Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Voda z watercooleru může škodit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13799x )

Pořídit na pracoviště či do čekárny úřadu watercooler je do značné míry praktické řešení. Odpadnou starosti s nákupem balených vod, protože barely s vodou dodá přímo firma dodávající přístroje.

shutterstock.com

Většina watercoolerů navíc umí “vyrobit” vodu studenou i teplou. Pokud však péče o pitný režim zaměstnanců a návštěvníků končí pořízením watercooleru a vyměněním dopitého barelu vody za nový, je zaděláno na problém.  

Bez náležité a hlavně pravidelné péče se watercooler stává rájem mikroorganismů. Organotrofní bakterie, pro něž je voda přirozeným prostředím a které v přiměřeném množství do vody patří, se přemnoží. Dojít k tomu může uvnitř watercooleru, ale i v samotném barelu s vodou, pokud “sedí” na svém místě příliš dlouho než je vypit či pokud dodaná voda jako taková nesplňuje hygienické normy. Zbytky odumřelé biomasy organotrofních bakterií jsou živnou půdou pro potenciálně přítomné patogenní nebo podmíněně patogenní mikroorganismy, které se mohou ve vodě významně pomnožit. Navíc metabolickou činností organotrofních bakterií nebo jejich rozpadem po odumření může docházet ke vzniku potenciálně toxických látek.

Zajde-li vše příliš daleko, vytvoří mikroorganismy na některých místech watercooleru biofilm. Místy jako stvořenými pro vznik biofilmu jsou především vývodní kohouty, chladící vinuté potrubí, rezervoár vody a trysky. Odstranit biofilm je přitom velký problém. Běžné dezinfekční prostředky si s ním neporadí, protože obvykle dojde pouze k zahubení mikroorganismů na povrchu biofilmu. Dokonce po počátečním poklesu počtu mikrobů může dojít ke zvýšení jejich počtu na hodnoty vyšší než před dezinfekcí. Účinnou metodou k likvidaci biofilmu je mechanické vyčištění.

Nezávadnou vodu z watercooleru zajistí dodržování níže vypsaných zásad. Pokud máte o watercooleru, který používíte například na pracovišti pochybnosti, raději z něj vodu nepijte.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce