Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 23166x )

Tato rostlina s drobnými žlutými kvítky se lidově nazývá také řepíček, konopěnec či útrobník. Roste téměř po celé Evropě, dále v mírném pásu Asie a v Severní Americe. U nás ji můžeme najít na...

shutterstock.com

Bylina mnoha jmen…

Tato rostlina s drobnými žlutými kvítky se lidově nazývá také řepíček, konopěnec či útrobník.

Roste téměř po celé Evropě, dále v mírném pásu Asie a v Severní Americe. U nás ji můžeme najít na suchých loukách, pastvinách, mezích, ve světlých lesích a na jejich travnatých okrajích. Má ráda hlavně vápencové a sprašové půdy. Kvetoucí nať i s přízemními listy se sbírá od června až do září a suší se co nejrychleji zavěšená v kyticích. Správně by se měla sušit ve stínu.

Léčivé vlastnosti řepíku

Řepík obsahuje celou řadu léčivých látek. Jsou to hlavně silice, které působí protizánětlivě a omezují růst choroboplodných zárodků. Proto se řepík používá k léčbě zánětlivých kožních onemocnění a odřenin. Je také vhodný k ošetření citlivé a bolestivé pokožky v okolí bércových vředů, křečových žil, hemeroidů, popřípadě k masážím bolestivých míst na končetinách. Má široké uplatnění také v léčebné kosmetice, například v léčbě lehčích forem akné.

Kdy Vám řepík může pomoci?

Jestliže trpíte na onemocnění žil, ať už se jedná o záněty žil, hemeroidy či bércové vředy, řepík Vám můžeme doporučit. Svým protizánětlivým působením pozitivně ovlivní průběh onemocnění a jelikož nemá žádné nepříznivé vedlejší účinky, může se bez obav užívat i dlouhodobě.

Také při mastné pleti a lehčích formách akné Vám řepík určitě pomůže. Omezuje totiž tvorbu bakterií a tím zabraňuje vzniku zanícených pupínků. A jestli Vás prostě jen někdy bolí nohy, zkuste si bolestivá místa namasírovat mastí z řepíku lékařského. Uvidíte, jak se Vám uleví.

A kde řepík seženete?

Řepík se sbírá a suší od června do září, ale ve Vaší lékárně jej dostanete celoročně. A co si tam můžete koupit?

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)Řepíková mast (50 ml) Herbacos-bofarma

Tato mast obsahuje v polomastném základu výtažek z řepíku lékařského s mnoha účinnými látkami.

Díky těmto látkám je mast vhodná k ošetření bolestivé a citlivé pokožky v okolí křečových žil, hemeroidů, případně k masážím bolestivých míst na končetinách.Rovněž pozitivně působí při lehčích formách akné.

Vytvořeno ve spolupráci:
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce