Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vbočený palec napraví miniinvazivní operace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7806x )

Hallux valgus neboli vbočený palec je získaná deformita nohy. Nejspíš k ní dochází kombinací nevhodné obuvi s vrozenou dispozicí kostry. Naštěstí jde o poškození, které lze velmi úspěšně operovat, a to i pomocí miniinvazivního zákroku, na který se specializuje doc. MUDr. Rastislav Hromádka, Ph.D., vedoucí lékař ortopedie a vedoucí lékař operativy v Canadian Medical.

shutterstock.com

Vbočený palec je deformita přednoží, kdy se palec odchýlí od své osy a přiblíží se tak k druhému prstu nohy. Vnímání správné pozice palce je u lidí odlišné, nicméně přesněji lze tuto vadu definovat jako odchýlení palce od osy nohy o více než 15 stupňů. Na vnitřní straně, v místě základního kloubu palce, často vzniká bolestivý otlak na kůži a dochází i k rotaci palce. Důležité je si uvědomit, že se obtíže netýkají pouze palce – ten je spíše následek neboli oběť změn, které probíhají uvnitř celého přednoží. Důvodem osové odchylky palce bývá nejčastěji nevhodný tvar anebo pohyblivost první nártní kosti. V důsledku nesprávné zátěže palce a kloubních ploch dochází k postižení chrupavek kloubů a na okrajích kloubních ploch vznikají bolestivé kostní výrůstky.

Čtěte také: Kuří oko - daň za módní obuv

Příčiny vzniku vbočeného palce

Deformita může vzniknout už v dětství jako zděděná odchylka. Nejčastěji vzniká v pozdějším věku, ale není výjimkou již kolem 20 - 30. roku věku.

V důsledku ochabnutí či méněcennosti vazivového a svalového aparátu dojde k poklesu podélné i příčné klenby. Vlivem přetížení vnitřní strany nohy při vbočeném postavení paty a hlezenného kloubu dojde k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, rotaci palce a postupně rozšíření přední části nohy. Tah svalů a šlach pak stahuje palec do vbočeného postavení, mění se osa palce, tlakem obuvi vzniká otlak na kůži i zhrubění na kosti .

Na vzniku se výrazně podílí zejména nevhodné obutí. U žen jsou největším hříchem vysoké podpatky, které ztělesňují riziko, a mohou navíc podpořit i vznik ploché nohy. Ze stejného důvodu často dochází i k rozvoji vbočeného palce. Nevhodné jsou lodičky i balerínky. 

Čtěte také: Fyzioporadna: deformací nohou trpí každý druhý dospělý, problémy vznikají už v dětství

Jak se projevuje vbočený palec

Subjektivně se vbočený palec projevuje hlavně bolestí při chůzi a v obuvi na vnitřní straně palce v oblasti zduření. Často je kůže zarudlá se zduřením burzy. Nohy se brzy unaví, palec se vychyluje směrem k druhému prstu. Šlacha palce sklouzává do plosky a zhoršuje deformitu. Postupně vznikají degenerativní změny na základním kloubu palce. Vadí kosmeticky a  působí problémy s výběrem obuvi.

Bolesti se v případě vbočeného palce můžou nacházet v různých místech přednoží a jejich výskyt závisí také na stádiu rozvoje vady. Typicky bolí pacienta základní kloub palce a otlak na kůži na vnitřní straně nohy v botě. Noha může zpočátku bolet jen při rozvoji deformity a poté dlouhé roky být nebolestivá. To vede někdy k falešnému pocitu, že se jedná o trvalý stav, nicméně nesprávná zátěž kloubů nohy vede k dalšímu poškození tkání. Proto pacienti s vbočeným palcem přicházejí po 50. roku věku opět k vyšetření již s projevy artrózy na kloubech nohy. V těchto pokročilých stádiích již většinou není možné provést některé operační zákroky.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčbu lze rozdělit na neoperativní (konzervativní) a operační.

U té první se používají techniky fyzioterapie, které jsou zaměřeny nejenom na oblast palce, ale celé dolní končetiny. Používají se manipulace kloubů, techniky měkkých tkání, cvičení za účelem změny používání svalů dolní končetiny a podobně. Pacienti můžou použít vložky do bot nebo náplasťovou fixaci palce a přednoží. Nicméně dle studií vede konzervativní léčba pouze ke zmírnění bolestí, ale samotnou podstatu vady a deformitu neodstraní. Pokud pacienti nepociťují zmírnění obtíží anebo jim nevyhovuje pozice palce, je namístě zvolit a naplánovat operaci. Existuje množství zákroků, které vedou k dobrým výsledkům. Nicméně v současné době platí, že by se měly používat takové, které mění tvar kosti osteotomií (protětím kosti), správná pozice se pak zajišťuje šrouby. Při použití pevné fixace šrouby anebo dlahou operovaný pociťuje méně bolesti, protože mezi úlomky kostí nedochází k pohybu a výsledek operace je předvídatelnější.

Je operace vhodná pro každého?

Operace se provádějí zejména u pacientů s bolestmi. Mírné formy vbočeného palce se nemusejí operovat, pokud je tělo schopné se deformitě přizpůsobit. Je potřeba si také uvědomit, že pokud má pacient vbočený palec na vnitřní straně nohy, tak velmi často přetěžuje zevní stranu nohy a prsty. Často tak vlastně nebolí vbočený palec, ale spíše prsty anebo celé předonoží. Toto je typické zejména pro střední generaci. V těchto případech pouze zlepšení funkce palce nohy může vést k úlevě od potíží v oblasti prstů. 

Operační léčba

Existuje celá řada typů operací nohy. Tyto jsou nejčastěji založeny na korekčních osteotomiích první nártní kosti. Výraz osteotomie v názvu znamená protnutí kosti a korekční naznačuje vzájemný posun kostěných částí uvnitř nohy. Vzájemným posunem kostních fragmentů v noze se nastavují jiné mechanické poměry mezi klouby předonoží, a to vede k napřímení palce nohy.

Starší operační techniky pouze odstraňují kostěné výrůstky v okolí základního kloubu palce a často tak vedou k opětovnému rozvoji deformity do několika let po operaci. Podstatou moderních přístupů je ovlivňování předonoží tak, aby došlo nejenom k odstranění nevhodného postavení palce nohy, ale také aby byla odstraněna příčina vzniku deformity. Moderní přístupy jsou výhodné i z toho důvodu, že méně poškozují měkké tkáně v místě operačního přístupu a jsou prokazatelně spojeny s menší recidivou deformity vbočeného palce.

Miniinvazivní operace

Miniinvazivní přístupy využívají v osteotomiím první nártní kosti rotační frézy, které se do těla pacienta zavádějí pouze z malých kožních vstupů, za kontroly rentgenového přístroje. Průběh operace a nastavení protnutých části kosti se sleduje opět pomocí rentgenového přístroje na operačním sále. Pro zajištění jejich správné pozice se používají šrouby, které se do těla zavádějí opět po kontrolou rentgenového přístroje. Fixace šrouby brání posunu v místě protnutí kosti a po zhojení kosti je tak výrazně zmenšená pravděpodobnost znovuvytvoření vady. Miniinvazivní výkony nejsou jenom o délce jizvy, ale malé operační poškození měkkých tkání (svalů a okostice) vede k spolehlivějšímu hojení kostí. Obecně tyto výkony snižují výskyt pooperačních komplikací. Moderní zákroky jsou výhodné i z toho pohledu, že umožňují včasný začátek rehabilitace, a to zejména cvičení s operovaným základním kloubem palce. Vhodná rehabilitace zlepšuje pooperační výsledky. 

Tyto operace však provádí pouze některá zdravotní zařízení. Důvodem je zejména speciální přístrojové vybavení, které zatím běžnou součástí ortopedických sálů pro jednodenní chirurgii. Druhým důvodem jsou zkušenosti chirurgů. Moderní a zejména miniinvazivní přístupy jsou technicky náročnější a vyžadují, aby se lékař provádějící tyto zákroky na ně specializoval. 

Preventivní opatření

Pokud máte obavy, že by vbočený palec mohl jednoho dne postihnout i vás, anebo se již vada projevuje, jsou zejména vhodná cvičení (manipulace) se základním kloubem palce, které vedou k uvolnění měkkých tkání přednoží. Pacient při manipulaci uchopí palec nohy rukou a plynule ho tlačí směrem dolů, pak pomalu nahoru, posléze odtahuje od druhého prstu nohy, a nakonec plynule rotuje palec podél osy dovnitř a ven.  Manipulace by se měly provádět obden společně s cvičením přednoží za účelem posílení svalů nohy. Tyto techniky vedou k lepší pozici palce v zátěži a k menšímu dráždění kloubních ploch. Vhodné jsou masáže nohou směrem od prstů ke kotníkům a koupele v teplé vodě. Prokrvení nohou a teplé techniky vedou ke zlepšení regenerace tkání nohy a tím zmírňují postižení tkání.

Nošení vhodných bot a redukce tělesné hmotnosti také vedou prokazatelně ke zlepšení obtíží a k zastavení rozvoje vady. 

Jakou obuv bychom tedy měli nosit?

Nežádoucí jsou zejména boty s úzkou špičkou nebo špičkou, která je umístěná uprostřed předního okraje boty, a obuv na vysokém podpatku. Úzké boty s nevhodně umístěnou špičkou nejsou v posledních letech typické jenom pro ženy, můžeme je vidět i u mužů. Vhodná obuv je v přední části široká s kulatou špičkou a samozřejmě bez vysokého podpatku. Je potřeba zmínit, že pokud naše nohy mají vrozené dispozice ke vzniku deformity, i mírný tlak na palec může vést k vytvoření vady.

Zdroj: canadian.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce