Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Varovné příznaky rakoviny kůže

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8653x )

Zhoubným nádorům kůže předchází nejrůznější změny na kůži - od pigmentového znaménka, začervenání až po různé výrůstky. Ne všechny tyto změny automaticky znamenají, že se jedná o rakovinu, nicméně nelze ani potvrdit, že se v průběhu času rakovinou nestanou. I když je možné znaménka kontrolovat po celý rok, chladné období roku je pro to nejvhodnější, protože by pokožka neměla být příliš opálená. To ztěžuje hodnocení a kontrolu znamének.

shutterstock.com

Ročně si jen diagnózu rakoviny kůže vyslechne kolem 16 000 mužů a 14 500 žen. Jde o nejčastější nádorové onemocnění v ČR, které má, co do počtu pacientů, velký náskok před dalšími onkologickými onemocněními. Proto je nutné rozpoznávat včasné varovné signály. Rakovinu kůže lze vyléčit, pokud je nalezena a léčena včas.

Naučte se včas rozpoznat varovné signály

Solární keratózy - malé, šupinaté skvrny se mohou běžně vyskytovat na hlavě, krku, ušních boltcích, nosu či rukou apod. Způsobuje je nadměrné slunění a existuje zde riziko, že se časem změní ve zhoubný nádor. Proto je důležité hned, jak se objeví na těle tyto skvrny, navštívit odborníka a problém léčit, tak aby se včas zabránilo rozvoji spinocelulárního karcinomu kůže. Nejohroženější skupinou jsou modroocí či zelenoocí blonďáci a zrzaví.

Solární cheilitis - zánět rtu - šupinaté nerovnosti na rtu, otok, ztráta ostrého ohraničení mezi rty a kůží, mohou také upozornit na hrozbu rakoviny. I zde  je nutné problém nepřehlížet a začít ho okamžitě léčit.

Kožní výrůstek připomínající roh - skládá se ze zpevněného keratinu (protein, který je obsažen i v nehtu). Velikost a tvar růstu se může lišit, nicméně všechny dosahují minimálně několik milimetrů. Nebezpečný není samotný výrůstek, ale místo na kůži z něhož vyrůstá. Může se zde vytvořit spinocelulární karcinom.

Mateřské znaménko - je nezhoubný shluk buněk - melanocytů - kožního barviva. I malá znaménka mohou být časem velmi nebezpečná, zvláště pokud jsou atypického tvaru. Normální znaménka jsou buď plochá, či lehce vyvýšená, na první dotek působí hladce. Znaménka, která se mohou změnit v zhoubný nádor, jsou nepravidelného tvaru, větší než guma na tužce a obsahují v sobě více barevných odstínů. Většina těchto znamének se objevuje v mládí či v rané dospělosti - jen výjimečně se utváří v dospělosti.

Atypické znaménko - mít atypické mateřské znaménko nemusí vždy znamenat hned rakovinu, ale existuje obrovské riziko, že se tak časem stane. Je tedy víc než nutné si je nechat buď odstranit, nebo alespoň maximálně chránit před slunečním zářením. Znaménka mohou být větší, nepravidelného tvaru, bez ohraničení nebo s ostrou hranou, drsná ale i hladká, plochá i vyvýšená, vícebarevná (růžová, červená, světle hnědá a hnědá.)

Poznat špatné znaménko není pro laika jednoduché. Existuje ale několik pravidel, jak se dá problematické znaménko odhalit. Základní je metoda ABCD(E), která pomáhá při prvním záchytu toho, že něco není v pořádku.

  • A – asymetrie – čili nesymetrie znaménka. Představíte-li si uprostřed znaménka půlící čáru, měly by být obě poloviny souměrné.
  •  borders – Hranice znaménka by měly být hladké, pravidelné.
  •  colour – Barva je jednolitá, nemění se. Čím tmavší znaménko, tím potenciálně problematičtější.
  •  diameter – průměr. Znaménka nad 5 mm jsou hodnocena jako problematičtější (neplatí to ale absolutně).
  •  elevation, evolution – vyvýšení, růst. Změna tvaru, velikosti, barvy v krátkém čase.

Toto pravidlo je ale značně komplikované, proto lékaři doporučují jednodušší metodu kontroly. A to metodu tzv. „ošklivého káčátka“. Znaménka na těle většinou mají podobný vzhled (pigmentaci, tvar). Pokud nějaké znaménko vybočuje nebo se objeví nové znaménko či útvar, který je jiný než naše stará znaménka, je to důvod k návštěvě kožního lékaře. 

Včasná diagnostika může zachránit život

Lékaři doporučují kontrolovat stav znamének minimálně jednou měsíčně a všímat si jakýchkoliv změn. Udělejte si čas, abyste se prohlédli od hlavy až k patě – je-li to nutné, vezměte na pomoc zrcadla, abyste dohlédli i na záda a další špatně viditelná místa. Nebo někoho požádejte, aby vám pomohl. Je potřeba kontrolovat nejenom znaménka. Až 70 procent melanomů totiž vzniká na dosud zdravé kůži. Proto je důležité věnovat při kontrole pozornost kůži na celém těle a nepodcenit žádnou její změnu.

Dvakrát ročně byste potom měli zajít na kontrolu k dermatologovi

Kontrola znamének u dermatologa je bezbolestná, poměrně rychlá záležitost. Většina dermatologů v ambulanci disponuje ručním dermatoskopem, kterým se znaménka prohlíží. 
V dermatoskopu je znaménko vidět zvětšené a ve větším detailu. Dermatoskop neřekne, zda je znaménko špatné, to musí vyhodnotit dermatolog na základě svých zkušeností. Pokud se lékaři zdá nějaké znaménko problematické, nechá ho odstranit a histologicky vyšetřit. Máte na těle opravdu velké množství znamének? Pak pro vás bude vhodnější kontrola znamének na nějaké větší kožní klinice, která je vybavená digitálním dermatoskopem. Jedná se vlastně o počítač s fotoaparátem, který vyfotí celého člověka a následně je schopen jednotlivá znaménka vyhodnotit a v čase sledovat jejich vývoj.

Podzim je ideální pro odstraňování znamének

Preventivní odstraňování znamének a kožních výrůstků se provádí od podzimu do brzkého jara. Je to z důvodu nižšího slunečního svitu, v té době se tolik nejezdí na dovolenou, méně se sportuje. 

Problematické znaménko se odstraňuje v lokální anestezii kruhovým nebo klasickým skalpelem. Rána se následně zašije. Drobná ranka se může nechat zhojit i bez šití. 
Odstraněný materiál se poté odesílá k histologickému vyšetření, které poskytne definitivní diagnózu. Stehy se nechávají po dobu 7-14 dnů podle lokalizace na těle. Po chirurgickém zákroku platí určitá pravidla péče o ránu a režimová opatření s omezením koupání a pohybových aktivit, pravidla má i péče o jizvu, včetně ochrany před osluněním jizvy minimálně dva měsíce.

Rakovina kůže

Nejčastěji se rakovina kůže vyskytuje ve formě takzvaných bazaliomů a spinaliomů. Zprvu vypadají jako malé uzlíky či hrbolky. Rostou velmi pomalu, časem však mohou ničit tkáně a kosti ve svém okolí. Spinaliom má navíc tendenci vytvářet v těle pacienta další nádorová ložiska (metastázy). Nejnebezpečnějším typem rakoviny kůže je nechvalně známý melanom. Vypadá jako drobná skvrna na kůži nebo se skrývá za mateřským znaménkem. Jeho agresivita spočívá především v nezvykle časném vytváření metastáz a rychlém rozrůstání.

Zatímco příčina vzniku mateřských znamének není přesně známá, o hlavním viníkovi rozvoje rakoviny kůže víme již dlouho. Je jím UV záření. Lékaři proto doporučují nevystavovat se slunečním paprskům v době kolem poledne, používat opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a pravidelně sledovat svá znaménka. Za znepokojující se považují asymetrické tvary, nepravidelné ohraničení, různé zabarvení, průměr větší než 5 mm nebo vyvýšení znaménka.
„Zpozornět by lidé měli i v případě, že se jim na kůži objeví nový útvar, který během 2–4 týdnů nezmizí,“ dodává MUDr. Stehlík.

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Zhoubné nádory kůže

Rozeznáváme tři hlavní typy zhoubného bujení kůže. Nejčastějším vyvolávajícím faktorem je UV záření. Schopnost UV radiace iniciovat vznik nádoru kůže je ovlivněna...

Nemoci kůže

Kůže je největší lidský orgán, který má kromě estetické funkce i řadu dalších důležitých úkolů.

Maligní melanom

Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Vzniká převážně v kůži z buněk produkujících pigment melanin (z tzv. melanocytů), ale vzácně se může vytvořit i v dalších orgánech tyto buňky obsahující, např. v oku, zažívacím traktu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce