Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Základem pevného zdraví je kvalita našeho nočního spánku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1271x )

Pokud se delší dobu kvalitně a přiměřeně dlouho nevyspíme, klesá nám nejen výkonnost, ale také nálada a náš imunitní systém může polevovat. Je vhodné hlídat si délku našeho nočného spánku. Tedy ideálně uléhat do 22h a následně spát přibližně 8 hodin. V případě, že pracujeme na směny nebo noční služby, je třeba si svůj čas ke spánku udělat v nám přítomném čase.

shutterstock.com

Je vhodné hlídat si délku našeho nočního spánku. Tedy ideálně uléhat do 22h a následně spát přibližně 8 hodin. V případě, že pracujeme na směny nebo noční služby, je třeba si svůj čas ke spánku udělat v nám přítomném čase.

Ložnice je místem klidu a odpočinku

Stává-li se nám dospělým často, že večer nemůžeme usnout, je vhodno zklidnit své myšlenky již v podvečer, připravovat se postupně na večerní aktivity a nastavit si pravidelnost v čase uléhání ke spánku. Je vhodné omezit rušivé vjemy a sledování televize či sociálních sítí. Pokud se naladíme na přirozené dění v přírodě, budeme respektovat světelnost dne a noci, brzy se i my přizpůsobíme. Od spánku nás mnohdy okrádá také všudypřítomné bílé světlo nejen z pouličního osvětlení, ale také z domácích spotřebičů. Každý se tak může zamyslet, jak sám může přítomnost bílého světla ve svém domově omezit. 

Za přerušovaný spánek mohou játra

Pokud se často budíme mezi 1 - 3 hodinou ranní, dle orgánových hodin nás probouzí zvýšená aktivita našich jater. Játra v tomto čase fungují na plné obrátky a mají-li hodně práce, může nás jejich činnost pravidelně probouzet. Podpoříme-li je správnou stravou na bázi hořce chutnajících látek, jako jsou zelené saláty, čekanka, rukola, artyčok a z bylin například čekanka, ostropestřec mariánský nebo řepík. Játra se nám pak odvděčí a nechají nás v klidu a nerušeně spát celou noc.

Omezte přísun kofeinu

Pokud jsme přes den unavení a stále prohlubujeme svou únavou kofeinovými nápoji, je vhodné se zamyslet nad účinky tohoto energetického dluhu. Káva ani jiné stimulující nápoje našemu tělu nedovolí odpočinout, dočerpat síly, po kterých marně volá. Jen naše vnímání otupují a posouvají nás dále do energetického dluhu. Pokud si svůj den bez těchto energetických stimulů nedokážete představit, je na čase zavnímat skutečné potřeby svého těla. Zkusit si alespoň na pár dní dopřát si očistné dny bez kofeinu. Možná budete po trvních dnech podráždění a ospalí, ale zkuste jít dál, dejte tělu co potřebuje, kvalitně se vyspěte, a za pár dní, budete plni své vlastní energie a síly.

Rady pro kvalitní spánek


  • Dopřejte si pravidelnou denní aktivitu nejlépe na čerstvém vzduchu. Hýbejte se, choďte pěšky všude, kde to jde. Nejlepší je pohyb v přírodě.
  • Zdravý pestrý jídelníček je základ. Zařaďte do stravy čerstvé bylinky, vsaďte na houby a i obyčejné kyselé zelí dělá divy. 
  • Nezapomínejte na kvalitní nápoje - základem by měl být dostatek čisté vody.
  • Udržujte aktivní svou mysl. 
  • Setkání s lidmi a přáteli je velmi blahodárné pro naše pocity spokojenosti, propojenosti a vlastní hodnoty.
  • Pěstujte koníčky, podporujte své záliby nebo zkuste něco nového, je to výzva.
  • Nastavte si pravidelnost v denních rytmech - pravidelné časy vstávání a uléhání, denní rutina je základ.
  • Uléhejte vždy v dobrém rozpoložení. Pokud je to těžké, naordinujte si na noční stolek nějakou humornou knížku. Nebo se před spánkem zamyslete nad vašim uplynulým dnem a hledejte ve vzpomínkách chvíle radosti, lásky a pocitů, které vás činí šťastnými. Z počátku to nemusí být lehké, ale zakažte si cokoli negativního, úkol je jasný" orientovat se jen na to hezké a o tom si přemýšlet, to pěstovat a přenést si do vašich snů".
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce