pravděpodobně právě startujete do pekla negativních emocí.

shutterstock.com

Jak na předsevzetí?

  • Pokud něco opravdu chcete a je to reálné, pak o to usilujte. Kdykoli. Zvažte svoje síly, vlastnosti i možnosti.
  • Klidně si dejte vyšší cíle, buďte otevření novým možnostem. Ale buďte i přiměřeně kritičtí vůči limitům vnějším i těm uvnitř vás.
  • Vy jste tou hlavní osobou, která má zásadní vliv na to, co nový rok přinese, zda si splníte svá přání. Nepomůže vám s nimi ani rodina, ani přátelé, ti mohou jen pomoci. Hodně trpělivosti a snahy je proto tím, co bychom si všichni měli přát nejvíce.
  • Svět se nezboří, pokud své předsevzetí nenaplníte. Asi jste si nebyli tak pevní v kramflekách nebo nebyl správný čas. Nepodléhejte výčitkám svědomí, pocitu, že jste na nic, prostě to zkuste znova. Svůj cíl lépe, reálněji definujte.
  • Chcete-li něco ve svém životě opravdu změnit, udělejte to hned.
  • Nenechte se ničit pocitem méněcennosti, že jste to nezvládli. Budete-li pořád dokola omílat vlastní neschopnost cokoli změnit, nakonec se v realitě naplní.

 

Přečtěte si:

Jak zvládnout nejčastěji vyslovovaná předsevzetí Zhubnu a Přestanu kouřit: Dáváte si předsevzetí? Zkuste nějaká méně obvyklá. Pokud to s kouřením myslíte vážně, pak ještě pár odborných doporučení najdete v článku Předsevzetí 2012: Přestaňte kouřit, vzkazují lékaři.

 

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Míla

Každý počátek nového roku začínal stejně: musím zhubnout, přestat kouřit, víc se hýbat... Ale všechna taková předsevzetí jsou fakt k ničemu. Kouřit jsem přestala ze dne na den a nebylo to na Nový rok. V listopadu před třemi lety jsem byla na zájezdu a ze zhruba 70 cestujících se nás asi osm klepalo absťákem z chuti na cigaretu. Toužebně jsme vyhlíželi nejbližší benzínku a div nám nekapaly sliny. Asi po týdnu mě došlo, že jsem vlastně závislák a proč to těm 62 lidem nic neříká a já mám být v té závislé menšině. Všechno je to o tom, srovnat si to v hlavě. Už jsem si nikdy nezapálila. Ale zase přibrala 12kg. Teď hledám sílu, zase si v hlavě srovnat priority...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Více o civilizačních vlivech a psychice

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

Roky budujeme životní plán, závažná diagnóza v něm udělá škrty během chvíle

Nemoci, u kterých existuje nebezpečí úmrtí, mají vždy dvojí aspekt. Jednak je to tělesná bolest, ať souvisí s nemocí, léčbou nebo umíráním. Ale psycholog Jeroným Klimeš poukazuje na to, že tím hlavním důvodem, proč mají lidé z vážných nemocí takové obavy, je změna životního plánu.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce