Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Sedavé zaměstnání aneb přímá cesta k bolesti zad

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7313x )

Bolesti zad patří mezi jednu z nejčastějších příčin omezení pracovní schopnosti a fyzické aktivity. Jsou důsledkem současného životního stylu, ke kterému patří jednostranné dlouhodobé přetěžování, statická práce v nevhodné poloze a málo pohybu. Řadu zdravotních rizik přináší i dlouhé sezení, tolik typické pro kancelářskou práci.

shutterstock.com

Prosté bolesti zad většinou odezní po odstranění příčiny, ovšem není radno je podceňovat. I mírné bolesti, které důkladně neléčíme, mohou totiž vést k chronickým stavům. Zásadní roli hraje prevence.

Čtěte také: Bolest zad – kdy určitě k lékaři

Bolesti zad jsou po nemocech z nachlazení druhou nejčastější příčinou návštěv praktického lékaře. Roční prevalence bolestí zad (tj. podíl nemocných ve vybrané populaci v dané lokalitě a v čase) se pohybuje mezi 15–45 %, přičemž nejčastější jsou bolesti v oblasti bederní páteře. Řada poruch je funkčních a upraví se v poměrně krátké době, zejména odezní-li provokující faktor – nadměrná zátěž, jednostranné přetížení, infekce apod. Tyto stavy se označují jako prosté bolesti zad a patří mezi ně akutní krční, hrudní a bederní blokády. Je však důležité rozpoznat stavy, které dráždí nervový systém a pacienta potenciálně ohrožují. Alarmující jsou neustupující kruté bolesti zad, opakující se těžké blokády zad, bolesti vystřelující do končetin a prstů, zhoršující se svalové oslabení včetně poruchy citlivosti či poruchy hybnosti“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Nepříznivý vliv na pohybový systém má dlouhé sezení, které je pro kancelářskou práci více než typické. Kromě funkčních blokád páteře mohou být příčinou bolestí zad organická onemocnění páteře, jako je postižení meziobratlových plotének, osteoporóza, poúrazové postižení páteře apod. Současnému životnímu stylu dominují moderní technologie, které mají rovněž vliv na lidské zdraví. Vyvolávají například tzv. syndrom Text-Neck neboli syndrom esemeskového krku. Jak sám název napovídá, je způsoben nadměrným sledováním mobilních telefonů, iPadů a podobných zařízení, čímž se zvyšuje zatížení krční a hrudní páteře, kdy je hlava dlouhou dobu předkloněna a předsunuta a krk se ohýbá směrem dolů. Syndrom může být doprovázen chronickou bolestí hlavy, ramen, bolestí horních zad, větším zakřivením páteře, časnějším nástupem degenerativních změn páteře, nižší kapacitou plic, poškozením svalů, šlach či nervů.

Čtěte také: Chronickou bolest zad nepodceňujte. Může signalizovat nedostatek pohybu i vážnější problém.

„Nekomplikované akutní bolesti mají dobrou prognózu, co se týče závažnosti poruchy i relativně rychlého odeznění obtíží. Obtíže se však mohou opakovat, zejména pokud se jedná o nadměrnou zátěž, jednostranné přetěžování, dlouhé stání nebo sezení v nevhodné poloze apod. Tyto faktory je třeba vyloučit. V akutní fázi pomáhá krátkodobý fyzický klid, analgetika a velmi účinná je včasná kvalitní fyzioterapie. V rámci prevence je především nutné upravit celkový pohybový režim, pracovní polohu a nezbytné je i pravidelné preventivní cvičení,“ upozorňuje MUDr. Michal Lazák. Po zmírnění bolestí by se měl pacient včas zapojit do běžných denních aktivit, zvyšovat intenzitu zátěže a vynechat činnosti, které bolesti zvyšují, aby nedošlo k chronicitě obtíží.

Čtěte také: Dornova metoda odstraní bolest

Léčbu lze podpořit také vybranými léky. Na bolestivé stavy zad, kloubů, svalů i vazů je vhodné použít lokální nesteroidní antirevmatika, která přináší úlevu od bolesti, a navíc působí i protizánětlivě. Na postižené místo se 3 - 4krát denně nanáší 4-10 cm dlouhý proužek krému, který se lehce vtírá do kůže.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce