Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Světový den ledvin 2016 se zaměří na děti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13199x )

Onemocnění ledvin postihuje miliony lidí na celém světě, a to včetně dětí, které mohou být ohroženy již v raném věku. Je proto velice důležité všímat si některých indicií, které mohou ukazovat na to, že něco není v pořádku. Může se jednat i o vrozená onemocnění, s nimiž se dítě narodí a která nemusí být na první pohled patrná, či o vrozenou dispozici k některým onemocněním, například k vysokému krevnímu tlaku. A právě na tyto problémy, vedoucí v některých případech až k selhání ledvin, upozorní 10. března 2016 také v České republice Světový den ledvin. Dospělým lidem jsou navíc v tento den k dispozici bezplatné konzultace přímo ve vybraných nefrologických ambulancích.

Boiron.cz

Mezi časté zdravotní problémy u dětí, které mohou vést až k selhání ledvin, patří vrozené vývojové vady močového ústrojí. Při jeho vývoji mohou vznikat v močových cestách překážky bránící volnému odtoku moči. Problém může být na úrovni ledvin, ale také v močovodech, močovém měchýři nebo v močové trubici. Vždy to ale znamená potenciální ohrožení pro ledviny.

Jak poznáme, že má naše dítě močové ústrojí v pořádku? Lékařka Martina Samešová z dětské nefrologické ambulance v Ústí nad Labem radí:
„Je důležité, abychom si všímali, zda je močení dítěte pravidelné, plynulé, dostatečně silným proudem, jestli dítě při močení nemusí tlačit nebo není neklidné. Dále existují určité nespecifické signály, které nás mohou na problém upozornit. Jsou to například opakované horečnaté stavy bez zjevných příčin, poruchy močení nebo i jen celkové neprospívání dítěte. Pokud má dítě časté infekce močových cest, vyhledejte dětského nefrologa nebo urologa.“

Kritickým obdobím je pro močové cesty dospívání. Pokud má vaše dcera časté infekce močových cest, měli byste zpozornět a vyhledat specialistu, který provede podrobnější vyšetření. Může se samozřejmě jednat pouze o špatný hygienický návyk, ale není vzácností, že i v pubertě odborníci odhalí poruchy, které měly být rozpoznány mnohem dříve. Riziko se pak stupňuje při zahájení sexuálního života. Infekce se z dolních močových cest může rozšířit směrem nahoru a zasáhnout ledviny.

Čtěte také: Zánět močových cest pozná až polovina žen

V sedmnácti letech kardiakem

Pavel si ve svých sedmnácti letech jen tak z legrace změřil krevní tlak. Babička dostala tlakoměr k Vánocům, a tak si celá rodina postupně měřila své hodnoty. Jaké bylo překvapení, když si Pavel opakovaně naměřil vysoký krevní tlak. Následovala návštěva praktického lékaře a kardiologa.
„Byl to pro mě šok. Vůbec jsem nechápal, jak můžu mít v tak mladém věku hypertenzi,“ komentuje svůj příběh Pavel. Bohužel opakovaná měření potvrdila, že se nejedná o náhodu, a začalo léčení, které trvá dodnes. A právě hypertenze – vysoký krevní tlak – je jednou z dalších možných příčin selhání ledvin.

Primář Petr Táborský z dialyzačního střediska NephroCare v Praze-Krči se ve své praxi setkává s lidmi, kterým selžou ledviny a jsou pak závislí na umělé ledvině:
 „U nás je rozšířená představa, že selhání ledvin je onemocnění vyššího věku. To je ale jenom část pravdy. Většina onemocnění ledvin trvá desítky let, než jsou ledviny poškozené natolik, že pacient potřebuje dialýzu nebo transplantaci ledviny. Onemocnění ledvin je proto nutné hledat již v mladším věku. Kritický je zejména přechod z péče dětského lékaře do ambulance praktického lékaře pro dospělé. Pacienti s onemocněním ledvin jsou většinou do 18 let sledováni pediatrem, ale později mají pocit, že šlo o jakési dětské onemocnění, které není třeba dále sledovat, a do ´dospělé´ nefrologické péče se nepřihlásí. Bohužel jen málo nemocí ledvin lze vyléčit beze zbytku, většina vyžaduje celoživotní nefrologickou péči, jež dokáže průběh onemocnění významně zpomalit a selhání ledvin oddálit.“

Čtěte také: Selhání ledvin: častá komplikace diabetu

Velkým problémem je u dětí nadměrné solení. Statistiky hovoří o tom, že děti spotřebují až čtyřikrát více soli, než by potřebovaly. Denní dávka by u nich měla být půl lžičky, zkuste si ale představit, kolik soli obsahuje například sáček bramborových lupínků nebo menu ve fast foodu.
„Česká republika je na třetím místě v Evropě ve spotřebě soli na obyvatele. Tato bronzová medaile nám žádnou radost nedělá. Průměrné množství soli, které denně sníme, je přibližně dvojnásobné ve srovnání s doporučeným příjmem. Jiné země bijí na poplach při spotřebě soli mnohem nižší, než je u nás, a začínají se snižováním solení při hodnotách, které se u nás zdají nedosažitelným cílem. Obecné povědomí o škodlivosti soli je v Česku velmi nízké. Málokdo například ví, že velkou většinu soli přijímáme v hotových jídlech. Omezit solení znamená především přemýšlet o tom, jaké potraviny kupujeme,“ říká primář Petr Táborský.

Nechte se preventivně vyšetřit v nefrologické ambulanci

Předejděte selhání svých ledvin a navštivte při příležitosti Světového dne ledvin dne 10. března 2016 nefrologické ambulance po celém Česku, a to především tehdy, pokud patříte do některé z rizikových skupin, mezi něž se řadí především lidé ve věku nad 60 let s diabetem či vysokým krevním tlakem. Seznam zapojených dialyzačních středisek naleznete v pokračování článku.
„Každoročně při příležitosti Světového dne ledvin otevíráme ambulance široké veřejnosti a každoročně zjistíme u nezanedbatelného počtu lidí nějaké rizikové faktory a nezřídka i závažnější poškození funkce ledvin,“ upozorňuje David Prokeš, ředitel společnosti Fresenius Medical Care.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močové kameny (litiáza)

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce