Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žvýkání tabáku škodí stejně jako kouření cigaret

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4728x )

Žvýkací tabák na rozdíl od cigaret není spalován, tudíž neobsahuje tolik karcinogenních látek, které vznikají při procesu hoření, přesto rozhodně není zdravější alternativou kouření. Dlouhodobé užívání žvýkacího tabáku má svoje vlastní zdravotní rizika.

shutterstock.com

Žvýkací tabák a jiné bezdýmné tabákové výrobky mohou být vnímány jako bezpečnější než cigarety nebo jiné tabákové výrobky, protože nejsou spojeny s rakovinou plic. A bezdýmné tabákové výrobky jsou často propagovány jako bezpečnější varianta. Tyto produkty však mají za následek stejná rizika jako cigarety, jakož i další zdravotní rizika spojená zejména s bezdýmnými tabákovými výrobky. Neexistují žádné neškodné tabákové výrobky.

Čtěte také: Elektronická a iqos cigareta - ani tyto produkty nové generace nejsou zdravotně nezávadné

Žvýkací tabák a jiné formy bezdýmného tabáku

Tabák na žvýkání je běžným typem bezdýmného tabáku. Bezdýmné tabákové výrobky se skládají z tabáku nebo tabákové směsi, která je žvýkána, nasávána nebo čichaná, spíše než uzená. Nikotin se vstřebává do měkkých tkání úst a v některých případech se spolkne.

Zdravotní rizika bezdýmného tabáku

Všechny tabákové výrobky obsahují nikotin, chemickou látku, která vyrábí návykové látky. Také existuje až 28 různých chemikálií, které jsou buď přítomny v tabáku nebo které se tvoří během výrobního procesu a které byly identifikovány jako látky způsobující rakovinu (karcinogeny). Tyto látky v bezdýmných tabákových výrobcích byly spojeny s dobře zdokumentovaným rizikem onemocnění.

Zdravotní problémy spojené s bezdýmným tabákem zahrnují:

Závislost

Protože bezdýmný tabák obsahuje nikotin, můžete se stát závislými, stejně jako je tomu u cigaret. Hladiny nikotinu cirkulujícího v krevním řečišti jsou přibližně stejné pro lidi, kteří kouří cigarety a ti, kteří používají tabák na žvýkání. Stejně jako u kouření způsobuje odvykání od bezdýmného tabáku symptomy, jako je intenzivní chuť k jídlu, zvýšená chuť k jídlu, podrážděnost a depresivní nálada.

Rakovina

Použití žvýkacího tabáku a jiných bezdýmných tabákových výrobků zvyšuje riziko rakoviny ústní dutiny - rakoviny úst, hrdla, tváře, dásní, rtů nebo jazyka. Je zde také zvýšené riziko rakoviny jícnu a slinivky břišní.

Čtěte také: Rakovina slinivky břišní - „opomíjený“ zabiják mezi zhoubnými nádory

Prekancerózní léze v ústech

Bezdýmný tabák zvyšuje riziko vzniku malých bílých skvrn zvaných leukoplakia v ústech. Tyto léze v ústech jsou prekancerózní - to znamená, že by se léze mohly stát rakovinovými.

Čtěte také: Leukoplakie - bílé skvrny v ústech

Srdeční onemocnění

Některé formy bezdýmného tabáku zvyšují srdeční frekvenci a krevní tlak. Důkazy naznačují, že dlouhodobé užívání bezdýmného tabáku zvyšuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění a mrtvici.

Zubní onemocnění

Cukr a dráždivé látky v bezdýmných tabákových výrobcích mohou způsobit poškození zubní skloviny, barvení zubů, špatný dech, onemocnění dásní, ustupující dásně, úbytek kostí kolem kořenů a ztrátu zubů.

Riziko v těhotenství

Studie ukázaly, že použití bezdýmného tabáku může zvýšit riziko narození mrtvých dětí, nízké porodní hmotnosti a variability srdeční frekvence u kojenců.

Odvykání od bezdýmného tabáku

Pokud používáte žvýkací tabák nebo jiné formy bezdýmného tabáku, zvažte možnosti, které vám pomohou přestat. Kvůli zdravotním rizikům nejsou tyto výrobky nejsou dobrou alternativou k ukončení kouření cigaret. Neexistuje ani žádný vědecký důkaz, který by potvrzoval, že užívaní bezdýmého tabáku pomůže závislému člověku skoncovat s kouřením. Pokud jste se tedy rozhodli, že přestanete kouřit, a prozatím jste vyměnili cigaretu za žvýkací tabák, měli byste skoncovat i s ním. Závislosti se jinak nezbavíte.

Zdroj: www.mayoclinic.org

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce