Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pylová sezóna je v plném proudu. Minimalizujte nepříjemné projevy alergie!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 879x )

Jaro a léto představuje pro alergiky zatěžkávací zkoušku – za vycházky do přírody platí daň v podobě kýchání, ekzémů a opuchlých, zarudlých či slzících očí. Jak tyto nepříjemné projevy v období pylové sezóny minimalizovat?

Dobrá rada
shutterstock.com

Alergie postihují přibližně čtvrtinu české populace a jejich výskyt má vzrůstající tendenci. Mezi nejčastější alergeny patří roztoči, domácí mazlíčci (srst nebo sekrety), plísně, léky, konzervační látky, potraviny a přísady v nápojích či hmyzí jed a v neposlední řadě pyl, který na jaře a v létě dokáže znepříjemnit procházky, výlety i sportování na čerstvém vzduchu. V době, kdy jsou rostliny v reprodukční fázi, se pylová zrna šíří vzduchem a způsobují takzvanou sezónní alergickou rýmu. U té trápí až 70 % pacientů současně oční i nosní obtíže. Oční příznaky ztrpčují každodenní život a znemožňují vykonávání některých pracovních aktivit a také společně s nosními příznaky může docházet ke zhoršené kvalitě spánku.

Vyhněte se alergenům!

Podráždění očí je jedním z typických příznaků alergie. Čím je vlastně způsobeno?
Oční alergie, neboli alergická konjuktivitida, je důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat,“ popisuje příznaky zánětu spojivek MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské Oční kliniky DuoVize. Zároveň dodává, že v takovém případě ochranné brýle nepomohou. Ideálním způsobem, jak se vyhnout potížím, je minimalizovat kontakt se samotným alergenem. Sledujte proto pylové zpravodajství na www.pylovasluzba.cz, kde se dozvíte, jaké alergeny jsou právě aktivní, a naleznete zde i roční kalendář pylových alergenů.
„V době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší, doporučuji co nejméně vycházet ven,“ radí MUDr. Eva Jerhotová, lékařka oční kliniky DuoVize.
Při příchodu domů je pak vhodné oči důkladně propláchnout. Ideální je celková sprcha a výměna oblečení. V autě bychom neměli šetřit na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě,“ doplňuje oftalmoložka.

Čistička vzduchu vás doma zbaví pylu

Nezapomínejte ovšem na to, že ani doma nejste v naprostém bezpečí. Pyl proniká do místností nejen skrze otevřená okna, ale rovněž si jej přinášíme zvenčí na oblečení, vlasech, chlupech domácích mazlíčků, které byste po venčení měli také důkladně vyčesat... Bezpečné prostředí domova pomůže alergikům udržet čistička vzduchu s účinným HEPA filtrem, jež dokáže zachytit 99,95 % částic alergenů, virů a škodlivin a to i těch velmi malých (již od velikosti 0,1 mirkometru). „Přístroj i v auto režimu nepřetržitě měří úroveň znečištění v místnosti, a pokud zjistí nárůst jakékoli nežádoucí látky (ať už je to pyl, NO2 atd.), stroj se znovu zapne. Tím udrží stále kvalitní čisté ovzduší a nedopustí opětovné znečištění,“ popisuje mechanismus inteligentních čističek Ing. George Oram ze společnosti Dyson. Na pravidelné větrání přesto nezapomínejte, v pylové sezóně je však nejvhodnější brzy ráno nebo po dešti. Také myslete na to, že i pokojové rostliny, zvláště ty kvetoucí, mohou být zdrojem pylů, proto je v domácnostech alergiků odstraňte, anebo přesuňte do méně frekventovaných místností či na balkon.

Jak zmírnit pálení očí?

Pokud vás trápí pálení a slzení očí, v žádném případě si je nemněte, protože třením můžete uvolňovat ještě více dráždivých látek a situaci zhoršit. Jako první pomoc můžete vyzkoušet výplach a obklady s odvary z bylinek jako je světlík lékařský, heřmánek, jitrocel, řepík lékařský, měsíček lékařský nebo maliník. Oteklá víčka zase zklidňuje studený obklad či vychladlé sáčky s vylouhovaným černým čajem. V lékárně si můžete nechat od specialisty poradit vhodné oční kapky, které mějte vždy po ruce, zejména pokud se chystáte do přírody. Jestliže se problémy do tří dnů nezlepší, měli byste kontaktovat lékaře, který provede diagnostiku a nasadí vhodnou akutní léčbu. Oční kapky nebo tablety s antihistaminiky obvykle zapůsobí téměř okamžitě. Dlouhodobě neléčená oční alergie naopak může vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku.

Pokud se příznaky stupňují, je čas obrátit se na alergologa

Na pozoru se mějte i v případě, že jste se s potížemi setkali poprvé. Alergie se totiž může vyvinout kdykoliv v průběhu života, proto lidé často prvotní příznaky podceňují a s návštěvou lékaře otálí. Důležité je podstoupit testování alergií, které se ovšem provádí obvykle po skončení a před začátkem pylové sezóny – tedy zpravidla na podzim. Díky tomu budete přesně vědět, na co jste alergičtí, a případně bude možné zahájit dlouhodobou léčbu.

4 dobré důvody, proč jít k alergologovi

  • Zjistí, na co jsme alergičtí, a čemu se tedy máme snažit vyhýbat
  • Určí správnou léčbu – tak se svých potíží nejrychleji zbavíme
  • Jsme pod dohledem, předejdeme zhoršování alergie
  • Ušetříme – nemusíme se spoléhat na volně prodejné léky

Jak probíhá vyšetření alergie

  • Anamnéza: Lékař s vámi podrobně probere zdravotní historii, tzv. anamnézu – bude zjišťovat výskyt alergických potíží u vás a v rodině, ptát se, jaké máte příznaky, jakou jste měli dosavadní léčbu, jaké jsou vaše životní návyky a v jakém prostřePři prick testu se podezřelý alergen projeví větším pupínkemdí žijete.
  • Spirometrie a další vyšetření dechu: Zdravotní prohlídku doplní vyšetřením funkce plic na přístroji zvaném spirometr, vyšetřením vydechovaného oxidu dusíku jako ukazatele alergického zánětu, eventuálně doplní ORL vyšetření.
  • Prick testy: Uskuteční na kůži tzv. prick testy, které pomohou přesněji určit příčinné alergeny. Obvykle se provádějí na vnitřní straně předloktí, kam se aplikují kapky jednotlivých podezřelých alergenů.
  • Krevní alergenové testy: Odebranou krev zašle sestra do laboratoře, kde ji prověří na přítomnost zvýšeného množství IgE protilátek, které jsou důkazem alergie. Může také posloužit k přesnějšímu stanovení diagnózy.

Protipylový manuál

Nabízíme deset tipů, jak se vyhnout všudypřítomnému pylu. Vycházejí z doporučení Americké akademie pro alergii, astma a imunologii.

  1. Každý týden si povlékněte postel čistým povlečením vypraným na vysokou teplotu.
  2. Před spaním si umyjte celé tělo včetně vlasů – pyl se do nich během dne zachytává a ulpívá i na kůži.
  3. Vyprané oblečení nesušte venku – mokrá látka je ideálním lapačem pylů.
  4. Na sekání trávy či jiné zahradní práce noste dýchací masku, nebo alespoň kvalitní roušku.
  5. Nebuďte venku v hodinách, kdy nastává „pylová kalamita“. Největší množství těchto alergenů je ve vzduchu rozptýleno mezi 10. a 16. hodinou, hlavně za horkých, suchých a větrných dnů.
  6. Při jízdě autem neotvírejte okno, používejte raději klimatizaci s pylovým filtrem.
  7. Okna pokud možno neotvírejte ani doma. Nezbytné větrání provádějte těsně po dešti, kdy je alergenů ve vzduchu málo.
  8. V domácnosti proveďte důkladný jarní úklid – ze všech rohů a škvír odstraňte prach, viditelnou plíseň, a pokud máte klimatizaci, vyměňte v ní filtr. Čistotu doma i udržujte. Důležité je např. zouvat se hned u dveří.
  9. Psy a kočky, kteří se pohybují venku, nepouštějte do ložnice ani na křesla či gauč – na jejich srsti zůstává velké množství pylu.
  10. Pravidelně sledujte pylové zpravodajství, abyste byli informováni o aktuálním stavu ve svém regionu.

Věděli jste, že...

  • mezi alergiky je zastoupení pohlaví takřka rovnocenné: přibližně 55 % žen a 45 % mužů?
  • těžkou formou alergické rýmy trpí v Evropě 15 až 20 % alergiků?
  • alergici jsou hlavní rizikovou skupinou pro vznik astmatu? U pacientů trpících alergickou rýmou existuje 3,5krát vyšší pravděpodobnost vzniku astmatu než u zbývající části populace. Z přibližně 600 tisíc Čechů trpících astmatem se ale léčí jen přibližně polovina.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce