Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Spálení, alergie na slunce, nebo reakce na opalovací krém?

(24. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 873x )

Po toužebně očekávaném pobytu na slunci nás může zaskočit nejen spálená pokožka, ale i alergie na sluníčko, nebo reakce na opalovací krém. Jak jednotlivé potíže rozpoznat, jak se před nimi chránit i jak je případně zmírnit?

shutterstock.com

Sluneční záření je pro lidský organismus nepostradatelné. Je významným zdrojem vitamínu D, pomáhá udržovat zdravý spánkový rytmus a v neposlední řadě dokáže divy s naší náladou. Na druhou stranu dlouhodobé nebo intenzivní působení UVA a UVB záření ale způsobuje předčasné stárnutí pokožky, zvýšenou tvorbu vrásek, přispívá k rozvoji kožních nádorů a může způsobovat i alergickou reakci.

Spálení od sluníčka

Nějakou míru spálení od sluníčka snad někdy zažil každý. Projevuje se nejčastěji zarudnutím kůže, mírným otokem, svěděním či napětím pokožky, případně malými puchýřky. Při těžším popálení tyto symptomy může doprovázet bolest hlavy, zimnice, pocit zvýšené teploty a únava. Spálenou kůži je potřeba hydratovat - ať už přípravky po opalování s obsahem pantenolu nebo i zvýšeným příjmem tekutin. Pokud máte bolestivé puchýře, zvažte návštěvu lékaře.

Když se kůže spálí, jak jí co nejlépe pomoci?

  1. Nepodceňujte varovné signály svého těla. Hned při prvních příznacích spálení (píchání, svědění, pálení kůže) se schovejte do stínu, nejlépe dovnitř budovy. Není-li to možné, alespoň se oblékněte, aby se spálení ještě nezhoršovalo. Pozor, k viditelnému zarudnutí dochází s mírným časovým odstupem od pobytu na slunci.
  2. První pomoc při spálení je kůži zchladit, nejlépe studenou vodou, můžete použít i obklad namočený ve vychlazeném odvaru z černého či zeleného čaje. Naše babičky na spáleniny od slunce používaly obklady z tvarohu, jogurtu či syrovátky.
  3. Pomůže také sprchování nebo koupele ve vlažné vodě. Pokožku příliš nedrhněte a nesprchujte se v horké vodě. Ta ji totiž zbavuje přirozených olejů a kůži vysušuje, což spálenou kůži ještě více podráždí. Horká voda a mýdlo tak snadno způsobí, že vás pokožka bude svědit a pálit.
  4. Po koupeli spálenou pokožku jemně osušte a naneste speciální regenerační přípravek s obsahem D-panthenolu (tělové mléko nebo ve spreji). Další aktivní složky, které prospívají pokožce podrážděné sluncem, jsou aloe veravitamín Eavokádový olej a další. Vyhněte se parfemaci a dalším přidaným látkám, abyste kůži zbytečně nedráždili.
  5. Zvyšte příjem tekutin – organismus má při hojení spálenin vyšší nároky na vodu.
  6. Pokud se vám na spálené kůži objeví puchýřky, zásadně je nepropichujte, dopřejte jim čas, aby se samy zahojily. Tekutina, která je v nich obsažená, chrání postižená místa před infekcí a přispívá k hojení kůže.
  7. Neloupejte kůži – jakmile se pokožka začne loupat, nechte ji, ať se se vším vypořádá ve vlastním tempu. V opačném případě sloupnete pokožku, která na to ještě není připravená. To může být nejen bolestivé, ale také tím zvyšujete riziko infekce, čímž si jen prodloužíte dobu hojení. Po oloupání si nezapomeňte převléknout postel, abyste se neváleli v odrolené kůži.
  8. Nechoďte na sluníčko, dokud se kůže neuzdraví. Před slunečním zářením spolehlivě ochrání oděv, který neprosvítá, když jej zvednete proti světlu.
  9. Pokud máte puchýřky pokrytou větší část kůže (např. celá záda) nebo při těžkém spálení, vyhledejte lékařskou pomoc.
  10. Pokud je spálení velmi bolestivé, zvažte užití volně prodejného léku proti bolesti s protizánětlivými účinky. Užívání 2-3 tablety denně dokáže zastavit kaskádu zánětu v kůži a snížit zhoršení zánětu.

Všechny tyto produkty zakoupíte z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Sluneční alergie

Nejběžnější forma sluneční alergie – tzv. polyformní sluneční erupce – se nejčastěji projevuje zarudnutím pokožky, svědivou vyrážkou či výskytem mokvajících puchýřků. Příznaky alergie se mohou projevit i několik hodin po slunění. Nejčastěji postihuje právě místa, která byla vystavena slunečnímu záření. Poněkud vzácnější je pak sluneční kopřivka. Ta má obvykle závažnější průběh a příznaky se mohou objevit již po několika minutách slunění. Kromě svědění ji mohou doprovázet bolestí hlavy nebo dýchací obtíže.

Pokud máte podezření na alergii, zvažte návštěvu kožního lékaře. Ten vás nejprve vyzpovídá a následně provede fyzikální vyšetření a laboratorní testy. Sluneční alergie je prokazována tzv. fotoprovokačními testy, které zjišťují reakci kůže na osvícení různými typy záření včetně UVA a UVB. Samotnou alergickou reakci můžete tlumit běžně dostupnými protialergickými léky. Pomoci může také preventivní světelná terapie, při které je pokožka postupně vystavována UV záření s cílem posílit její snášenlivost vůči slunečním paprskům. Preventivně můžete také užívat antihistaminika, doporučuje se začít asi 3 dny před začátkem dovolené a jejich užívání po celou dobu dovolené.

Může za to opalovací krém?

Nejen sluneční alergie může být příčinou vzniku nepříjemných vyrážek objevujících se po pobytu na slunci. Problém může paradoxně způsobovat i to, co má pokožku chránit - opalovací přípravky. Pokud máte po opalování nepříjemné kožní projevy, váš problém může spočívat v kontaktní alergii na opalovací kosmetiku anebo také v pouhém nealergickém podráždění. Alergie může vznikat na řadu složek opalovacích přípravků, nejčastěji se jedná o vonné nebo konzervační látky.

Příznaky kontaktní alergie se velmi podobají alergii na sluníčko, typickým příznakem je ale to, že se projeví na větší ploše, než na kterou jste si natřeli opalovací přípravek. Kůže postižená alergií na sluníčko se navíc často v průběhu léta uklidní, když si na sluníčko zvykne. Při alergii na opalovací prostředek se potíže objeví pokaždé, když se namažete. Reakce pokožky na látky obsažené v opalovacím krému se může objevit kdekoliv po celém těle, jde však většinou o obličej, oblast dekoltu, paží a předloktí. Jedná se o takzvanou fotoalergickou reakci.

V případě kontaktní alergie je nezbytné změnit opalovací přípravek, pravděpodobně vám bude vyhovovat nějaký druh určený pro alergickou pleť, tzv. hypoalergenní. Najdete je obvykle v lékárnách nebo v prodejnách s přírodní kosmetikou. Pokud víte, že vaše pokožka někdy reaguje na kosmetiku, vždy nový přípravek před nanesením na tělo otestujte na malém kousku kůže.

Co s vyrážkou? Je-li postižená plocha malá, nemokvá a neotéká, měl by jako první pomoc zabrat nějaký protisvědivý přípravek (například Eucerin AtopiControl acute krém, Fenistil gel, Psilo-Balsam nebo Atoderm SOS Spray). Pokud je vyrážka rozsáhlejší nebo nezvladatelná, je vhodné navštívit lékaře. Může předepsat nějaký protizánětlivý dermatologický lék.  

Pokud už svůj alergen znáte, jednoduše vybírejte a používejte jen přípravky s pro vás bezpečným složením.

V žádném případě ale přípravek s ochranným faktorem nevynechávejte, pokožka si pamatuje každé spálení i z úplného dětství. Veškeré vlivy se pak sčítají a tak se násobí i riziko tvorby nádorů. 

Zásady správného slunění

  1. Opalovací přípravky si nanášejte alespoň 20 minut před sluněním, obnovujte pravidelně po 2–3 hodinách nebo po koupání, zpocení atd. A to i v případě použití přípravků s vyšším faktorem. Zvláštní pozornost věnujte ošetření nosu, uší a nártů.
  2. Kojence před sluncem chráníme – do 6 měsíců věku by se neměli vystavovat přímému slunci vůbec; batolata do 2 let by se měla chránit oděvem a nevystavovat polednímu slunci. Starší děti by měly být mazány opalovacím krémem s faktorem 10–30, obnova krému by měla být častá. Nezapomeňte dětem dát pokrývku hlavy, vhodné jsou i sluneční brýle.
  3. Dodržujte dostatečný pitný režim – v průběhu opalování dbejte na pravidelný přísun tekutin. Vypít bychom měli alespoň 3 litry tekutin denně.
  4. Užíváte-li léky, nezapomeňte se informovat u svého lékaře, anebo lékárníka, některé z těchto léků nemohou zvyšovat citlivost na sluneční záření. Pozor při užívání hormonální antikoncepce (může způsobit hormonální pigmentace, tzv. melasma)
  5. Pokud možno, vyhýbejte se slunci v poledních hodinách, resp. mezi 11. až 14.hodinou, kdy je intenzita UV-B podílu nejvyšší. Citlivější lidé by neměli chodit na slunce v době od 10 do 15 hodin. Vyvarujte se aplikace parfémů na kůži.
  6. Nezapomínejte na odražené sluneční paprsky – pokud se koupeme ve vodě, působí na nás paprsky přímého slunce, ale i paprsky odražené od vodní hladiny. V bezpečí nejsme ani na souši. Bílé stěny domů fungují jako pomyslné zrcadlo, přes které se sluneční záření snadno odrazí. Je tedy důležité chránit se neustále.
  7. Důležitá je péče o pokožku i po opalování.

Vhodné přípravky po opalování je možné zakoupit v internetovém obchodě Lékárna.cz.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím.

Zdroj: proalergiky.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce