Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Při léčbě hemofilie se uplatňuje léčba „šitá na míru“ - farmakokinetika

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3110x )

Cílem léčby hemofilie je dostatečné zvýšení hladiny chybějících srážecích faktorů v krvi tak, aby došlo k zástavě krvácení, nebo jeho prevenci. Včasná léčba podaná už při prvních příznacích krvácení může omezit jeho rozsah a zabrání následnému fatálnímu poškození tkání.

shutterstock.com

Je důležité, aby léčba byla nasazená včas, v dostatečných dávkách a intervalech. Součástí moderního přístupu k pacientům s hemofilii je i individuální výběr typu preparátu, dávkovacího režimu a podpůrné terapie, tedy psychologie a fyzioterapie.

Dnešní přístup k léčení hemofilie spočívá především v její prevenci. Vážným komplikacím se zabraňuje profylaktickou léčbou, při které jsou pacientovi podávány chybějící koagulační faktory. Dávkování této léčby bylo léta určováno pouze na základě tělesné hmotnosti a klinického obrazu hemofilika. Každé lidské tělo však pracuje rozdílně a při stejném dávkování se doba, za kterou klesne koncentrace léku pod kritickou hodnotu, může u jednotlivců lišit až o dva a půl dne. Těmto nesrovnalostem v dávkování může zabránit farmakokineticky řízená léčba, díky které se pacientovi dostává přesně taková dávka koagulačního faktoru, kterou potřebuje.

Čtěte také: Hemofilici žijí normálním životem, ale mají obavy z nehod, mohou při nich vykrvácet

Profylaktická léčba

Preventivní léčba hemofilie, při které jsou pacienti léčeni pomocí profylaktické léčby, je pro nemocného velmi přínosná a dovoluje mu vést plnohodnotný život. Jejím cílem je z těžkého hemofilika udělat hemofilika středního, tedy takového, který nemá spontánní krvácení nebo je má jen minimálně. Tím je eliminována většina komplikací, které nenávratně poškozují klouby, vedou k trvalému bolestivému postižení a zkracují život.

Slabinou této léčby je, že není vytvářena každému pacientovi přímo na míru. Určující pro dávkování je tělesná hmotnost a klinický obraz nemocného. Ale každé tělo pracuje jinak a doba koncentrace léku se u jednotlivců různí. Může docházet k tomu, že někteří pacienti dostávají vyšší dávku, než jejich organismus doopravdy potřebuje, a jsou tak léčení nadměrně, jiní pacienti jsou naopak léčení nedostatečně. V obou případech dochází k neefektivnímu využití léků, a tedy i nákladů na ně.

Nyní se čím dál více uplatňuje řízení této terapie na základě individuální farmakokinetické odezvy pacienta. Z tohoto přístupu mohou těžit jak pacienti, tak plátci zdravotní péče.

Léčba „šitá na míru“

Farmakokineticky řízená léčba může těmto individuálním nesrovnalostem v dávkách zabránit. Díky ní se dostává hemofilikovi taková dávka koagulačního faktoru, kterou potřebuje. Díky této metodě pacient získává lepší kontrolu nad svojí léčbou, může si například plánovat své sportovní i jiné aktivity podle toho, kdy je optimálně chráněn, nebo tomu přizpůsobit aplikaci dávky. U některých pacientů se léčebné dávky profylaktické léčby sníží, u jiných zvýší. Primárně tedy farmakokinetika není cestou k úspoře finančních prostředků, ale k jejich lepšímu využití a dosažení maximální efektivity se stále stejnými náklady na léčbu.

Čtěte také: Hemofilie se může skrývat dlouho

Co je farmakokinetika?

Jedná se o odvětví farmakologie primárně se zabývající osudem/pohybem léčiva v organismu, počínaje jeho vstřebáváním a konče jeho vyloučením. V klinické praxi se poznatky získané touto metodou využívají zejména k výpočtu dávkování léčiv a při odhadu hladin léků.

Farmakokinetický profil pacienta

Aby byla správně stanovena dávka léku, je potřeba sestavit pacientovi jeho farmakokinetický profil. Celé vyšetření spočívá v sérii odběrů krve, na jejichž základě je sledována farmakokinetická křivka. Podle doporučených postupů se provádí jedenáct až dvanáct odběrů krve v rozmezí 48 až 72 hodin u dospělého, u dětí se obvykle jedná o pět nebo šest odběrů a vyšetření je vhodné opakovat přibližně každé dva roky. Profil lze sestavit i na základě menšího počtu odběrů, nicméně platí, že čím více odběrů krve bude získáno, tím přesnější farmakokinetické údaje budou získány. Nyníje k dispozici online aplikace pro pacienty s hemofilií typu A (myPKFiT), která na základě vložených charakteristik pacienta a hodnot zjištěných ze dvou odebraných vzorků vypočte základní farmakokinetické parametry pacienta a navrhne optimální dávkovací schéma koagulačního faktoru.

Pro optimální nastavení léčby je klíčová komunikace mezi lékařem a pacientem. Lékař by měl kromě individuální farmakokinetiky zohlednit krvácivý fenotyp nemocného, musí vědět, do jaké míry je pacient schopen na léčbě spolupracovat, a v neposlední řadě by měl mít představu o životním stylu a fyzické aktivitě nemocného. Pacient by pak měl umět popsat krvácení – kam krvácí, jak často, závažnost krvácení a případnou vyvolávající příčinu. Měl by znát své cílové klouby, a především pochopit význam farmakokinetiky pro správné nastavení léčby vzhledem k životnímu stylu.

Čtěte také: Nastávající matky hemofiliků na interrupci nemusejí

Přínosy léčby

Farmakokinetika poskytuje zdravotníkům informace nezbytné pro klinickou i ekonomickou optimalizaci léčby hemofilie a pacient se může cítit bezpečněji, neboť je schopen využít ochrany, kterou mu léčba poskytuje. Je navíc schopen, ve spolupráci se zdravotníky, přizpůsobit co nejlépe léčbu svým potřebám a/nebo své potřeby poskytované léčbě. Farmakokinetika tak přispívá k omezení počtu krvácení, má potenciál zlepšit kvalitu života osob s hemofilií a rovněž může být použita jako nástroj ke zvýšení nákladové efektivity léčby hemofilie.

Zdroj: www.tribune.cz, zdravi.euro.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce