Štědrovečerní menu nemusí být životu nebezpečné, stačí si pohrát s ingrediencemi a tradiční vánoční dobroty vyhoví i zásadám správné výživy. Bramborového salátu, kapra ani cukroví se vzdávat nemusíte.
„Vše začíná při nakupování, kdy je důležité nenechat se zlákat výhodnými slevami a nakoupit pouze takovou kvalitu a takové množství jídla, které rodina dokáže bez problémů sníst“ říká nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. „Lednička by neměla praskat ve švech, protože pokud jsou doma velké zásoby potravin, nutí to člověka neustále něco ujídat, což bývá častou příčinou vánočního přibírání i občasných nevolností“ dodává Knížková.
Také o Vánocích navíc platí, že by se mělo jíst pravidelně 5 – 6 x denně (rozhodně ne však velké porce) - a v jídelníčku by neměla chybět čerstvá zelenina a ovoce. Při nákupech je vhodné omezit sladkosti, slazené limonády, tučné maso a další potraviny, které dodávají našemu organismu příliš mnoho energie a málo živin.
Rybí polévka jako součást štědrovečerní večere je skvělou volbou a pro děti bývá zdravým zpestřením jídelníčku. Rybí maso je zdrojem dobře stravitelných bílkovin a v případě tučných ryb také velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin, včetně tzv. omega-3 (EPA a DHA), působících velice účinně v prevenci onemocnění srdce a cév. Při přípravě štědrovečerního kapra (lososa, pstruha i jiné ryby) vyzkoušejte tentokrát přírodní úpravu, namísto tradičního smažení.
„Zkuste tentokrát rybu upéct na olivovém oleji, okořenit čerstvými bylinkami a pokapat šťávou z čerstvého citrónu. Do bramborového salátu můžete nakrájet hodně zeleniny a lepší stravitelnost podpoříte tím, že nahradíte majonézu nebo alespoň její část bílým jogurtem“ doporučuje nutriční terapeutka.
Napište nám svoje tipy, jak odlehčit vánoční menu. Čekáme na ně v diskusi nebo na redakce@ordinace.cz.
Zdroj: www.vyzivadeti.cz.
Přidat nový komentář