Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Profesor Klener: Pokrok v medicíně umožňuje některé nádory zcela vyléčit (2. díl)

( Renata Vyšínová | přečteno: 8968x )

Onkolog musí pacientovi nejen nabídnout kvalitní léčbu, ale dát mu také naději. „Mnoho lékařů se nevěnuje dostatečně psychickému stavu pacienta, to je podle mého názoru jeden z nedostatků současné medicíny,“ říká profesor MUDr. Pavel Klener, Dr.Sc., v druhé části rozhovoru.

shutterstock.com

Jak se pacientovi říká, že má rakovinu – a jak otevřeně s ním mluvíte o prognóze?

Sdělení diagnózy nemocnému je nutné, ale musí být šetrné, provázené informací o dnešních možnostech léčby. O prognóze se hovoří obtížně, neboť ani zkušený lékař ji nemůže stoprocentně odhadnout. Každý nemocný odpovídá na léčbu jinak a i stejné nádorové onemocnění probíhá u různých nemocných odlišně. Proto nikdy nemocným nebereme naději, která ho pak posiluje v boji s jeho nemocí.

Považujete péči o psychiku onkologického pacienta za dostatečnou? A vůbec – umí podle vás lékaři dostatečně pracovat s emocemi pacientů? Umí s nimi o nemoci mluvit?

Myslím, že je to jeden z nedostatků současné medicíny. Mnoho lékařů nevěnuje psychickému stavu dostatečnou pozornost a hovorům na toto téma se často vyhýbá. Přitom psychická kondice nemocného hraje mimořádnou roli v léčebném procesu.

Jak je pro Vás jako lékaře důležitá spolupráce s rodinou a nejbližšími pacienta?

Komunikace s rodinou nemocného je rovněž velmi důležitá a může zabránit různým nedorozuměním.

Častou reakcí pacientů a jeho blízkých je sehnat „něco lepšího“. Lidé mají často představu, že obyčejný člověk dostává jinou léčbu než třeba slavní či bohatí.

I slavní a bohatí, kteří disponují téměř nevyčerpatelnými prostředky, umírají na zhoubné nádory. Nedivím se nemocným a jejich příbuzným, že si přejí za každou cenu získat účinný lék, o kterém se dovědí v neodpovědných relacích novinářů, informujících, že v USA či jinde byl právě objeven účinný lék. Většinou jde o zprávy s pravdivým jádrem, ale neříkají, že od objevení nového léku na určitý nádor do jeho zavedení do lékařské praxe může uplynut i 10 let, než se prověří jeho skutečná účinnost. Takový lék je nedostupný a jeho shánění připraví rodině zbytečný stres, někdy i ekonomické ztráty.

Při dnešním stupni pokroku se každou chvíli objeví zprávy o nové naději, o léku na rakovinu – očekáváte podobný „zázrak“ v dohledné době? Co je podle vás budoucností v léčbě?

Zázrak neočekávám, ale na druhé straně musím konstatovat, že každoročně je paleta prostředků protinádorové léčby obohacena o nové účinné léky či metody.

Je o vás známo, že jste proti eutanazii, i když ta je spojována právě s „ukončením trápení“ lidí v posledním stádiu rakoviny. Proč si myslíte, že není správné ji jako možnost lidem dát?

Posláním lékaře je léčit a nikoliv ukončovat život člověka. Dnešní medicína má k dispozici mnoho prostředků, jak zaručit dobrou kvalitu život i v situacích, kdy není naděje na účinnou léčbu. Kromě toho ani přání nemocného nelze považovat za skutečně reálné. Psychika nemocných se mění den ze dne a zažil jsem ve své praxi opakovaně, že jeden den si nemocný přál ukončení života a druhý dne lpěl na životě za každou cenu.

Pokud člověk onemocní a projde léčbou rakoviny – může z ní vyjít jako zdravý? Za jak dlouho po nemoci se tohle dá říct?

Trvalého vyléčení lze dnes dosáhnout u celé řady nádorových onemocnění. U nádorů, které zcela vyléčit neumíme, lze dosáhnou dlouhodobého „zdánlivého“ vyléčení (tzv. remise). Pokud nemocný přežívá pět let od diagnózy, zpravidla se považuje za vyléčeného. Nicméně k recidivě může vzácně dojít i po 5 letech.

Prodělali jste rakovinu, nebo s ní bojujete právě teď? Podělte se s námi o své pocity, průběhem léčby a tím, jaké zkušenosti máte se svými lékaři. Vaše příspěvky můžete poslat prostřednictvím diskuse nebo na tento mail.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce