Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět slepého střeva - jaké jsou příznaky a léčba

( aktualizováno 7. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15110x )

Zánět slepého střeva může být dvojí povahy. V prvním případě se může jednat o akutní zánět slepého střeva, jehož příznaky se rozvíjejí během několika dnů. V druhém případě jde o chronický zánět slepého střeva, který je charakteristický dlouhodobými proměnlivými bolestmi břicha. My se budeme v článku věnovat akutnímu zánětu slepého střeva, který řadíme mezi náhlé choroby břišní, které mohou člověka ohrozit přímo na životě.

shutterstock.com

Appendix, lidově řečeno červovitý přívěsek slepého střeva, je součástí tlustého střeva. Většinou dosahuje délky osmi až deseti centimetrů a tloušťky půl až jeden centimetr. Na povrch těla se promítá do takzvaného McBurneyova bodu, který se nachází v 1/3 na spojnici pupku s předním trnem kosti kyčelní vpravo. V tomto bodě bývá v klasických případech maximální bolestivost při zánětech apendixu. Toto je typická poloha červovitého přívěsku. Zrádné je ovšem to, že jeho umístění může být různé. Někdy bývá uložen až v pánvi, jindy schován za střevem, po boku střeva nebo třeba před slepým střevem. Jeho různé polohy znesnadňují lékařské vyšetření, mnohdy pak nelze dobře zobrazit nebo vyhmatat a může imitovat i jiná onemocnění.

Vzhledem k tomu, že apendix je trubicovitý orgán zakončený slepě, může dojít k jeho ucpání. Takto vzniká ideální zánětlivé prostředí. Ucpat se může zbytky potravy, nádorem, cizím tělesem nebo může uzavření způsobit útlak z vnějšku jizvou nebo srůsty po operacích. Příčinou zánětu mohou být také parazitární onemocnění jako třeba škrkavky nebo tasemnice, ale také mikrobiální nerovnováha po léčbě antibiotiky.

Akutní zánět slepého střeva (apendixu)

Akutní zánět slepého střeva je velmi závažné onemocnění, které se řadí mezi náhlé příhody břišní a vyžaduje urgentní, urychlenou léčbu. Jde o vůbec nejčastější náhlou příhodu břišní. Vyskytuje se nejvíce ve věku mezi pěti a třiceti lety, ale samozřejmě i v jiném věku není výjimkou.

Příznaky akutního zánětu slepého střeva (akutní apendicitida)

Začátek bývá náhlý, většinou rychlý, často za plného zdraví. Jelikož uložení slepého střeva, apendixu, není u každého člověka stejné, nejsou stejné ani příznaky. Typická akutní apendicitida začíná bolestí v oblasti pupku, která se postupně přesouvá do pravého podbřišku a nabírá na prudkosti. Bolest se zhoršuje se při pohybu, hlavně při otřesech břišní stěny. Pokud pacient prudce dosedne nebo poskočí, pocítí krutou bolest. Většinou si nemocný lehá do úlevové polohy na zádech s pokrčenými dolními končetinami. Dalšími příznaky, které akutní apendicitidu mohou provázet, jsou teplota až horečka, zrychlený puls, dech, zácpa nebo průjem, nechutenství, nevolnost až zvracení a citlivost břicha na dotek.

Diagnostika zánětu slepého střeva

Diagnostika zánětu slepého střeva není snadná, jelikož výše zmíněné příznaky se mohou vyskytnout i u dalších onemocnění zažívacího ústrojí, jako je například ledvinová kolika, zánět žlučníku, jiný zánět střeva nebo u žen gynekologické potíže. V těhotenství je správná diagnóza zvláště obtížná a neobjevený problém závažný.

Při určení diagnózy začíná lékař anamnézou a vlastním vyšetřením pacienta. Poté následuje odběr krve, ve kterém se sledují známky zánětu, jako je zvýšený počet bílých krvinek či další zánětlivé hodnoty. Ze zobrazovacích metod se k diagnostice užívá ultrasonografie (ultrazvuk) břicha a malé pánve. Pokud dojde k zástavě odchodu plynů a stolice je vhodné udělat prostý snímek břicha. Pokud i nadále není diagnóza jistá, je vhodné přistoupit k vyšetření pomocí CT. U žen se doporučuje i gynekologické vyšetření k vyloučení onemocnění pohlavních orgánů. 

Léčba zánětu slepého střeva

Pokud se nejedná o těžkou apendicitidu, je možné začít léčbou konzervativní, tedy neoperační. Ta zahrnuje klid na lůžku, omezení příjmu stravy ústy, studené obklady a popřípadě podávání antibiotik. Pacient dostává výživu do žíly, důležité je také dostatečné zavodnění. Udává se, že až v polovině případů zánět ustoupí. Nicméně je třeba očekávat, že k zánětu dojde opakovaně.

Při těžším zánětu a riziku vzniku komplikací je nutná operační léčba. Operaci lze provést klasicky, tedy řezem dutiny břišní ale také v současnosti preferovanou laparoskopickou metodou. Při tomto operačním způsobu se do břišní dutiny vstupuje pouze přes malé otvory. Do dutiny břišní se nejprve vpustí vzduch, aby byla lépe přehledná. Přes otvory se pak zavádí operační nástroje a kamera, která je napojena na obrazovku, kde může operatér sledovat zavádění nástrojů a poměry v břišní dutině, u mladých žen je výhodou kontrola vaječníků. Pacienti tedy nemají po operaci žádné větší jizvy, celkově je pro ně výkon méně náročný a zkracuje se i nutná doba pobytu v nemocnici.

Rekonvalescence po klasické operaci slepého střeva trvá přibližně 6 - 8 týdnů, po laparoskopii 2 - 3 týdny

Po operaci je důležité dodržovat po stanovenou dobu šetřící dietu bez zbytečně zatěžujících potravin. Strava je z počátku kašovitá a postupně se přechází k pevné stravě. 

Náš tip: Jizvy po operaci doporučujeme ošetřovat mastmi či gely na hojení jizev. V počáteční fázi hojení se osvědčil Hemagel, po vytažení stehů se pak již doporučují přímo přípravky na hladké zhojení jizev spolu s jemnou přítlakovou masáží. Z přírodních prostředků na hojení se osvědčuje mast z měsíčku, konopná mast a aloe vera gel.

Všechny tyto produkty naleznete na Lékárně.cz, kde vám s výběrem rádi poradí.

Komplikace zánětu slepého střeva 

Zánět slepého střeva je onemocnění, které se ihned po propuknutí musí řešit. V opačném případě by se mohly vyskytnout komplikace, které by mohly pro pacienta být i smrtelné. Nejčastější komplikací je perforace, tedy prasknutí zaníceného slepého střeva. To vede k zánětlivému onemocnění pobřišnice. Může dojít také k vytvoření abscesu, což je ohraničená dutina vyplněné hnisem, v oblasti zánětu. Rovněž se mohou vytvořit srůsty kolem zánětlivého červovitého výběžku.

Ať už potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, doplňku stravy či vitamínu, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ve všední dny, v časech 18-22 hodin, zastihnete lékárníky i na online chatu. V ostatních časech můžete kontaktovat lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Ultrazvukové vyšetření břicha neboli "sono břicha"

Zvuk je významným pomocníkem při vyšetření, to věděli již staří lékaři. Bez moderních přístrojů jim nezbývalo nic jiného, než pacienta řádně "proklepnout".

Lidské břicho

Břicho se v lidském těle nachází mezi hrudníkem a třísly. Jeho vnější stěna je tvořena několika vrstvami tělesných tkání. Tyto vrstvy drží svým společným působením ve správné poloze střeva a další životně důležité orgány.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce