Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zápal plic - Pneumonie

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 375903x )

Jedná se o zánětlivé onemocnění plic nejčastěji infekčního původu.

shutterstock.com

Časté otázky

Užívám na zápal plic už týden antibiotika, ale mé obtíže jsou stále stejné, nedošlo k žádnému zlepšení. Co mám dělat?
Po týdnu náležitého užívání antibiotik by se vaše obtíže už měly zmírňovat. Zřejmě bakterie, které u vás vyvolaly zápal plic, nejsou citlivé na zvolené antibiotikum. Bylo by vhodné odeslat vaše sputum na kultivační vyšetření a změnit antibiotika. Po 2-3 dnech bude jasné, jaké bakterie se ve vašich dýchacích cestách vyskytují a na jaké antibiotika jsou citlivé.

Už 14 dní kašlu a mám lehce zvýšenou teplotu. Může se jednat o zápal plic?
Tyto dva příznaky mohou svědčit pro celou řadu onemocnění. O pneumonii se jednat nemusí, ale může. Je třeba podrobnější vyšetření.

Mám týden teploty okolo 38oC, kašlu, bolí mě hlava a klouby. Pan doktor mě poslouchal, ale zápal plic neslyšel. Pro jistotu mě ale poslal na rentgen, kde je popsána intersticiální pneumonie. Co to znamená?
Máte skutečně zápal plic, nejspíše virového původu. Je pro něj typické, že při poslechu plic nejsou slyšet známky pneumonie a na rentgenu nás pak překvapí rozsáhlý nález.

Jsem 2 měsíce po zápalu plic, ale stále mám teploty a vykašlávám hojně hlenů až hnisavého charakteru. Je to v pořádku?
To určitě není. Navštivte svého lékaře, budou zapotřebí krevní odběry, vyšetření sputa a kontrolní rentgenový snímek, zda nedošlo k opouzdření zánětu a vzniku plicního abscesu. Byla vy v tom případě nutná další antibiotická léčba a při jejím neúspěchu eventuelně i chirurgický zákrok.

Proti jakému zápalu plic jde očkovat?
Zápal plic může vyvolat celá řada bakterií a jiných patogenů. Očkuje se proti pneumonii způsobené bakterií Streptococcus pneumoniae a proti viru způsobujícím chřipku, který také může zápal plic vyvolat.

Jak dlouho se léčí tuberkulózní zápal plic?
Léčba tuberkulózy je velmi zdlouhavá. Existuje několik režimů podávání antibiotik na tuberkulózu (tuberkulostatik). Nejkratší trvá 6 měsíců.

kapitola
Diskuse k článku
Sára
44x

Dobrý den, už 2 týdny mám silný kašel avšak bez vykašlávání. Teplota je kolem 37,5-37,8. Když zvýším svou tělesnou aktivitu, tak začnu hodně kašlat, kdy to někdy přechází do zad a pociťují v nich bodání. A před týdnem jsem se začala uvnitř těla třást. Můžete mi poradit, co s tím mám dělat? Byla jsem u lékaře, ale předepsal mi jenom prášky na uvolnění hlenu a ambroxol, děkuji za odpověď

Lucie
52x

Dobrý den, prosím poradíte mi... 6-letá dcera onemocněla zápalem plic. Včerejší RTG potvrdil diagnozu. Teploty už nemá měla je pouze 4 dny, vykašlává pěkně, cítí se unavená ale je veselá a celkem v pohodě. Za 14 dnů máme jet autem na dovolenou k moři. Je to reálné že se vyléčí nebo dovolenou máme zrušit? Děkuji Lucie

Dáša
19x

Dobrý den, už 4 dny mám 39 teplotu v krku nic nevidím, nejsem expert, ale v krku mě nebolí. Bolí mě klouby ba i celé nohy jako bych na nich stála od rána do večera, k tomu se přidali záda. Nevím co dál, protože je sobota no a já se nemám jak dostavit aspon na pohotovost. Děkuji Dáša.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 17. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce