Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Pomůcky pro diabetiky hrazené zdravotní pojišťovnou. Na co má diabetik nárok?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5471x )

Jak je to s nárokem diabetiků na glukometr a diagnostické proužky?

shutterstock.com

Úhradu z veřejného zdravotního pojištění a pravidla preskripce zdravotnických prostředků pro diabetiky stanovuje zákon o veřejném zdravotním pojištění (příloha č. 3 zákona č. 48/1997 Sb.).

Čtěte také: Cukrovka 1. a 2. typu – příznaky, diagnostika a léčba

Kdo má nárok na glukometr?

Glukometr může v indikovaných případech předepsat pacientům léčeným perorálními antidiabetiky diabetolog, internista nebo všeobecný praktický lékař; pacientům léčeným inzulinem diabetolog či internista a pacientům léčeným injekčními neinzulinovými antidiabetiky pouze diabetolog. Zdravotnický prostředek je pacientovi vydán ve výdejně zdravotnických prostředků na základě lékařem předepsaného „Poukazu na léčebnou a ortopedickou pomůcku“. Není nutný souhlas revizního lékaře. Glukometrů se vyrábí několik typů. Zákon o veřejném zdravotním pojištění stanovuje u jednotlivých typů množstevní i úhradový limit.

Glukometr s možností stahování hodnot do univerzálních počítačových programů umožňujících vyhodnocení dat je ze zdravotního pojištění hrazen do výše 500 Kč, v množství 1 kus za 6 let. Pro další typy glukometrů (glukometry pro stanovení ketolátek, glukometry s hlasovým výstupem, glukometry s integrovaným bolusovým kalkulátorem a komunikací s chytrým zařízením) platí taktéž množstevní limit 1 kus za 6 let, úhradový limit je 1 000 Kč.

Čtěte také: Selfmonitoring u diabetu je pro efektivní léčbu klíčový

Jak je to s diagnostickými proužky?

Diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve předepisuje diabetolog, u pacientů léčených perorálními antidiabetiky to může být také internista a všeobecný praktický lékař. Dospělým pacientům, kteří nejsou léčeni intenzifikovanou inzulinovou terapií může proužky předepsat mimo diabetologa též internista. Zdravotní pojišťovna hradí diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve v množství, které závisí na závažnosti zdravotního stavu, vždy však maximálně do legislativou stanoveného limitu.

Pacientům léčeným perorálními antidiabetiky je hrazeno 100 kusů diagnostických proužků za rok, a to na základě indikace diabetologa, praktického lékaře či internisty. Vše je vykazováno na číslo pojištěnce. V praxi to znamená, že pacient nemá nárok dostat poukaz na 100 kusů proužků od praktického lékaře a dalších 100 kusů od diabetologa.

Pacientům léčeným injekčními neinzulinovými antidiabetiky, nebo inzulinem do 2 dávek denně, nebo pacientům s nediabetickou hypoglykemií je hrazeno množství 400 kusů diabetických proužků za rok. Pacientům léčeným intenzifikovanou inzulinovou terapií (inzulinovou pumpou nebo perem) je hrazeno 1 500 kusů za rok. Diabetikům do 18 let včetně nebo těhotným diabetičkám je hrazeno 2 500 kusů za rok.

Dále hradí zdravotní pojišťovny:

  • Proužky pro stanovení ketolátek z krve: na tuto pomůcku mají nárok pouze mladí do 18 let, těhotné diabetičky a uživatelé inzulínových pump – 50 ks/rok.
  • Proužky pro vizuální testování moči: 50 ks/rok.

Přístroje pro okamžitou a kontinuální monitoraci glukózy (FGM a CGM)

Okamžitá monitorace glykemie – FGMF: Zdravotní pojišťovna plně hradí diabetikům 1. typu 26 kusů senzorů za rok (12 po sobě jdoucích měsíců) a čtečku jednou za 4 roky.

Aby vám diabetolog mohl předepsat FGM, je nutné splnit několik kritérií – tyto senzory se předepisují z počátku na dobu tří měsíců. Pokračovat v takové léčbě si klade za podmínku výrazné zlepšení kompenzace diabetu, objektivní spolupráci při léčbě (např. více než 10 skenů za den) apod. Pokud vám diabetolog předepíše čtečku senzorů a senzory, nemůže vám již předepsat glukometr. Stejně tak se snižuje počet diagnostických proužků pro dospělé na 100 ks za rok a pro děti do 18 let na 300 ks za rok.

Kontinuální monitorace glukózy CGM (Dexcom G6): I v tomto případě musí pacient splňovat jistá kritéria. Pacient by měl mít glykovaný hemoglobin menší než 60 mmol/mol a po třech až šesti měsících od zahájení monitorace prokáže zlepšení kompenzace diabetu.

Inzulínové pumpy

Pumpa inzulínová: po předepsání DIA a podléhá schválení revizním lékařem v režimu S5, tj. zvláštní režim ústředí VZP (zapůjčovaná pomůcka) – maximálně 1 ks nebo sada 2 ks za 4 roky, v ceně do výše 100 000 Kč za 1 ks nebo 1 sadu

  • Sety infuzní k inzulínové pumpě: do výše 160,- Kč za jeden set kovový
  • Sety infuzní teflonové k inzulínové pumpě: 300,- Kč / 1 set

Další příslušenství, na která mají diabetici nárok

  • Inzulínová pera: s jednou nebo dvěma dávkami inzulínu je nárok na 1 kus za 3 roky. Pro ty, kteří užívají více než tři dávky inzulínu denně, je nárok na 2 ks inzulínových per za 3 roky.
  • Inzulínové injekční stříkačky: k aplikaci inzulínu – 100 ks/rok.
  • Jehly k neinzulínovým perům: 100 ks/rok.
  • Jehly k inzulínovým perům: 200 ks/rok.
  • Zásobníky pro inzulínové pumpy: 150 ks/rok.
  • Lancetová pera k odběru krve: 1 ks/5 let.
  • Lancety pro lancetová pera: 100 ks/rok.

Obuv pro diabetiky

Diabetik má právo požádat si i o zdravotní obuv. Ta však musí splňovat určitá kritéria (musí mít dostatečný prostor v prstové části, musí být zavřeného střihu, bez funkčních švů, se suchým zipem nebo na šněrování). Navíc bude tato pomůcka předepsána pouze diabetikům s neuropatií nebo se speciálními zdravotními požadavky na obutí. Diabetik má nárok na příspěvek zdravotní pojišťovny ve výši 1 000 Kč na 1 pár obuvi 1x za 2 rokyOproti minulosti vystavený poukaz již nepodléhá nutnosti schvalování revizním lékařem. Diabetickou obuv nemusí předepisovat pouze diabetolog, ale i ortoped, rehabilitační lékař, lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, chirurg, angiolog, lymfolog a flebolog a revmatolog

Peníze je možné získat i z preventivních programů

Protože prevence je vždy lepší než řešení následků, podporují pojišťovny zdravý životní styl a včasné odhalení zdravotních komplikací a přispívají v rámci preventivních programů. Požádat tak můžete o další příspěvky a čerpat celkem podporu v řádech tisíců.

Řada pojišťoven má připravené speciální balíčky přímo pro diabetiky a jinak chronicky nemocné. Nad rámec běžně hrazených pomůcek tak můžete získat až 1 000 Kč na další nákupy desinfekčních prostředků, testovacích a diagnostických proužků, odstraňovače náplastí, hojící krémy a gely, podiatrické služby nebo lancety a lancetová pera.

Co musíte udělat pro získání peněz?

  • Do vyhledávače zadejte název své pojišťovny a spojení „preventivní program“, nebo jděte přímo na webové stránky pojišťovny.
  • Projděte si možnosti preventivních programů a vyberte všechny, které můžete využít.
  • Zjistěte podmínky získání (například v případě pohybu potvrzení o zaplacení).
  • Navštivte pobočku nebo vyplňte žádost o příspěvek a odešlete ji poštou, e-mailem nebo přes datovou schránku (dle pojišťovny).

Čtěte také: Zimní rady pro diabetiky

Zdroj: vzp.cz, cukrovka.cz

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce