Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vysoký krevní tlak NEBOLÍ

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3155x )

Každý rok je 17. květen vyhrazen pro Světový den hypertenze (World Hypertension Day). Světový den hypertenze byl poprvé vyhlášen v květnu 2005 za účelem rozšířit povědomí veřejnosti o vysokém krevním tlaku a povzbudit občany všech zemí k prevenci a kontrole tohoto tichého zabijáka.

shutterstock.com

Podle Světové zdravotnické organizace se za hypertenzi v dospělosti považuje trvalé zvýšení krevního tlaku na hodnoty 140/90 mm Hg. Arteriální hypertenze se řadí mezi nejčastější onemocnění srdce a cévního oběhu. Jde o masově rozšířené onemocnění, o němž se někdy dokonce hovoří jako o neinfekční epidemii. Vysoký krevní tlak má v ČR zhruba 40% obyvatel ve věku mezi 25–64 lety se zřetelným nárůstem výskytu ve vyšších věkových skupinách (v dekádě od 55 do 64 let má vysoký tlak 72 % mužů a 65 % žen), přičemž 25 % nemocných o své chorobě vůbec neví!

Proto si měřte krevní tlak nebo si ho nechávejte měřit Vaším lékařem. Včasné zahájení léčby a dosažení cílových hodnot krevního tlaku vede ke snížení rizika vzniku závažných zdravotních komplikací.

Co je krevní tlak?

Vaše srdce je pumpa, která svou činností zabezpečuje krevní oběh. Hodnota krevního tlaku vyjadřuje, jakou silou je krev vypuzována srdcem do cév celého těla (do krevního oběhu) a zároveň jakou silou působí na cévní stěnu. Tato síla je nezbytná k udržení krevního oběhu a tím k zajištění dodávek živin a kyslíku pro Vaše tělo. Nicméně pokud je tato síla příliš vysoká, je škodlivá jak pro cévy, tak pro srdce, mozek, ledviny a oči.

Co znamenají čísla získaná během měření krevního tlaku?

Hodnota krevního tlaku (TK) se udává pomocí dvou čísel (např. 128/84 mm Hg). Mm Hg jsou standardní jednotky pro měření TK.
První vyšší hodnota znamená systolický krevní tlak, který je dán stahem levé komory srdeční, při němž dojde k vypuzení krve do velkého oběhu.
Druhá nižší hodnota označuje diastolický krevní tlak, jenž je je dán odporem cévního řečiště.

Jaký mám krevní tlak?

Každý člověk by měl vědět, jaký má krevní tlak. Vysoký krevní tlak je totiž onemocnění, které může probíhat zcela bez příznaků, a proto často zůstává dlouho nepoznané. Není neobvyklé, že lidé, kteří měli celý život nízký krevní tlak, jej najednou mají vysoký. Nejčastěji je vysoký krevní tlak zjištěn náhodně – při běžné kontrole u praktického lékaře.
Váš krevní tlak měřený v ambulanci lékaře by měl být pod 140/90 mm Hg. Krevní tlak měřený doma by měl být pod 135/85 mm Hg.
Pokud máte cukrovku nebo nějaké ledvinné onemocnění, máte vyšší pravděpodobnost, že budete mít vysoký krevní tlak.

Vysoký krevní tlak (arteriální hypertenze)

Vysoký krevní tlak znamená, že tlak působící na Vaše tepny je příliš vysoký. To vede k poškození tepen a ke zdravotním komplikacím. Každý člověk může mít vysoký krevní tlak a tato pravděpodobnost se zvyšuje se stárnutím.
Vysoký krevní tlak je celoživotním onemocněním. Léčba musí vést ke snížení krevního tlaku na cílové hodnoty, čehož dosáhneme užíváním léků a změnou životního stylu.

Cílové hodnoty krevního tlaku

  • Osoby ve věku 18 – 59 let: < 140/90 mmHg

  • Osoby ve věku 60 let a starší: < 150/90 mmHg

  • Diabetici bez poškození ledvin: < 140/85 – 90 mmHg

  • Osoby s chronickým onemocněním ledvin: < 130 – 140/80 – 90  mmHg         

  • Osoby po transplantaci ledvin: ≤ 130/80 mmHg

  • Těhotné ženy: < 140/90 mmHg                                         

Cílovou hodnotu krevního tlaku by měl vždy určit lékař pro každého pacienta individuálně podle jeho rizikových faktorů a snášenlivosti nižších hodnot TK. Obzvláště u starších pacientů může být často obtížné dosáhnout daných hodnot.

Komu nejvíce hypertenze hrozí?

Velké riziko rozvoje hypertenze mají osoby s určitými genetickými předpoklady, jako je např. výskyt vysokého krevního tlaku v rodině, rodinný výskyt srdečně-cévního onemocnění, cukrovky, onemocnění ledvin nebo vysokého cholesterolu. Na rozvoji onemocnění se také podílí celá řada vnějších faktorů. Mezi významné rizikové faktory vzniku hypertenze patří nadváha, obezita, kouření, stres, nadměrná konzumace alkoholu, nadměrný přísun soli a nezdravé stravování. Ke zvýšení krevního tlaku mohou přispívat i některé volně prodejné přípravky a doplňky stravy.

Vysoký krevní tlak NEBOLÍ, ale ZABÍJÍ.

Hypertenze probíhá často bezpříznakově, vysoký krevní tlak nebolí. Až ¾ osob s vysokým krevním tlakem o své nemoci vůbec neví. Prvotní příznaky jsou často nespecifické. Patří mezi ně bolesti hlavy, únava, poruchy soustředění, bušení srdce, tlak na hrudi, návaly horka a další. Jestliže není hypertenze včas odhalena a léčena, může dojít k poškození orgánů. To se projevuje dušností, intenzivním bušením srdce nebo oteklými kotníky. Může dojít také ke zhoršení zraku (díky poškození sítnice), případně dalších smyslů.

Rizika neléčené hypertenze

Pokud Váš krevní tlak nedosahuje cílových hodnot (obecně pod 140/90 mm Hg), hrozí Vám následující onemocnění:

  • Mrtvice (cévní mozková příhoda)
  • Infarkt myokardu
  • Srdeční selhání
  • Demence
  • Poškození funkce ledvin až jejich selhání
  • Zhoršení zraku (retinopatie)
  • Erektilní dysfunkce

Léčba vysokého krevního tlaku

Farmakologická léčba

K farmakologické léčbě se u pacientů s vysokým rizikem hypertenze přistupuje do 1 měsíce od zjištění hypertenze. Farmakoterapie podle statistik snižuje až o 30 až 40 % výskyt a úmrtnost na cévní mozkové příhody, o 20 až 25 % snižuje morbiditu a mortalitu na ischemickou chorobu srdeční a až o 50 % vede k významnému snížení výskytu srdečního selhání.

Dietní a režimová opatření

Terapie hypertenze zahrnuje nejen farmakoterapii, ale i preventivní dietní a režimová opatření. Vhodné je zařadit do každodenního života aerobní pohyb a obecně dbát na správnou životosprávu. Je třeba se vyvarovat nadváze, respektive ji ihned řešit redukční dietou, dále je nutné omezit konzumaci kuchyňské soli, vynechat alkohol a přestat kouřit.

Jak lze předcházet vzniku hypertenze

  • Základ tvoří správná životospráva a to již od dětského věku – důležitá je pestrá a vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovoce a vlákninu. Omezit množství živočišných tuků v potravě, upřednostnit rostlinné tuky na úkor živočišných (sádlo), vyhnout se smaženým jídlům.
  • Omezit příjem soli v potravě – doporučeno je asi 5g soli/den (pozor na sůl skrytou v trvanlivých potravinách, uzeninách a polotovarech).
  • Omezit alkohol.
  • Nekouřit.
  • Neopomíjet pravidelný tělesný pohyb.
  • Udržovat si správnou tělesnou hmotnost – BMI (Body Mass Index) < 25, obvod pasu u mužů < 102 cm, obvod pasu u žen < 88cm.
  • Vyhýbat se stresovým situacím.

Zdroj: www.ikem.cz, www.hypertension.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se&hellip;

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči&hellip;

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho&hellip;

Naši partneři

Inzerce