Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.
Zácpa může vyústit v hemoroidy či v inkontinenci
Mezi nejčastější formy zažívacích potíží patří zácpa, nadýmání a pálení žáhy. Pokud tyto problémy přetrvávají a neřeší se, mohou vyústit v závažnější onemocnění. Chronická zácpa může například pacienty dovést až k hemoroidům, krvácení z konečníku nebo k inkontinenci stolice. Dle českého národního výzkumu trpí chronickou zácpou 13 % populace. Celkově ale patříme k zemím s nižším výskytem tohoto problematického onemocnění, hůře jsou na tom například lidé z Austrálie, Španělska, Holandska nebo Francie, kde zácpou trpí více než 20 % obyvatel.
„Jako prevence vzniku a přetrvávání zácpy slouží dostatečné množství vlákniny ve stravě. Do jídelníčku proto zařaďte sušené ovoce, oříšky, čočku a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Proti vzniku zažívacích a trávicích problémů všeobecně pomáhá také pobyt na čerstvém vzduchu a užívání probiotických doplňků stravy,” vysvětluje lékař Pavel Hanzelka ze společnosti LR Health & Beauty.
Čtěte také: Jak chronická zácpa ovlivňuje vaše tělo
Po jídle si nelehejte, vyhnete se pálení žáhy
Reflux, neboli pálení žáhy, je nepříjemné onemocnění, při kterém se natrávené jídlo vrací zpět z žaludku do jícnu. Tím se rozežírá sliznice jícnu, což doprovází právě nepříjemné pocity pálení. Tento problém trápí celých 18 % Čechů. Nejméně se s těmito potížemi potýkají obyvatelé asijských zemí, naopak nejvíce pálení žáhy postihuje Mexičany a Španěly. K refluxu mají obecně větší sklony lidé obézní či s nadváhou a kuřáci. Výzkumy také odhalily, že jím trpí polovina těhotných žen. Po porodu však jejich obtíže většinou samovolně odezní. Pokud se reflux nijak neřeší, může vyústit až ve vznik vředu a také zvýšení rizika vzniku rakoviny. Jako jednoduchou prevenci lékaři doporučují nechodit si po jídle lehnout. Ve vodorovné poloze se totiž může jídlo snáze vracet zpět do jícnu.
Čtěte také: Když máte žáhu…
Každý druhý Čech s rakovinou tlustého střeva a konečníku umírá
Nejčastějším druhem rakoviny u mužů je karcinom prostaty, u žen nádorové onemocnění prsu. Dle posledních údajů Národního onkologického programu je ale u obou pohlaví vysoký výskyt kolorektálního karcinomu, tedy rakoviny tlustého střeva a konečníku. Na tento typ rakoviny v současné době Češi také nejčastěji umírají.
„Pro úspěšnou léčbu je nejdůležitější včasné zachycení nemoci. Z důvodu nepříjemného vyšetření a intimní bariéry se ale spoustu Čechů dostaví k doktorovi až v pokročilém klinickém stadiu. Rakovinu tlustého střeva tak přežije jen každý druhý člověk, což je nejméně v porovnání s ostatními druhy rakoviny,” objasňuje Hanzelka. Rakovinu tlustého střeva a konečníku je možné zjistit poměrně jednoduchým vyšetřením krve ve stolici nebo kolonoskopií.
Čtěte také: Kolonoskopie: nejpodrobnější vyšetření střev
Vzniku zažívacích a trávicích problémů se dá jednoduše předcházet
Onemocnění trávicího systému jsou často připisována nezdravému životnímu stylu. Při jeho změně je v první řadě nutností začít u jídla - lidé by měli omezit červené maso a uzeniny a do jídelníčku naopak zařadit dostatek ovoce a zeleniny. Kromě vlákniny pomáhají dobrému trávení také probiotické bakterie. Vedle změny jídelníčku je také dobré omezit stres a dopřát organizmu dostatek pohybu. Mezinárodní tým expertů totiž zjistil, že volnočasové aktivity pomáhají snižovat riziko vzniku 13 typů zhoubných nádorů, mezi nimi právě také karcinomu tlustého střeva a žaludku. Z aktivit se osvědčila například chůze, běh či plavání.
Čtěte také: Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů?