Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Serenoa repens

(Mgr. František Červenka | přečteno: 22056x )

Rostlina, zvaná též pilovitá palma, má velmi dobré účinky při léčbě mužské impotence, tedy problémů s erekcí. S dobrými účinky je užívána k léčbě prostatických potíží.

serenoa repens

Léčivá palma

Rostlina, zvaná též pilovitá palma, má velmi dobré účinky při léčbě mužské impotence, tedy problémů s erekcí. S dobrými účinky je užívána k léčbě prostatických potíží. Již na začátku 18. století používali američtí Indiáni plody této rostliny k celkovému povzbuzení a ke zvýšení chuti k jídlu.

Jak v těle působí?

Rostlina působí na hormonální úrovni. Mechanismus účinku je značně složitý a nemá cenu ho zde dopodrobna rozvádět. Látky v rostlině obsažené potlačují počínající problémy s prostatou. Z dalších účinků se jedná o působení proti rakovinovému dělení buněk a o potlačení křečí. Protizánětlivé účinky jsou dány inhibicí enzymů účastnících se zánětlivých reakcí.

Co se sbírá?

Serenoa roste v jihovýchodní části USA. Má široké vějířovité listy a její tmavě červené plody jsou chráněny tlustým lupenem na malém stonku, připevněném ke kmenu. Kvete od prosince do března a plodí nachově červené plody od dubna do října. Palma je velmi odolná proti ohni. Z plodů, kterých je na jedné rostlině 100 až 400 vzniká šťáva. Pro výrobu extraktu se používají sušené plody. Jsou zamrazeny a jemně rozemlety tak, aby aktivní složky byly uchráněny před horkem , které vzniká při mletí těchto plodů.

serenoa repens

Výhody použití

Serenoa je orálně (ústy) používaná při příznacích počínajícího bujení prostaty. Jedná se o doplňkovou léčbu nádorových onemocnění, výhodou je minimum vedlejších účinků. Dále je podávána pro mírně močopudné účinky a jako antiseptikum (proti zánětům). Má také sedativní účinky (působí útlum organismu). Je používaná také jako afrodiziakum. Působí stimulaci růstu vlasů a pomůže Vám při léčbě nachlazení, kašle a chronické bronchitidy.

Možná rizika?

Rostlina je relativně bezpečná s minimem nežádoucích účinků.U některých jedinců se může objevit nevolnost, zvracení, průjem, poruchy erekce a ejakulace.serenoa repens Užíváte léky na srážení krve? Poraďte se raději o vhodnosti použití s lékárníkem či lékařem. Serenoa může snížit krevní srážlivost a zvýšit tak pravděpodobnost krvácení.

Mám to brát?

Máte problémy s prostatou a užíváte léky na její léčbu? Užívejte přípravky s obsahem serenoy jako doplňkovou léčbu přírodními přípravky bez vedlejších účinků. Při prostatických potížích se denně dávkuje 1-2 gramy celých bobulí. Tekutý extrakt se užívá v dávce 0,6-1,5 ml. Třikrát denně lze podávat čaj připravený povařením 0,5-1 gramu suchých bobulí ve 150 ml vody po dobu 5-10 minut. Popřípadě užívejte některý z dostupných komerčních přípravků. Máte problémy s erekcí? Serenoa by mohla pomoci Vaše problémy odstranit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Karel

Užíval jsem přípravek se Serenoa Repens. Prodávaný v lékárně. Podle příbalového letáku neškodný, maximálně prý může způsobit zažívací potíže. Po necelém roce užívání se dostavily 1/Zažívací potíže 2/Průjmy 3/Zrychklený tep - 90 - 100/min v klidu 4/Vyšší horní hodnota tlaku až 160 5/Ztráta erekce Začal jsem, kvůli ztrátě erekce pátrat na netu po Serenoa - užívá se totiž při zvětšení prostaty. A z naprosto "bezpečné rostliny mne začalo lehce mrazit. www.camline.ca Professional Review: Herb & Supplements Saw Palmetto Hypertension, Musculoskeletal, Sexual dysfunction, Allergic Dermatitis, Hematologic, Protracted Cholestatic Hepatitis, Anti-androgenic drugs have been reported to cause hepatotoxicity (10B). Since studies have shown saw palmetto to contain anti-androgenic activities (61-65), saw palmetto could potentially be hepatotoxic. Může kromě u mne zmíněných problémů podle některých klinických studií způsobit až infarkt či selhání srdce, poškodit játra a slinivku

Karel

Michomchodem, po tom, co jsem příravek přestal užívat, veškeré potíže do týdně přestaly.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce