Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vředová choroba žaludku a dvanáctníku

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 174911x )

Je všeobecně známo, že v zažívacím ústrojí dochází k trávení potravy, na kterém se podílí kyselina chlorovodíková a řada enzymů.

shutterstock.com

Onemocnění, které již není zahaleno temnotou

Před více než 150 lety byla popsána vředová choroba žaludku jako "nemoc, jejíž příčiny jsou zahaleny hlubokou temnotou". Od té doby se názor na vznik vředů žaludku utvářel a vyvíjel. Významným zvratem bylo v roce 1983 objevení bakterie Helicobacter pylori, která má veliký podíl při vzniku a udržování vředu. Toto zjištění zásadním způsobem ovlivnilo náhled na léčbu vředů.

Vředová choroba žaludku a dvanáctníku (gastro-duodenální) je onemocnění vyskytující se poměrně dosti často, přibližně u každého dvacátého člověka. Projevy této nemoci mohou být velmi rozmanité: od téměř žádných po velmi dramatické, ohrožující na životě.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Čert
7x

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li mohu jít na gastroskopii bez doporučení praktického lékaře. Mohu jít rovnou na chirurgii? mám časté pocity na zvracení, hlavně po ránu a opakované bolesti břicha a také jícnu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Josef.

zdenek
1x

dobry den chcise také zeptat rano když vztanu tak me jde strasne na zvraceni a boli me silene bricho prave ze kourim a občas si dam alkohol

Marge
5x

chci se zeptat proč nemám kouřit při žaludečních vředech. Myslím si, že to že kuřákovi zakažete kouřit, ale alkohol povolíte i když v malém množství je holy nesmysl. Copak vem nikdo neřekl, že obojí jsou považovány za legální drogy???? A jak k tomu přijdu třeba já, která nepije, max nealko pivo, ale kouřím. Mám začít s panáky a seknout s cigaretami? Toto považuji za holý nesmysl. Sama vředy mám


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Režimová opatření u žaludečních a dvanáctníkových vředů

Vředová choroba může být léčena režimovými opatřeními, léky, nebo chirurgicky. Léčebný režim zahrnuje fyzický klid, duševní klid a dostatek spánku, dietu a pravidelný stravovací režim a další opatření. Fyzický klid – u některých osob může být pouze relativní, někteří nemocní...

Léčba žaludečních vředů

V posledních dvou článcích jsme psali o režimových opatřeních a lécích užívaných u žaludečních a dvanáctníkových vředů. V tomto článku seriál o vředové chorobě zakončíme informacemi o léčbě helikobakterové infekce, která je příčinou většiny vředů, a o operačním řešení vředů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce