Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Roupy u dětí. Jak je poznáte?

( aktualizováno 5. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10788x )

Neklidný spánek způsobený svěděním v oblasti konečníku a hráze, mrzutost a podrážděnost. To jsou základní projevy onemocnění enterobiózy, kterou způsobuje parazit Enterobius vermicularis, lidově roup dětský.

shutterstock.com

Roupi jsou drobní, asi centimetr dlouzí, tenoučcí červíci, kteří u nakažených osob žijí v konečném úseku tenkého a na začátku tlustého střeva, kde se živí bakteriemi a epitelem. Oplodněné samičky ukládají svá vajíčka do prostředí řitního otvoru, kde následně vajíčka dozrávají. Onemocnění roupy úzce souvisí s nedostatečnou hygienou, řadí se proto mezi nemoci špinavých rukou. 

Pokud si dítě postižené místo škrábe, dochází tím k přenosu vajíček na prsty a za nehty a následně k jejich dalšímu roznášení. Vajíčka roupů jsou na prstech dítěte schopná přežít až několik hodin. Pokud se nakažené dítě dotýká předmětů, jako je povlečení, oděvy, záchodová prkénka, hračky a podobně, dochází tak přenosu vajíček a tím následně i infekce. Na takto infikovaných předmětech dokáží vajíčka roupů přežít i tři týdny. U dětí se infekce přenáší snadno, jelikož mají tendenci na infikované předměty sahat a strkat do pusy. 

Roup dětský se vyskytuje pouze u člověka a k nákaze tedy dochází buď přímým kontaktem s nakaženou osobou, příp. autoinfekcí (človek nakazí opakovaně sám sebe), nebo kontaminovanými předměty, potřísněnými povrchy, prádlem apod. Domácí, ani jiná zvířata se na přenosu onemocnění nepodílejí.

Příznaky onemocnění

V mnoha případech se u dětí vůbec žádné příznaky vyskytovat nemusí. Na onemocnění však mohou upozornit tyto symptomy:

  • časté silné svědění v oblasti konečníku, který si dítě škrabe
  • neklidné spaní dítěte v důsledku nepříjemného svědění
  • bolest, vyrážka a podráždění v oblasti konečníku
  • typické bílé nitky ve stolici dítěte
  • bílé nitky, které jsou přímo v oblasti konečníku dítěte

Svědění sliznice a kůže se zhoršuje zejména v noci. V důsledku toho dochází k poruchám spánku, bolestem hlavy, neurózám, u dětí se může přidružit syndrom nočního pomočování a celkového neprospívání organizmu. Popisovány jsou i výtoky a záněty močových a pohlavních cest, alergické kožní projevy a vyrážky způsobené škrábáním podráždění kůže a sliznice. Přítomnost červu ve střevě může dále působit bolesti břicha či podráždění slepého střeva. 

Jak se provádí diagnostika

Při podezření na nákazu roupy se v několikadenních intervalech provádí speciální vyšetření pomocí otisku lepicí pásky na kožní rasy, nebo stěrem z okolí análního otvoru. Vyšetření se provádí nejlépe doma v ranních hodinách, aby nedošlo k setření vajíček prádlem, nebo při omývání. Veškeré informace a pomůcky k odběru získá pacient u svého ošetřujícího lékaře.

Jak se zbavit roupů?

Při podezření na přítomnost střevních parazitů u dítěte, vyhledejte jeho ošetřujícího lékaře a konzultujte s ním nejvhodnější způsob léčby. Pediatr pravděpodobně naordinuje odčervovací terapii pomocí léku Vermox. Léčba většinou zahrnuje první dávku, po které následuje druhá dávka v rozestupu dvou až tří týdnů. Někdy je pro úplné vyléčení léčby nutno i několikrát opakovat.

Současně s tím jsou nutná režimová opatření. K podpoře úspěšné léčby roupů můžeme také po léčbě Vermoxem použít k podpoře účinku přírodní doplněk stravy Vermophyt, který se prodává ve formě sirupu nebo kapslí. Zakoupit ho můžete z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Pro úlevu od svědění může lékař předepsat nebo doporučit vhodný krém či olej.

Součástí léčby jsou i režimová opatření:

  • Důsledné dodržování zásad osobní hygieny, pravidelné umývání konečníku.
  • Dohlédněte, aby si vaše dítě i ostatní členové domácnost důsledně a pravidelně myli ruce mýdlem a teplou vodou a to především před každým jídlem.
  • Nezapomeňte na stříhání a čištění nehtů.
  • Snaže se dohlédnou, aby si vaše dítě neokusovalo nehty, neolizovalo prsty, hračky a předměty denní potřeby.
  • Důsledně vyperte všechny používané povlečení, ručníky, žínky atd.. Perte na co nejvyšší teplotu a pomůže i sušení v sušičce. Při praní prádla lze přidávat místo aviváže k máchání bílý ocet 10%.
  • Svlečené povlečení a použité ručníky nevyklepávejte – zamezíte tím šíření vajíček vzduchem.
  • Děti by se také neměli koupat společně – i tím často dochází k přenosu infekce.
  • Nezapomeňte uklidit, vydezinfikovat a vyluxovat celou domácnost a jakýkoliv povrch, na který mohlo dítě sahat.
  • Při prokázané nákaze je potřeba, aby léčbu podstoupili i všichni ostatní členové domácnosti.
Úklidové prostředky a potřeby najdete v e-shopu Lékárna.cz.

Prevencí je důsledná hygiena

Základní prevencí nákazy je dodržování běžné osobní hygieny, mytí rukou, především po použití toalety a před jídlem. Dále pak mytí potravin, časté praní povlečení, výměna spodního prádla. Pokud se však roupi v kolektivu objeví, nemusíme se nákaze vyhnout a přitom to nutně neznamená, že jsme „špindírové".  

Při podezření na přítomnost střevních parazitů vyhledejte ošetřujícího lékaře. Nemějte obavy, není se za co stydět. Jde o zdraví vašeho dítěte.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské nemoci
Partner rubriky Dětské nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Když bolí ouško

Bolest ucha se v dětském věku objevuje relativně často. Nejčastěji je vyvolána zduřením sliznice zevního zvukovodu nebo středoušní dutiny při zánětu.

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Onemocnění ledvin u dětí nemusí provázet žádné typické příznaky

Nechutenství, bolesti hlavy, zpoždění v růstu nebo třeba zhoršení prospěchu, i tak mohou vypadat příznaky onemocnění ledvin u dětí. Na problémy s ledvinami tak nemusí upozornit typické potíže jako časté močení, slabý nebo přerušovaný proud moči, změna barvy moči či pomočování u starších dětí. I proto by rodiče měli mít alespoň základní povědomí o tom, že onemocnění ledvin se mohou vyskytnout i u jejich dítěte.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce