Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Víte, co by mělo být v lékárničce pro cyklisty?

( Renata Vyšínová | přečteno: 19873x )

Když se vydaří počasí, je všude plno lidí na kolech. Většina už má naštěstí helmu, ale kolik z nich vozí i lékárničku pro cyklisty? Přitom úrazů na kole není málo. Naštěstí mívají lehčí charakter, ale stejně se pak hodí mít po ruce alespoň základní zdravotnické vybavení. Jaké a proč?

shutterstock.com

Co by tedy mělo být v lékárničce a proč?

"Lékárnička není koncipována jako pomůcka pro záchranáře, ale jako kompaktní soubor drobného zdravotnického vybavení, které lze mít u sebe jak při pěší túře tak při výjezdu na kole," říká Václav Vytlačil, majitel firmy Supportmed, který pracoval 21 let u pozemní i letecké záchranné služby Ústí nad Labem. Požádali jsme ho proto o vysvětlení výbavy lékárničky, která se hodí pro cyklisty nebo turisty:

Izotermická folie (rozměr 1400x2200mm)

"Jako jedno ze základních protišokových opatření slouží k udržení tělesné teploty postiženého, dále může být použita na zahalení osoby u které hrozí podchlazení a není jiný prostředek k jejímu zahalení. Využít lze například v případě opilců u kterých alkohol urychluje ztrátu tělesné teploty a hrozí jejich ohrožení na životě," vysvětluje Václav Vytlačil.

Šátek trojcípý (netkaná textilie)

"Lze ho použít jako závěs na horní končetinu, nebo jako škrtidlo, po jeho složení do kravaty 5 cm šíře. V literatuře se lze setkat s názory, jež použití zaškrcovadel striktně zavrhují. Standardně se vyžaduje zaznamenávání času jejich přiložení. Dlouhotrvající zamezení krevního zásobení končetiny může vést k její následné ztrátě. Tyto zkušenosti učinili chirurgové ošetřující válečná poranění, ale právě rychlá dostupnost pomoci lékaře znamená, že se zraněný do péče profesionálů dostane v intervalu, kdy tyto komplikace nemohou nastat."

Obvaz hotový sterilní č.2

Obvaz sterilní 6cmx5m

Krycí obvaz sterilní (čtvereček) 1 ks

Sada náplastí s polštářkem (6 ks)

Náplast návin (2 m)

"K této výbavě snad ani není nutný komentář. Používají se při zranění nebo k vytvoření tlakového obvazu," říká Václav Vytlačil.

Desinfekce lihová polštářková (2 ks) k desinfekci poranění

"Jedná se o alkoholem napuštěné polštářky, které slouží k ošetření drobných poranění (odřenin, škrábanců aj.). Velmi se hodí v případě, že máte neposedné děti, které se zraňují při přelézání plotů, zídek…"

Skalpelová čepelka

"Naprosto ostrý nástroj vhodný jak k přeříznutí pásu tak k řezání oděvu v oblasti rány atd.Prostě všude tam, kde se používají nůžky. Její funkčnost je, na rozdíl od nůžek dodávaných většinou v autolékárničkách, naprosto nepopiratelná."

Jehla sterilní

Rukavice latex (nesterilní) 2x

Rouška ústní

"Chrání před nákazou v případě práce se zraněným, u kterého je riziko nákazy přenosnou chorobou (tuberkulóza aj.)."

Obinadlo pryžové (70 cm)

"Nejedná se o škrtidlo, ale v případě vytvoření tlakového obvazu, kdy nedojde k přerušení krvácení, se přiloží jako druhá stahovací vrstva na již přiložený tlakový obvaz."

Spínací špendlík

Resuscitační rouška

Praktický průvodce zásadami první pomoci

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce