Inzerce

Stravování Čechů má k ideálům zdravé výživy poměrně daleko

6. listopadu 2010, Výstup z tiskové konference   |   přečteno: 7346x

Rádi si dopřáváme velké porce jídla, slazené nápoje a pivo. Milujeme polévky a prolijeme hrdlem litry slazených nápojů denně, ale jen každý druhý z nás si zajde na teplý oběd. Lidé ostatních členských zemích EU jedí mnohem zdravěji.

foto: shutterstock.com

Mezinárodní průzkum to dokázal zcela jasně - náš jídelníček není ideální a měli bychom se poučit v západních zemích. A na co tedy odborníci přišli? Pouze každý druhý člověk v Česku v pracovní dny pravidelně obědvá. Výrazně tak zaostáváme za Západoevropany, kde si oběd dopřávají v průměru čtyři z pěti lidí. "Když už Češi na oběd jdou, pak nejčastěji míří do jídelen a restaurací na teplé jídlo. Nejdůležitější pro ně je, podle našich průzkumů, vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou," říká Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred. Údaje vyplývají z průzkumu stravovacích návyků, který na základě zadání od Evropské komise vypracovala společnost Edenred v šesti zemích EU (Belgie, Česká republika, Francie, Itálie, Španělsko a Švédsko). Průzkum, kterého se účastnilo přes 4400 respondentů, je součástí projektu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců s názvem FOOD.

Zajímavým fenoménem v západoevropských zemích je fakt, že celá čtvrtina lidí chodí obědvat domů a více než 40 % se jich pravidelně stravuje přímo na pracovišti v odpočinkových místnostech nebo kancelářích.

Pokud jde o skladbu jídla, Češi jako jediní ve velkém jedí polévky a drůbež. Ve srovnání se Západoevropany také mnohem častěji pijí slazené limonády. Více si v poledne dopřáváme i alkoholické nápoje, zejména pivo. Jinde dominují zdravější, neslazené nápoje.

Podle odborníků na zdravou výživu je potěšitelné, že namísto donesených studených jídel z obchodů se Češi často stravují v restauracích a v závodních jídelnách. I zde by ale mohlo bohužel dojít ke změně. "Podle nedávného průzkumu GfK by totiž při zvažovaném zrušení stravenek omezily návštěvu restaurace až čtyři pětiny zaměstnanců," konstatovala Daniela Pedret.

Méně šťastný už je ale český jídelníček. "Velké porce, které podle průzkumu preferuje jen o něco méně než polovina Čechů, nejsou šťastnou volbou. Častá je kombinace vydatné polévky s pečivem, například bramborové či gulášové, po které následuje ještě hlavní jídlo. To dělá oběd kaloricky příliš vydatným. Ideální je sníst buď menší porci polévky bez pečiva, nebo poobědvat polévku s pečivem jako hlavní jídlo. V Česku se navíc servírují, oproti jiným zemím, rovněž nadměrně velké přílohy obsahující velké množství sacharidů, a i to je nezdravé. Doporučujeme volit jídla, kde porce masa je doplněna zeleninou a příloha představuje pouze čtvrtinu porce na talíři," komentuje výsledky průzkumu PhDr. Iva Málková ze společnost STOB, která je odborným garantem projektu FOOD.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že Češi se spolu s Belgičany nejméně zajímají o to, jaká je nutriční kvalita nabízených jídel.

Zatímco se v případě obědů i svačin Češi stravují nezdravě, u snídaníjsme v mezinárodním srovnání nedopadli nijak špatně. Pouze pět Čechů ze sta prohlašuje, že ve všední dny nikdy nesnídá. Ve Francii, Itálii a Belgii nesnídá až dvojnásobný počet lidí.

Rádi bychom zjistili víc o tom, jak to máte s obědem vy. Zapojte se do naší ankety:

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
humha

Koho to překvapuje, že se stravujeme děsně? Jsme knedlíkáři a pupkáči. Najíst se, to je jediná naše životní filosofie - a z toho jsou všechny ty neoci také!!!

Reagovatpoděkovatnahlásit

10. listopadu 2010, 09:29:49

Karel Nakobyl

a až nám pan Kalousek zruší stravenky,tak těch s houskou z domova,popř i s bandičkou bude převažovat.Druhým krokem pak bude krach malých putykářů.Inu onen pokrok v pravém světle - nebo kapitalismus?

Reagovatpoděkovatnahlásit

16. listopadu 2010, 08:20:04

M

Dobrý den, mohla bych všechny poprosit o vyplnění dotazníku na téma stravovací návyky? http://dotaznik.czu.cz/index.php?sid=39364&lang=cs

Reagovatpoděkovatnahlásit

1. února 2013, 19:42:11


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Co děláte, když si myslíte, že máte poševní kvasinkovou infekci?
Zatím hlasovalo 136 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Pavel (bolesti kloubu) 20. srpna 2016, 23:26:51

    Snad už po třech týdnech, ale je dobré ho dobrat ještě a brát tak 2 měsíce. Berou se… Diskutovat

  • Natálka (Muže bolí hlava jinak než ženy) 23. srpna 2016, 10:13:04

    A o jakém hořčíku je tady řeč? Já jsem teď totiž dost viděla chválu na to magnesium… Diskutovat

  • Jiřina (Rozostřené vidění při depresi) 21. srpna 2016, 13:04:30

    Dobrý den, Triticco užívám již řadu let, ráno Escirdec. No, co dodat, není mi stále… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.