Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vitamin K (menachinon, fylochinon)

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 10659x )

Když vědci na začátku 20.století zpozorovali zvýšenou krvácivost u lidí, kterým v potravě zcela chybí zelené rostliny a u kuřat, která byla krmena stravou bez tuku, usoudili, že se v těchto potravinách vyskytuje látka důležitá pro srážení krve.

Když vědci na začátku 20.století zpozorovali zvýšenou krvácivost u lidí, kterým v potravě zcela chybí zelené rostliny a u kuřat, která byla krmena stravou bez tuku, usoudili, že se v těchto potravinách vyskytuje látka důležitá pro srážení krve. Nazvali ji vitaminem K podle srážlivosti (koagulace).

Vitamin K se skutečně nejvíce vyskytuje v tmavozelené listové zelenině - kapustě, kadeřávku, brokolici, růžičkové kapustě, ale také v pistáciových oříšcích, rostlinných olejích, mase a mléčných výrobcích. Dokáže ho vytvořit i střevní mikroflóra. Vitamin K není obsažen v zeleném čaji.

Účinky

Vitamin K dává do pohybu kaskádu reakcí krevního srážení, dojde-li ke zranění a porušení cévní stěny. Vitamin K brání vykrvácení. Vitamin K se také uplatňuje při tvorbě kostí a odvrací osteoporózu.

Nedostatek vitaminu K není příliš častý, člověku stačí to, co vytvoří jeho střevní bakterie, není odkázán pouze na příjem potravou. Pokud se objeví, projeví se zvýšenou krvácivostí. Krvácivost můžeme pozorovat také v prvních dnech života, kdy ve střevě novorozence nejsou ještě usazeny střevní bakterie. Jinak je nedostatek vitaminu K poměrně vzácný.

U dospělých nedostatek vitaminu K může vzniknout při poruše vstřebávání tuků z potravy, například jsou –li žlučové cesty ucpány kameny a do střeva se nedostanou žlučové kyseliny. Tento nedostatek se netýká jen vitaminu K, ale všech vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E).

Nadbytek vitaminu K téměř nehrozí, protože ho není v žádné potravině takové množství. Vysoké dávky vitaminu K mohou být nebezpečné pouze v případě, že jsou současně užívány léky snižující krevní srážlivost. Pak se jejich účinek vzájemně ruší. Velké dávky vitaminu K mohou vyvolat návaly a silné pocení.

Dávkování

Denní potřeba vitaminu K je 1mikrogram na kilogram váhy dospělého i dítěte. Vitamin K je většinou součástí všech multivitamínových směsí. Denní doporučená dávka je navržena u dětí 30 až 50 mikrogramů, u dospělých 60 až 80 mikrogramů vitaminu K.

V přípravcích určených pro růst kostí je denní dávka vyšší, ale odpovídá množství jaké najdeme v jedné velké hlávce zeleného salátu.

Použití

Jeho užívání je preventivní, stačí vitamin K obsažený v multivitaminovém přípravku. Vyšší dávky může ordinovat pouze lékař a to v případě, že se obává zvýšeného krvácení např. při operaci či porodu. Vitamin K předepsaný lékařem se také může užívat při silném menstruační krvácení.

Používání vitaminu K při osteoporóze a při snižování rizika zlomenin nepatří zatím k ověřeným postupům.Přesto je vitamin K součástí přípravků podporující tvorbu kostí a udržení zdravých kostí žen po přechodu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce