Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Testování na Alzheimerovu chorobu v ordinaci praktického lékaře

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3117x )

Mnoho lidí si myslí, že právě ztráta paměti, stejně jako Alzheimerova nemoc, patří nevyhnutelně ke stáří. To ale není pravda, pokud se tato nemoc včas diagnostikuje a léčí, je šance, že pacient zůstane déle samostatný.

shutterstock.com

Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku, které způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty, což se projevuje zejména poruchou kognitivních funkcí, kterými jsou paměť, myšlení nebo například úsudek. Mezi její příznaky a projevy patří nejdříve porucha krátkodobé paměti, posléze problémy s vyjadřováním, ztráta paměti, porucha časové i místní orientace, zmatené chování apod. Zatímco léky, které zpomalí její průběh a prodlouží samostatnost daného člověka, přijdou na několik stovek měsíčně, péče v sociálním zařízení stojí desítky tisíc korun. Včasné odhalení počínající demence tak nejen zlepší lidem život, ale přinese i velké úspory celé společnosti. 

Čtěte také: Deset časných příznaků Alzheimerovy choroby

Testování v rámci pravidelné preventivní prohlídky

Na demenci jako takovou (nejen na Alzheimerovu chorobu) je zaměřeno testování starších osob u všeobecného praktického lékaře, který by jej měl provádět u osob nad 65 let do 80 let jednou za dva roky, a to v souvislosti s preventivní prohlídkou. Jde o prověření kognitivních funkcí, tedy paměti, pozornosti, rychlosti myšlení či schopnosti pochopení informací. Při vyšetření se používá tzv. Mini-Cog test, který spočívá v tom, že se pacientovi přečtou tři podstatná jména vzájemně spolu nesouvisející a dotyčný je vyzván, aby si je zapamatoval. Dále má pacient za úkol nakreslit hodiny ukazující konkrétní čas a po jejich dokončení naučená slova zopakovat. Když to nezvládne, zadá mu lékař ještě jeden test kognitivních schopností, a pokud ani v něm není úspěšný, čeká seniora další vyšetření.

Následné vyšetření ukáže, zda jde o druhotnou demenci způsobenou například depresí, nedostatkem vitamínů nebo špatnou funkcí některých orgánů. Pokud ne, pošle praktický lékař pacienta k dalším specialistům, kteří došetří, zda jde skutečně o počínající demenci, a zahájí příslušnou léčbu.

Testování, které zdravému člověku zabere asi pět minut, může pomoci všem. Když například nejde o počínající demenci, ale o depresi, léčba antidepresivy zase kognitivní funkce pacienta zlepší. Léčba demence medikamenty ze skupiny kognitiv pak její průběh výrazně zpomalí.

Čtěte také: 13 mýtů o Alzheimerově nemoci

Testy hradí zdravotní pojišťovna

Ministerstvo zdravotnictví zařadilo od 1. 1. 2020 do tzv. seznamu zdravotních výkonů výkon s názvem Časný záchyt demence v ordinaci praktického lékaře (01026). Výkon mohou provádět poskytovatelé zdravotních služeb v oboru všeobecného praktického lékařství. Je určen k testování seniorské populace s cílem časného záchytu demence. Zdravotní pojišťovna jej uhradí plně v souladu se seznamem zdravotních výkonů a s cenovými ujednáním s poskytovatelem zdravotních služeb.

Jedná se tedy v podstatě o výkon screeningový, kdy je testována široká riziková populace ve vybrané cílové skupině, aniž by dané osoby měly příznaky „hledané“ choroby. Ministerstvo zdravotnictví dále plánuje od roku 2021 zařadit do seznamu zdravotních výkonů i další výkony, které zajišťují návaznou péči o pacienta s demencí u všeobecného praktického lékaře, a navíc ještě další výkon pro zpřesňující diagnostiku – test mentálních funkcí u praktického lékaře.

Pacient, který má problémy s pamětí či se u něj projevuje demence, může být samozřejmě také vyšetřen na základě doporučení svého praktického lékaře na některém ze specializovaných pracovišť – např. na neurologii, psychiatrii, geriatrii, endokrinologii apod., protože tyto problémy mohou mít různé příčiny. I tato vyšetření jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Čtěte také: Vyšetření dříve odhalí Alzheimerovu chorobu

Prevence demence

Demenci se dá také předcházet. Obdobně jako například pro svaly, platí důležité pravidlo – co se v těle nepoužívá, zaniká. Je tedy velmi důležité paměť trénovat a zatěžovat. Například pouze se pasivně dívat na televizi určitě nestačí. Pro trénování paměti je vhodné sledovat vědomostní soutěže, ale třeba i detektivky a aktivně se vybraného pořadu účastnit – odpovídat společně se soutěžícími či přemýšlet společně s detektivy. Důležitá je pro zachování kognitivního výkonu také pravidelná fyzická zátěž nejlépe v přírodě, protože práci mozku příznivě ovlivňuje i vitamín D, který se nejefektivněji aktivuje v těle působením slunečního záření. Za dostatečnou pohybovou aktivitu lze považovat zátěž typu svižné chůze třikrát týdně po dobu půl hodiny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce