Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rodičovský příspěvek a přídavek na dítě 2018

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9130x )

Od prvního ledna 2018 dojde k několika významným změnám týkajících se vyplácení rodičovského příspěvku. Mimo jiné se zruší současné omezení horní hranice výše čerpáni rodičovského příspěvku a pro rodiny s vícerčaty se zvyšuje celková částka rodičovského příspěvku. Rodiče, kteří budou chtít těchto změn využít, však musí podat novou žádost.

shutterstock.com

Od  prvního  ledna  2018  dochází  ke  změnám  u  rodičovského  příspěvku.  Ruší se současné  omezení  horní  hranice  výše  čerpání rodičovského  příspěvku  ve  výši 11 500  Kč za  měsíc,  čímž  bude  umožněno  čerpat  dávku  až  ve  výši  odpovídající peněžité  pomoci  v mateřství. Kromě  zrušení  horní  hranice  čerpání  rodičovského  příspěvku si mohou rodiče, kteří neměli nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nově zvolit čerpání až do výše 7 600 Kč za měsíc a zkrátit si tak dobu čerpání až na tři roky. Jedná se především o studenty, OSVČ  bez  nemocenského  pojištění  a  nezaměstnané. Platí  ale,  že  musí provést volbu výše rodičovského příspěvku na příslušném formuláři.

I nadále platí, že rodiče mohou při pobírání rodičovského příspěvku umístit dítě mladší dvou let do jeslí či školky jen na 46 hodin měsíčně.

Vyšší částka pro rodiny s vícerčaty

Pro  rodiny  s vícerčaty se zvyšuje celková částka rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 330 tisíc korun. Pokud rodiče chtějí uplatnit nárok na vyšší rodičovský příspěvek na vícerčata, musí podat novou žádost, kde uvedou všechny společně narozené děti. Změny se budou týkat i těch rodičů, kterým se dítě narodilo ještě před 1. lednem 2018. Pokud už rodiny s vícerčaty částku 220 tisíc vyčerpaly, ale dětem nejsou ještě 4 roky, mohou si znovu požádat o rodičovský příspěvek a čerpat ho až do celkové výše 330 tisíc korun (nebo do 4 let věku dětí).

Změna výše čerpání rodičovského příspěvku

Pro všechny rodiny, které pobírají rodičovský příspěvek a chtějí změnit výši jeho čerpání, platí, že změnu  volby  výše  čerpání  podle  nové
právní  úpravy  lze  provést  kdykoli od 1.ledna 2018. Bez podání žádosti bude od ledna 2018 dávka vyplácena ve stejné výši,  jaká  náležela  za prosinec  2017.
Žádost o změnu výše rodičovského příspěvku mohou po 1.lednu provést všichni, kdo ji chtějí změnit, a to bez ohledu na to, kdy ji měnili
naposledy. Po první provedené volbě výše dávky podle nové úpravy bude možné měnit výši příspěvku opět pouze jednou za tři měsíce, stejně jako doposud.

Nárok na rodičovský příspěvek ztrácejí pěstouni na přechodnou dobu

Od  1. ledna  2018  se ruší  možnost, aby rodičovský příspěvek čerpali pěstouni na přechodnou dobu - těmto příjemcům bude dávka odejmuta.
Zároveň dochází k tomu, že k částkám rodičovského příspěvku vyčerpaným těmito pěstouny před 1. lednem 2018 se nepřihlíží. To znamená, že rodinám, jejichž dítě ve věku do 4 let bylo dříve v pěstounské péči na přechodnou dobu, se může navýšit nevyčerpaná celková částka rodičovského příspěvku. Pokud tyto rodiny rodičovský příspěvek pobírají, je potřeba se informovat na ÚP ČR  o  aktuální  změněné  výši  celkové  částky  a  případně  si  upravit  výši čerpání rodičovského  příspěvku.  Pokud  rodiny s dětmi, které byly dříve v pěstounské péči na přechodnou dobu, již rodičovský příspěvek podle původní úpravy dočerpaly a dítěti nejsou 4 roky, mohou příspěvek dočerpat, ale musí podat novou žádost.

Přídavek na dítě - na dávku dosáhne více rodin

Od ledna se dále zvyšuje hranice příjmu potřebná pro nárok na přídavek na dítě z 2,4 na 2,7 násobek životního minima. Na dávku tak dosáhne více rodin a
podpoří se tak i ty, kde rodiče pracují, ale mají relativně nižší příjmy. Dále se zvyšují částky přídavku na dítě o 300  korun pro děti pracujících rodičů (alespoň jeden z rodičů musí mít příjem ze závislé činnosti, samostatné výdělečné činnosti či dávky nahrazující tento příjem). Nově tak  budou  činit 800,  910  a  1000  korun  měsíčně  podle  věku  dítěte. O navýšení přídavku  na  dítě  není  třeba  žádat, po  splnění  podmínek  a  po  doložení  dokladu  o čtvrtletním příjmu ÚP ČR provede výběr základní či zvýšené výměry automaticky.

U rodičů, kteří splňují nárok na rodičovský příspěvek a zároveň mají (nebo měli) nárok na jeho obdobu  poskytovanou  v jiném státě (i mimo EU), se nově bude z celkové částky rodičovského příspěvku 220 tisíc (resp. 330 tisíc korun) odečítat částka vyplacená na totéž dítě v jiné zemi.

Ke změnám dochází i v příspěvku na bydlení

Novela zákona zpřesnila výčet nákladů na bydlení. Současně byla doplněna podmínka, že pro příspěvek na bydlení musí být náklady  na  bydlení  podrobně  rozepsány na jednotlivé  položky,  od  ledna  2018  tedy nepůjde dokládat náklady na bydlení jednou (paušální) částkou. U všech jednotlivých položek  se uvede, zda  dané  náklady  jsou  nebo  nejsou  placeny  zálohově.  Zúčtování zálohových plateb musí být doloženo minimálně 1x za 12 měsíců. U nájemních vztahů, které jsou sjednány na méně než 12 měsíců, je nutné zúčtování předložit vždy ke konci platnosti  smlouvy. K nově podaným žádostem od 1. 1. 2018 musí být vždy doloženo poslední  zúčtování  zálohových  plateb, nejpozději do 12  měsíců  po  jejich  posledním zúčtování. Pokud dotyčný přehled nedoloží, nebude mít na příspěvek na bydlení nárok nebo mu Úřad práce ČR dávku odejme.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce