Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Výskyt černého kašle v ČR roste

( Redakce | přečteno: 10878x )

Statistiky jsou neúprosné – v posledních letech celosvětově přibývá výskytu černého kašle. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře ve světě každý rok na jeho následky 200 až 300 tisíc dětí.

Tiskové zprávy
shutterstock.com

Vážné onemocnění, které ohrožuje především novorozence, se přitom nevyhýbá ani České republice. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který při meziročním srovnání zaznamenal jen za prvních sedm měsíců letošního roku téměř 1,5násobný nárůst počtu hlášených případů. Jde přitom o druhý nejvyšší výskyt za posledních deset let. Nemoc se rozšiřuje také proto, že ochrana po očkování není celoživotní a dospělí nevědí o nutnosti přeočkování.

Černý kašel, odborně nazývaný pertuse, patří mezi vysoce nakažlivá onemocnění přenášená kapénkovou infekcí. Nemoc způsobuje bakterie Bordetella pertussis a přenáší se pouze z člověka na člověka, přičemž pravděpodobnost onemocnění po kontaktu s nakaženou osobou může dosahovat 80 – 100 %.
Jedním z důvodů opětovného rozšíření nemoci je to, že podobně jako u tetanu není ochrana proti onemocnění po očkování celoživotní a proti černému kašli je nutné se nechat přeočkovat i v dospělosti. Málokdo však o této potřebě ví. Lidé se tak mohou nevědomky stát přenašeči nemoci, která nejvíce ohrožuje očkováním dosud nechráněné novorozence.
Miminka se černým kašlem nejčastěji nakazí v rodině
Nejčastějším zdrojem nákazy u novorozenců je blízký rodinný příslušník, který je s miminkem v úzkém kontaktu (rodiče, prarodiče, sourozenci). V České republice došlo v posledních letech ke čtyřem úmrtím jinak zcela zdravých novorozenců a malých kojenců na černý kašel, přičemž všichni se nakazili právě v rodině. Novorozenci a kojenci totiž nejsou zhruba do pěti až šesti měsíců věku plně chráněni vlastním očkováním. Řešením je tzv. „cocoon“ neboli ochranná strategie, kdy se miminko chrání proti černému kašli pomocí očkování osob v jeho okolí. Maminky se mohou nechat očkovat těsně po porodu, ostatní rodinní příslušníci ideálně ještě před narozením miminka. Dle publikovaných článků může tato ochranná strategie snížit počet případů pertuse u dětí do tří měsíců věku až o 70 %.

Národní imunizační komise (NIKO) doporučuje minimálně jednou v dospělosti přeočkovat.
Z důvodu rostoucího počtu hlášených případů černého kašle v ČR vytvořilo NIKO Národní strategii očkování proti pertusi (černému kašli) a doporučuje přeočkování minimálně jednou v dospělosti. K dispozici je například kombinovaná vakcína, která kromě černého kašle chrání i proti tetanu a záškrtu. Tuto vakcínu lze použít jako alternativu k pravidelnému přeočkování proti tetanu.

Přečtěte si také

Rotaviry zažene očkování, zájem o něj roste

Očkování pro a proti

Lékař musí vědět o tom, že je pacientovi špatně po požití léku

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ptačí chřipka: jak je to s očkováním?

Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování.

Očkování proti chřipce

Proti chřipce očkují od začátku října až do vypuknutí epidemie praktičtí lékaři a hygienické stanice.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce