Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Srdeční selhání

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 117540x )

O srdečním selhání mluvíme tehdy, když srdíčko nedokáže čerpat do těla tolik krve, kolik je nezbytné pro transport kyslíku, živin a odstraňování zplodin látkové výměny.

shutterstock.com

Máte riziko vzniku onemocnění?

Pokud máte vysoký krevní tlak, zvýšené hladiny cholesterolu a ostatních tuků v krvi, cukrovku, nadváhu nebo dokonce obezitu, pokud kouříte, žijete v psychickém stresu a nedostatečně se věnujete sportu, tak máte zvýšené riziko ischemické choroby srdeční a srdečního selhání. Rizikem plicní embolie je sraženina v žilách dolních končetin, která vzniká při omezení hybnosti končetinami (při sádrovém obvazu, po operaci, při dlouhém sezení - zaoceánské lety, ale také v těhotenství a při obezitě) a při poruchách krevní srážlivosti. Významnými rizikovými stavy vzniku trombózy a plicní embolie jsou pooperační stavy a přítomné nádorové onemocnění. Pokud trpíte jakýmkoliv chronickým plicním onemocněním, tak je riziko, že časem se přidá selhávání pravé srdeční komory. Velikým rizikovým faktorem vzniku a zhoršování řady plicních chorob je kouření!!!

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal Šebek
1x

Srdeční selhání je závažné onemocnění, které se v české populaci objevuje stále ve větší míře. V poslední době má ČR prvenství v nemocech kardiovaskulárního aparátu, čili defacto vede mezi světovými zeměmi v onemocnění srdečně cevního systému. Lze říci, že na nemoci cév a srdce v ČR umírá stále více lidí.

Lendýsek
8x

Dobrý den, již asi rok mám modřinku na horním rtu, někdy je vidět více a to v případě, že je mi chladno, ale teď jasné kontury rtů modré . Občas mne takzvaně píchne v požebří, bolest levé ruky i v podpažní jamce. Děsí mne ty rty


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce