Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Šilhání u dětí je třeba začít léčit co nejdřív

(4. září 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 777x )

Šilhání neboli strabismus je oční vada, kdy oči nesledují pozorovaný předmět rovnoběžně, ale jedno nebo střídavě obě oči se stáčí jiným směrem. I když je šilhání kosmetickým problémem a je zpravidla na první pohled vidět, mnohem závažnější je, že následkem této vady může dojít k trvalé ztrátě zrakové ostrosti a dalším očním potížím. Šilhání je proto nutné co nejdříve odstranit.

shutterstock.com

Šilhání neboli strabismus je porucha postavení očí. Pokud se díváme oběma očima na nějaký vzdálenější předmět, jsou naše optické osy fixující tento objekt spolu rovnoběžné. U šilhání se jedno oko uchyluje od této linie jiným směrem. Někdy je šilhání na první pohled patrné, jindy je nutné pátrat, zda se jedná o šilhání či jinou oční vadu.

Příčina šilhání

Strabismus vzniká nejčastěji v důsledku vrozené či získané poruchy vidění, nebo poruchy funkce okohybných svalů. Může se objevit i u dítěte, které dosud nešilhalo, nejčastěji kolem třetího roku věku. Často bývá spojeno s dioptrickou vadou – dalekozrakostí. Šilhání se může projevit v souvislosti s únavou, stresem nebo při pohledu na určitou vzdálenost. Méně častěji se za šilháním mohou skrývat  vrozené anatomické vady. Mezi ty můžeme počítat například vrozený šedý zákal nebo nádory sítnice, např. retinoblastom. Nelze popřít, že existují i genetické predispozice, šilhání se však neřadí mezi typická dědičná onemocnění. Též lze zpozorovat jeho vyšší četnost u nedonošených dětí či dětí neurologicky postižených. Pokud si všimnete občasného šilhání dětí do 6 měsíců, nemusíte se znepokojovat, je to zcela normální a vše se většinou srovná. 

Příznaky šilhání

Při šilhání se jedno nebo střídavě obě oči stáčí různým směrem. Další známkou může být přivírání jednoho oka a náklon hlavy na stranu. Trvalá úchylka jednoho oka není normální v žádném věku.

Chorobně stočené oko může být namířeno dovnitř, k nosu.  Jedná se o nejčastější typ šilhání. Vzniká hlavně u dětí. Tento typ prakticky nevzniká u dospělých.

Někdy se šilhání projevuje jen při pohledu do blízka, kdežto do dálky mají oči normální postavení. Vyskytuje se u dětí starších dvou let, které jsou silně dalekozraké. Děti do dálky vidí dobře, ale do blízka musí vyvinout nadměrné zaostřovací úsilí, které způsobí i přehnané stočení očí směrem dovnitř k nosu.

Někdy je šilhající oko stočeno zevně, směrem ke spánku. Často se objevuje jen večer a při únavě. Na prudkém slunci může dítě přivírat jedno oko. Tento typ šilhání je u dětí méně častý.

Jak lze šilhání u dětí řešit

Strabismus je nezbytné začít léčit včas. Lékaře navštivte okamžitě v případě, kdy šilhání u dítěte zaregistrujete či máte jakoukoli pochybnost. 

Postup léčby je individuální, nejčastěji se používají speciální dioptrické brýle a ortoptická cvičení. Brýle jsou nezbytné pro korekci oční vady, v případě tupozrakosti se lepší oko zakrývá, aby slabší oko bylo nuceno pracovat a co nejvíce se rozvíjet. Ortoptické cvičení napomáhá obnově zrakových funkcí a nácviku spolupráce obou očí. Cvičení trvají asi půl hodiny, dvakrát v týdnu. Cvičení se odehrávají na speciálních ortoptických přístrojích. Tyto přístroje jsou založeny na principu předkládání dvou různých avšak podobných obrázků před každé oko. Cvičící děti se učí vidět oba tyto obrázky společně. Celková doba léčby je různá, první výsledky cvičení mohou být patrné již za šest týdnů. Cvičení probíhají v ordinaci očních specialistů, případně i doma na speciálních herních aplikacích na počítači či tabletu. Způsob a délku léčby stanovuje lékař spolu s ortoptistkou. Léčba je vždy individuální, odpovídá věku dítěte, jeho možnostem, typu i rozsahu zrakového postižení. Během léčby je vždy důležitá motivace a podpora dětí a velmi úzká spolupráce rodičů a specialistů.

Pokud se však stav při léčbě brýlemi ani cvičením nelepší, přistupuje se k operaci. Ta spočívá v úpravě okohybných svalů tak, aby se postavení šilhajícího oka srovnalo. V pooperační léčbě je opět velmi důležité důsledné nošení předepsaných brýlí. Po operaci následuje ortoptická léčba, což je nácvik souhry obou očí v nové situaci po operaci svalů.

Důležité je však zdůraznit, že některé druhy šilhání, zejména spojené s tupozrakostí lze úspěšně léčit pouze v dětském věku. Je tedy důležité, aby si rodiče šilhání včas všimli a neprodleně navštívili s dítětem očního lékaře.

Zdroj: detskeoci.cz

V nabídce Lékárna.cz nenajdete jen oční kapky, ale i masti vhodné pro léčbu zánětu nebo kapky na syndrom suchého oka

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vaše dítě nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce