Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Invazivní meningokokové onemocnění je rychlé a zákeřné

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4835x )

V pořadí již sedmý Světový den meningitid s podtitulem “Spojte své ruce proti meningitidě” vyhlásila Mezinárodní konfederace organizací pro meningitidy (CoMO). Cílem světového dne je zvýšit povědomí široké veřejnosti o těchto závažných infekčních onemocněních, upozornit na míru závažnosti meningitid, ale také informovat o možnostech prevence a očkování proti některým jejich formám.

Podle statistik Mezinárodní konfederace organizací pro meningitidy (CoMO) se na celém světě každý rok nakazí těmito onemocněními více než 1,2 milionu lidí. Nejzávažnější formy meningitid představují bakteriální infekce, kterým celosvětově každoročně podlehne přibližně 120 000 lidí. Mezi ně mimo jiné patří i invazivní meningokokové onemocnění (IMO), které se řadí k nejrychleji probíhajícím nemocem infekčního původu. Téměř každý pátý člověk, který závažnou nákazu přežije, trpí  trvalými následky. Za posledních šest let bylo v České republice zaznamenáno celkem 382 případů meningokokové infekce, z tohoto počtu bylo 161 dětí do věku 5 let. Jedinou možnou ochranu představuje očkování. To může pomoci předejít nákaze meningokokovým onemocněním způsobeným séroskupinami A, C, W-135, Y a séroskupinou B. IMO je závažné infekční onemocnění, které v některých případech vyžaduje dlouhodobou hospitalizaci.

Invazivní meningokokové onemocnění nezřídka zanechává trvalé následky

Meningitida je závažné infekční onemocnění, při kterém dochází k zánětu měkkých plen mozkových. Původci onemocnění mohou být bakterie, viry, vzácněji se jedná o parazitární infekci. Nejzávažnější formy meningitid představují bakteriální infekce. Mezi ty mimo jiné patří invazivní meningokokové onemocnění (IMO), které se řadí k nejrychleji probíhajícím onemocněním infekčního původu.

Invazivní meningokokové onemocnění je způsobeno bakterií Neisseria meninigitidis, zejména jejími séroskupinami A, C, W-135, Y a séroskupinou B. K přenosu může dojít velice snadno, a to kapénkovou infekcí z jedné osoby na druhou, podobně jako je tomu u chřipky nebo rýmy.

„Invazivní meningokokové onemocnění je velmi zrádné nejen tím, s jakou rychlostí útočí, ale také tím, že jeho příznaky jsou zejména v počátcích značně nespecifické a snadno zaměnitelné s příznaky běžné chřipky. Mezi standardní projevy patří horečky, zvracení, malátnost, bolest hlavy a ztuhlost šíje. Přidává se světloplachost,“ vysvětluje primářka Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce MUDr. Hana Roháčová a dodává: „Bolest svalů a kloubů, především pak dolních končetin či břicha, chlad v rukou nebo abnormální barva kůže (bledost či kropenatost) mohou předznamenávat nejzávažnější formu onemocnění – meningokokovou sepsi. Jasným příznakem této nemoci je výsev červenofialových skvrn po těle, tzv. petechií.“

I přes odborný lékařský zákrok podlehne meningokokovému onemocnění na celém světě každoročně přibližně 120 000 lidí. U těch, kteří nemoc překonali, může zanechat trvalé následky v podobě amputace prstů či celých končetin, ztráty sluchu, mentální retardace a dalších komplikací. Meningokokové onemocnění může postihnout kohokoli. Za nejvíce ohroženou skupinu jsou však považovány především děti do 4 let věku a dospívající od 15 do 19 let. Klíčovou podmínku pro uzdravení pacienta představuje včasná diagnóza a okamžité zahájení léčby pomocí antibiotik.

Jedinou prevenci představuje očkování

 

Na území České republiky se nejčastěji setkáváme s meningokokem typu B a C, méně často se pak jedná o  séroskupiny A, W-135 a Y. V loňském roce onemocnělo meningokokovým onemocněním celkem 42 lidí, z tohoto počtu bylo 17 dětí do věku 5 let. Infekce meningokokem séroskupiny B se na celkovém počtu výskytu onemocnění podílela ve výši více než 57 %. Prevenci invazivního meningokokového onemocnění představuje očkování. Vhodné je očkování adolescentů a malých dětí, především před vstupem do nového kolektivu, kde jsou obě věkové skupiny vystaveny zvýšenému riziku infekce.

Přečtěte si také

Nesprávné provádění každodenních činností má za následek bolesti zad

Nezanedbávejte preventivní prohlídky ani v dospělosti

Bolí vás hlava? Veďte si deník

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce