Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Spíte dost? Měli byste, jinak si ničíte zdraví

( Redakce | přečteno: 10489x )

Převalování se na posteli místo spánku zažil čas od času každý. Problém nastává, když se z výjimky stane pravidlo.

Převalování se na posteli místo spánku zažil čas od času každý. Problém nastává, když se z výjimky stane pravidlo – co se týká podle některých odhadů až 40 procent lidí. Dlouhodobé potíže se spánkem, které častěji trápí ženy než muže, přitom ovlivňují život člověka jako celek. Nevyspalý člověk je méně výkonný a pozorný, což samo o sobě může být v některých profesích nebo za volantem vyloženě nebezpečné.

Spíte dost? Měli byste, jinak si ničíte zdraví

Pozornost by se jim měla věnovat už proto, že někdy může jít o příznak vážných zdravotních potíží. Naopak je dobré vědět, že s věkem potřeba spánku klesá přirozeně a tak pokud senior chodí spát zbytečně brzy, nemusí být brzké probuzení ještě před úsvitem příznakem ničeho závažného.

Naopak, někteří lidé si spánek zkracují dobrovolně – do noci se baví nebo pracují. Krátkodobě si z toho mohou odnést je dočasnou zvýšenou únavu, dlouhodobě by to mohlo ohrozit jejich zdraví – trpí kupříkladu imunita.

"Nadměrná psychická zátěž, nepravidelný denní režim, množství kofeinu a alkoholu, špatné prostředí pro spánek, některé léky, ale také třeba deprese," vyjmenoval Karel Šonka, neurolog z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, co všechno může být za potížemi se spánkem. Kdy vyrazit lékaři? Když se marně snažíte usnout více než týden. Usínání by také nemělo trvat déle než půl hodiny. V pořádku rovněž není, pokud se člověk budí čtyřikrát a více za noc na dobu delší než dvě tři minuty a stačí si tak uvědomit, že je vzhůru. Pokud se někdo budí hodinu a více před tím, než chtěl vstávat, také je třeba zpozornět.

Cesta nespavců by měla vést nejdřív k praktickému lékaři a pokud se problém nepovede vyřešit, přichází na řadu neurolog nebo psychiatr, případně specializovaná spánková laboratoř. Naopak, není ideální snažit se spánek přivolat pilulkami, které jste našli v domácí lékárničce. Někdy se při vyšetření ukáže, že spánek za mnoho nestojí kvůli tomu, že člověk třeba pije mnoho kávy, jindy se podaří najít jinou řešitelnou příčinu – třeba zažívací potíže, časté nucení na močení, nepravidelnost srdeční činnosti nebo nedostatek pohybu přes den. Nespavost mohou vyvolat také některé léky, a proto by se měl lékař zajímat i o to, co pacienti stěžující si na nekvalitní spánek užívají na jiné zdravotní problémy.

Zdravotní problémy na sebe naopak zbytečně mohou přivolat lidé, kteří se snaží po nocích pracovat stejně intenzívně jako přes den, případně chodí spát až po půlnoci a ráno brzy vstávají. Většina lidí totiž i v dospělosti potřebuje sedm až osm hodin spánku k tomu, aby jejich tělo netrpělo.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jan Novák

O nespavosti bylo již napsáno spousta článků, ve kterých bylo uvedeno mnoho doporučení, rad a úvah, čtenář se v nich dozvídá o negativním dopadu této poruchy na své zdraví a to je tak asi všechno. Myslím, že všechny články na toto téma jsou naprosto zbytečné, protože účinná léčba neexistuje. Nespavost lze pouze částečně upravit a to jen za pomoci látek, pomáhající navodit spánek. Téměř všechny tyto látky jsou více či měně návykové a mohou po delším užívání stav pacienta ještě zhoršit. Nespavost může vyvolat další zdravotní poruchy, stejně tak jako zhoršovat průběh jiných onemocnění. Jistě jsou informace v uvedených článcích zajímavé, ale co je ve skutečnosti zajímavější je fakt, že jedinou reakcí lékaře na sdělení pacienta o tomto jeho problému je v lepším případě vystavení receptu na nějaký lék. Nespavost je kvalifikována z lékařského hlediska jako možné onemocnění. Pokud tak tomu skutečně je, ptám se, proč není alespoň jeden lék hrazen pojišťovnou? Nebo se nejedná o nemoc? Jak to tedy je? Rád bych si alespoň v jednom článku přečetl kvalifikovanou odpověď od odborníka na tuto problematiku a to takovou, zda je nespavost skutečně nemoc s číslem diagnózy a zda je jako taková vyléčitelná. Zdravím všechny nespavce Jan Novák

Melatonin

Dobrý den, doporučuji Melatonin od firmy aurum


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce